Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • FAQ
  • Bescherm je Bedrijf Tegen Cyberaanvallen: 10 Cruciale Tips voor Cyberveiligheid

Bescherm je Bedrijf Tegen Cyberaanvallen: 10 Cruciale Tips voor Cyberveiligheid

  • 27/09/2023

Als ondernemer vraag je je wellicht af: "Hoe kan ik mijn bedrijf beter beschermen en voorbereiden op dergelijke aanvallen?" Hier zijn tien waardevolle cyberveiligheidstips die je een goed beginpunt bieden om cyberaanvallen te voorkomen.

10 tips

In de snel digitaliserende wereld van vandaag is het beschermen van jouw bedrijf en persoonlijke gegevens tegen cyberaanvallen van het grootste belang. Hier vind je essentiële inzichten en praktische tips om jouw online veiligheid te versterken en cyberdreigingen effectief te bestrijden.

1. Vergroot het cyberbewustzijn 

Zorg ervoor dat alle medewerkers zich voortdurend bewust zijn van het feit dat zowel het bedrijf als zijzelf potentiële doelwitten zijn voor externe aanvallen. Het vergroten van het bewustzijn is de eerste stap in een effectieve cyberveiligheidsstrategie. 

2. Train je medewerkers 

Investeer in beveiligingstrainingen voor je medewerkers. Deel relevante informatie en maak online tools beschikbaar waarmee ze hun security-kennis kunnen verbeteren. Een goed geïnformeerd team is een essentiële verdedigingslinie tegen cyberbedreigingen. 

3. Beperk toegang 

Beheer toegangsrechten zorgvuldig. Geef elke medewerker alleen toegang tot de gegevens die nodig zijn voor hun dagelijkse werkzaamheden. Deel nooit bedrijfswachtwoorden die toegang geven tot cruciale besturingssystemen. 

4. Regelmatige back-ups 

Het maken van regelmatige back-ups is van levensbelang. In het geval van een hack zorgt dit ervoor dat alleen de gegevens die zijn gegenereerd sinds de laatste back-up verloren gaan. Dit minimaliseert de schade en hersteltijd. 

5. Versleutel gevoelige data 

Zorg ervoor dat alle gevoelige bedrijfsdata altijd versleuteld is. De meeste moderne besturingssystemen, waaronder Windows, bieden ingebouwde opties voor gegevensversleuteling. Implementeer dit om onbevoegde toegang tot waardevolle informatie te voorkomen. 

6. Individuele inloggegevens 

Elke medewerker moet unieke inloggegevens hebben. Dit vergemakkelijkt het volgen van online activiteiten en verhoogt de veiligheid. In geval van een inbraak kan snel worden vastgesteld welke inloggegevens zijn gecompromitteerd, waardoor een efficiënte reactie mogelijk is. 

7. Multifactor authenticatie 

Het gebruik van complexe wachtwoorden met speciale tekens, hoofdletters en cijfers is niet langer voldoende. Implementeer multifactor authenticatie, waarbij meerdere identificatiemethoden worden gebruikt, zoals pincodes, vingerafdrukken en smartcards. Dit versterkt de beveiliging aanzienlijk. 

8. Stel richtlijnen op voor social media 

Ontwikkel duidelijke richtlijnen voor het gebruik van sociale media binnen je organisatie. Zorg ervoor dat deze regelmatig worden gecontroleerd en nageleefd. Bijvoorbeeld, beperk de toegang tot zakelijke accounts tot slechts één geautoriseerde persoon en voorkom toegang vanaf privéapparaten. 

9. Gebruik beveiligingssoftware 

Zorg ervoor dat je te allen tijde up-to-date beveiligingssoftware gebruikt. Het is van cruciaal belang dat alle apparaten in je IT-omgeving, zoals laptops, telefoons, printers en slimme beveiligingssystemen, voorzien zijn van de nieuwste software en firmware. 

10. Aparte internettoegang voor gasten 

Overweeg het opzetten van een apart netwerk voor werknemers en gasten die hun eigen apparaten willen gebruiken. Dit kan worden gerealiseerd via routers en is van vitaal belang om je IT-netwerk te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. 

Voka gids(t)

Het is van cruciaal belang om te investeren in cyberveiligheid om je bedrijf te beschermen tegen de voortdurend evoluerende bedreigingen in de digitale wereld. Een proactieve aanpak kan ernstige gevolgen voorkomen en de continuïteit van je bedrijfsactiviteiten waarborgen. 

Download whitepaper

Proximus
imu - vzw - Altez