Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • FAQ
  • Duaal Leren: wat jij zeker moet weten

Duaal Leren: wat jij zeker moet weten

  • 26/09/2023

Duaal leren is een onderwijsaanpak die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, en terecht. Als ondernemer of KMO-eigenaar is het van groot belang om te begrijpen wat duaal leren inhoudt en hoe het jouw bedrijf kan helpen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van duaal leren en laten we zien waarom het de moeite waard is om er meer over te weten. 

Wat is duaal leren?

Duaal leren is een onderwijsmodel dat studenten de kans biedt om zowel op school als op de werkvloer te leren. In plaats van uitsluitend in de klas te zitten, brengen leerlingen tijd door in een bedrijf waar ze praktische ervaring opdoen. Dit betekent dat ze de theoretische kennis die ze op school opdoen direct kunnen toepassen in een echte werkomgeving. 

Voordelen voor jouw onderneming

Nu vraag je je misschien af wat duaal leren voor jouw bedrijf kan betekenen. Hier zijn enkele voordelen: 

1. Getalenteerde en gemotiveerde werknemers 

Door deel te nemen aan duaal leren kun je jonge, getalenteerde mensen aantrekken die gemotiveerd zijn om in jouw bedrijf te werken. Ze leren niet alleen de praktische vaardigheden die ze nodig hebben, maar ze worden ook blootgesteld aan de bedrijfscultuur en -waarden, wat de kans op het aantrekken van toekomstige werknemers vergroot. 

2. Verminderde opleidingskosten 

Duaal leren stelt je in staat om de opleidingskosten te verminderen. In plaats van veel tijd en geld te besteden aan het trainen van nieuwe medewerkers, kunnen duaal lerende studenten geleidelijk worden opgeleid terwijl ze al productief zijn binnen jouw bedrijf. 

3. Innovatie en frisse perspectieven 

Jonge mensen brengen vaak nieuwe ideeën en perspectieven met zich mee. Door hen de kans te geven om binnen jouw bedrijf te leren en te werken, kun je profiteren van hun frisse kijk op zaken en innovatieve ideeën. 

Hoe kan je duaal leren implementeren?

Als je overweegt om duaal leren in jouw bedrijf te implementeren, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen: 

1. Identificeer de behoeften van jouw bedrijf 

Bepaal welke vaardigheden en competenties jouw bedrijf nodig heeft. Dit zal je helpen bij het selecteren van geschikte duaal lerende studenten. 

2. Zoek samenwerking met scholen 

Neem contact op met lokale scholen of onderwijsinstellingen om partnerschappen te creëren voor duaal leren. Deze instellingen kunnen je helpen bij het vinden van geschikte kandidaten en het opzetten van een gestructureerd programma. 

3. Train en begeleid 

Zorg ervoor dat je duaal lerende studenten de juiste begeleiding en training krijgen terwijl ze in jouw bedrijf werken. Dit zal hen helpen om succesvolle bijdragers te worden aan jouw organisatie. 

Duaal leren kan een win-winsituatie zijn voor zowel jou als ondernemer als voor de toekomstige arbeidskrachten. Het biedt een gestructureerde manier om getalenteerde medewerkers aan te trekken en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Overweeg de mogelijkheden van duaal leren voor jouw bedrijf en ontdek hoe het kan bijdragen aan jouw succes. 

Proximus
imu - vzw - Altez