Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • FAQ
 • 20 Innovatieve Tips om Energie te Besparen en Je Bedrijf te Transformeren

20 Innovatieve Tips om Energie te Besparen en Je Bedrijf te Transformeren

 • 27/09/2023

De sterk stijgende energieprijzen zetten de winst van talloze KMO's onder druk. Wij wil bedrijven helpen tal van uitdaging aan te gaan en heeft 20 revolutionaire tips samengesteld om energie te besparen. Deze maatregelen hebben het potentieel om een aardverschuiving te veroorzaken in jouw bedrijfsresultaten. 

 1. Blijf niet in sluimerstand: Elimineer sluipverbruik door elektrische apparaten volledig uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Trek de stekker uit het stopcontact om zeker te zijn van nul stroomverbruik, vooral tijdens vakantieperiodes. Overweeg ook het gebruik van schakelbare stekkerdozen om meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen. 
   
 2. Verhoog je glazen plafond: Investeer in hoogrendementsglas voor je bedrijfspand. Dit geavanceerde glas verbetert de isolatie, waardoor je in de winter meer warmte behoudt en in de zomer de hitte buiten houdt. Het resultaat is een aanzienlijke verlaging van je energierekening en een verbeterd comfortniveau. 
   
 3. Verlichting met visie: Ditch oude verlichtingssystemen en stap over op energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen gaan langer mee en verbruiken slechts een fractie van de energie van traditionele halogeenlampen. Implementeer bewegingssensoren en intelligente verlichtingssystemen om het energieverbruik te minimaliseren. 
   
 4. Omarm isolatie en ventilatie: Isolatie is cruciaal om warmte vast te houden in de winter. Investeer in vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en meer. Kies voor mechanische ventilatiesystemen met energieterugwinning om de efficiëntie te maximaliseren. 
   
 5. Reguleer verwarming en koeling: Stel duidelijke richtlijnen op voor verwarming en airconditioning in je bedrijfsgebouwen. Implementeer regels voor periodiek onderhoud van HVAC-systemen en investeer in filters om de prestaties te optimaliseren. 
   
 6. Werk op afstand: Moedig thuiswerken aan wanneer mogelijk. Dit niet alleen tijdens de pandemie, maar ook als blijvende praktijk. Het vermindert woon-werkverkeer, bespaart kosten en vermindert de CO2-uitstoot. 
   
 7. Denk aan het energielabel: Kies bij het kopen van nieuwe elektrische apparaten altijd voor de meest energiezuinige modellen. Geleidelijk vervangen van oude apparatuur door energiezuinige alternatieven kan op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. 
   
 8. Zonkracht benutten: Overweeg zonnepanelen op het dak om je eigen elektriciteit op te wekken. Dit vermindert de afhankelijkheid van externe energiebronnen en draagt bij aan een groen imago voor je bedrijf. Profiteer van de directe consumptie van zonne-energie om de terugverdientijd te verkorten. 
   
 9. Verwarm met een hart van groen: Voor goed geïsoleerde gebouwen zijn warmtepompen een milieuvriendelijke optie voor verwarming en koeling. Koppel ze aan zonnepanelen voor extra besparingen. Gebruik slimme besturing om piekverbruik te vermijden. 
   
 10. Houd deuren gesloten: Sluit winkeldeuren in zowel de zomer als de winter wanneer airconditioning of verwarming actief is. Zorg voor duidelijke borden om klanten te laten weten dat de winkel open is. 
   
 11. Verminder lichtreclame: Als lichtreclame onvermijdelijk is, installeer dan schemerschakelaars en tijdschakelklokken om onnodig energieverbruik te voorkomen. 
   
 12. Repareer persluchtlekken: Persluchtlekken verspillen geld en belasten je compressoren. Laat deskundigen lekken opsporen en verhelpen. 
   
 13. Hergebruik warmte: Gebruik de warmte van persluchtcompressoren om ruimtes te verwarmen tijdens de wintermaanden. 
   
 14. Kies voor koude lucht: Zuig lucht aan voor persluchtcompressoren uit koude buitenlucht of koude ruimtes om energie te besparen. 
   
 15. Frequentiegestuurde compressoren: Overweeg frequentieregelaars voor compressoren die variabele persluchtvermogens vereisen. Deze investering kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren. 
   
 16. Duurzaam pendelen: Moedig medewerkers aan om milieuvriendelijke vervoersopties te gebruiken, zoals openbaar vervoer, fietsen, en elektrische voertuigen. 
   
 17. Sensibiliseer je team: Creëer bewustzijn bij je personeel over het belang van energiebesparing en betrek hen actief bij de inspanningen. Leid door voorbeeld en motiveer je medewerkers om bij te dragen aan ambitieuze klimaatdoelstellingen. 
   
 18. Maak je CO2-voetafdruk: Laat een deskundige een CO2-voetafdruk van je bedrijf opstellen om inzicht te krijgen in je energieverbruik en klimaatimpact. Dit is de eerste stap om energiebesparende maatregelen te identificeren die zich snel kunnen terugverdienen. 
   
 19. Profiteer van overheidssteun: Ontdek beschikbare subsidies en verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen in je bedrijf. 
  1. https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/energiepremies-voor-ondernemingen
  2. https://www.vlaanderen.be/verhoogde-investeringsaftrek-voor-energiebesparende-investeringen-door-bedrijven
    
 20. Raadpleeg energie-experts: Externe energiedeskundigen kunnen je waardevol advies geven en op maat gemaakte oplossingen bieden om je energieverbruik te verminderen. Kies voor experts die jouw belangen vooropstellen en niet die van energieleveranciers. 

Nuttig voor jou

imu - vzw - Altez
Proximus