Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • FAQ
 • Risicobeheer bij bedrijfsoverdracht: hoe je valkuilen kan vermijden

Risicobeheer bij bedrijfsoverdracht: hoe je valkuilen kan vermijden

 • 24/10/2023

Het plannen van een bedrijfsoverdracht is een uitdagend proces vol kansen en risico's. Of je nu je bedrijf aan een familielid overdraagt, het verkoopt aan een externe koper, of een management buy-out overweegt, het is cruciaal om de risico's te begrijpen en te beheersen. In dit artikel zal ik de veelvoorkomende risico's en valkuilen bij bedrijfsoverdrachten bespreken en advies geven over hoe je ze kunt vermijden.

1. Onvoldoende planning en voorbereiding

Een van de grootste risico's bij bedrijfsoverdrachten is onvoldoende planning en voorbereiding. Het is van essentieel belang om ruim van tevoren te beginnen met het plannen van de overdracht. Advies:

 • Begin vroeg: Zorg ervoor dat je minstens enkele jaren voor de geplande overdracht begint met de voorbereiding. Dit geeft je voldoende tijd om de juiste strategie te ontwikkelen.
 • Stel een team samen: Werk samen met financiële adviseurs, juridische experts en overnameadviseurs om je te begeleiden bij het proces.

2. Onduidelijke waardering van het bedrijf

Een verkeerde inschatting van de waarde van je bedrijf kan leiden tot conflicten en teleurstellingen. Om dit risico te vermijden:

 • Laat een professionele waardering uitvoeren: Huur een gekwalificeerde waardeerder in om de reële waarde van je bedrijf vast te stellen.
 • Evalueer de waarderingsmethode: Zorg ervoor dat je begrijpt hoe de waarde is berekend en waarom bepaalde methoden zijn gebruikt.

3. Juridische en compliance-kwesties

Juridische problemen en nalevingskwesties kunnen de overdracht vertragen en extra kosten met zich meebrengen. Om deze valkuil te vermijden:

 • Schakel juridische expertise in: Werk samen met een ervaren advocaat om ervoor te zorgen dat alle juridische en wettelijke aspecten van de overdracht correct worden afgehandeld.
 • Los potentiële juridische geschillen op: Identificeer mogelijke geschillen en probeer ze op te lossen voordat ze een probleem worden.

4. Gebrek aan communicatie met medewerkers

Een gebrek aan communicatie met medewerkers kan leiden tot angst en onzekerheid in het personeelsbestand, wat de bedrijfsprestaties kan beïnvloeden. Advies:

 • Communiceer tijdig: Informeer je medewerkers over de plannen voor de overdracht en zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de mogelijke veranderingen.
 • Bied duidelijkheid: Wees eerlijk en duidelijk over wat de overdracht inhoudt en welke impact dit kan hebben op de werknemers.

5. Onvoldoende due diligence van de koper

Als je een koper selecteert zonder gedegen due diligence, loop je het risico dat de koper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Zo kun je dit vermijden:

 • Verifieer de financiële capaciteit: Zorg ervoor dat de koper over voldoende financiële middelen beschikt om de transactie te voltooien.
 • Evalueer het trackrecord: Onderzoek de ervaring van de koper in soortgelijke overnames om zeker te zijn van hun toewijding en expertise.

Voka gids(t)

Het beheren van risico's bij een bedrijfsoverdracht is van vitaal belang voor een succesvolle overgang. Door vroeg te beginnen met planning, professionals in te schakelen, duidelijke communicatie te behouden en zorgvuldige due diligence uit te voeren, kun je veelvoorkomende valkuilen vermijden. Een succesvolle bedrijfsoverdracht vereist zorgvuldige aandacht voor detail en een grondige voorbereiding. Neem de tijd om de risico's te identificeren en te beheersen, en je zult een solide basis leggen voor een succesvolle overdracht van je bedrijf.

AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - Altez
imu - vzw - Uzbrussel
Proximus