Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • FAQ
 • 5 redenen waarom je als ondernemer moet investeren in cyberweerbaarheid

5 redenen waarom je als ondernemer moet investeren in cyberweerbaarheid

 • 27/09/2023

In een tijdperk waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is investeren in cyberweerbaarheid niet langer een keuze, maar een absolute noodzaak voor ondernemers. Vaak horen we de vraag: "Waarom zou ik als ondernemer geld uitgeven aan cybersecurity?" In dit artikel bekijken we vijf overtuigende redenen waarom investeren in cyberweerbaarheid essentieel is en hoe je dit kunt aanpakken. 

1. Aanvallen zijn niet altijd gericht, maar kunnen iedereen raken

Het is een misvatting dat alleen grote organisaties doelwit zijn van cyberaanvallen. Veruit de meeste aanvallen zijn geautomatiseerde en opportunistische pogingen, waarbij elke organisatie, ongeacht de omvang, kwetsbaar is als hun digitale beveiliging niet op orde is. Het goede nieuws is dat je als ondernemer met relatief eenvoudige maatregelen jezelf kunt beschermen. 

 • Veilige Instellingen

Zorg voor veilige configuraties in je digitale systemen. 

 • Software Updates

​​​​​​​Houd al je software en systemen up-to-date om bekende kwetsbaarheden te verhelpen. 

 • Sterke Wachtwoorden

​​​​​​​Gebruik sterke wachtwoorden en overweeg wachtwoordmanagers. 

 • Regelmatige Back-ups

​​​​​​​Maak regelmatig back-ups van je gegevens om verlies te minimaliseren. 

2. Je hebt iets te verliezen

Ondernemers onderschatten vaak de impact van een cyberincident. De schade kan variëren van het verlies van klantinformatie tot het stilvallen van je bedrijfsactiviteiten. Klanten kunnen hun vertrouwen verliezen, en de financiële en operationele gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. 

 • Klantvertrouwen

Herstel van vertrouwen na een hack kan een langdurig proces zijn. 

 • Financiële Gevolgen

Kosten kunnen oplopen door verlies van klanten, productiviteitsverlies en juridische gevolgen. 

3. Voorkom onderbreking van bedrijfsactiviteiten

Stel je voor dat je bedrijf plotseling wordt getroffen door ransomware of een systeemcrash waardoor je niet meer bij je essentiële gegevens kunt. Dit kan resulteren in aanzienlijke verliezen, aangezien je kosten zoals huur en lonen gewoon doorgaan, terwijl je niet kunt werken. 

 • Back-ups en Testen

Regelmatige back-ups en testen zorgen ervoor dat je bedrijfsgegevens beschermd zijn bij een ongeluk of aanval. 

 • Wettelijke Verplichtingen

In sommige sectoren is het wettelijk verplicht om gegevens voor langere tijd te bewaren. 

4. Cyberweerbaarheid is basishygiëne voor je bedrijf

Digitale technologieën bieden enorme kansen voor ondernemers, maar brengen ook risico's met zich mee. Als je de juiste basismaatregelen niet neemt, wordt je bedrijf kwetsbaarder en aantrekkelijker voor cyberaanvallen. 

 • Basisbeveiliging

Cyberweerbaarheid is net zo belangrijk als het hebben van een slot op je voordeur, een brandverzekering of nooduitgangen. 

 

5. Bescherm je toekomst

Investeren in cyberweerbaarheid is niet alleen een reactie op huidige bedreigingen, maar ook een investering in de toekomst van je bedrijf. Het versterkt je concurrentiepositie en biedt gemoedsrust in een wereld waar cybercriminaliteit voortdurend evolueert. 

Voka gids(t)

Het is tijd voor ondernemers om proactief te investeren in cyberweerbaarheid. Een goede aanpak omvat niet alleen technologische maatregelen, maar ook bewustwordingstraining voor medewerkers en het begrijpen van de risico's en de impact van cyberdreigingen op je bedrijf. Neem de controle over je digitale veiligheid en bescherm de toekomst van je onderneming. 

Proximus
imu - vzw - Altez
OV - Festival van Vlaanderen