Skip to main content
  • Familio Mechelen-Kempen

Familio Mechelen-Kempen

Familio maakt bedrijfsoverdracht bespreekbaar. Het is hét groepstraject voor Vlaamse familiebedrijven die overwegen om tussen nu en 5 jaar een generatiewissel door te voeren. Familio maakt de uitdagingen van beide generaties bespreekbaar en bereidt hen voor op de overdracht van het familiebedrijf. Kortom hét traject voor wie bedrijf en familie nauw aan het hart liggen. Je gaat voluit voor een efficiënte generatiewissel met behoud van talent, klantenfocus en goede familiale relaties.

Ben je een familiebedrijf dat momenteel bezig is met een overdrachtstraject of heb je de intentie om hiermee te starten binnen nu en vijf jaar? Dan is het groepstraject Familio iets voor jou! Familio is er zo dus voor zowel overlaters (bedrijfsleiders die hun bedrijf willen overlaten aan de volgende generatie) als overnemers/opvolgers (kinderen van bedrijfsleiders van familiale bedrijven die eraan denken om het bedrijf verder te zetten).
Overdracht, van de ene aan de andere generatie, is een emotioneel en complex gebeuren met menselijke, financiële, juridische en organisatorische uitdagingen. Familio helpt je, met de hulp van experten, zaken bespreekbaar te maken en duidelijke afspraken te formuleren tussen de generaties zodat de bedrijfscontinuïteit en goede familiale relaties bestendigd worden. Je bewandelt het traject met de verschillende generaties uit jouw bedrijf en wisselt ervaring uit met de andere Familio-deelnemers, die in een gelijkaardige situatie zitten. Een ideaal klimaat om met vertrouwen jouw overdrachtstraject af te leggen.


Electro Cablage Service (ECS) uit Mechelen, vertelt waarom zij Familio zo waardevol vinden

 

Wat mag je verwachten?

De focus van het project ligt op het proces van de overdracht. Zowel de strikt juridische en fiscale aspecten als relationele en emotionele aspecten die bij de overdracht een rol spelen, komen aan bod. Maar ook de carrièreplanning van de opvolger(s), omgaan met conflictsituaties, het uitstippelen van de toekomststrategie van het bedrijf, de rol van governance én praktijkgetuigenissen maken het programma van Familio sterk.

Familio brengt een trajectbegeleider, ervaren coaches per thema en bedrijven met praktijkervaring samen met overlaters en opvolgers van familiebedrijven om hen te helpen een persoonlijk overnametraject uit te stippelen. Expert-coaches informeren je over tal van relevante thema's, andere familiale bedrijfsleiders inspireren jou en je werkt aan je eigen cases. 
 

Tijdens 10 bijeenkomsten bespreken we met een selecte groep familiale ondernemers:

  • Wat zijn de juridische en fiscale mogelijkheden van de overdracht?
  • Met welke relationele en emotionele uitdagingen worden beide generaties geconfronteerd?
  • Hoe ziet de carrièreplanning voor de opvolger eruit? En wat met de toekomst van de overlater?
  • Wat is de meerwaarde van en wie zijn externe bestuurders? Hoe organiseren we een goed bestuur binnen ons bedrijf (adviesraad, familiecharter, …)?
  • Is de strategie van het bedrijf aan vernieuwing toe?

Een ex-deelnemers aan het woord

Louis Volkaerts van Twinplast

Wij hadden niet gedacht dat een overdracht zo moeilijk zou zijn. Maar bij elke sessie werd duidelijk dat er veel meer bij komt kijken dan we oorspronkelijk gedacht hadden. Voor het Familio-traject was de overdracht nooit uitgebreid besproken omdat we een aantal zaken te vanzelfsprekend vonden, zo blijkt nu. Ik ben blij dat we in het Familio-traject gestapt zijn. Want op deze manier is de kans veel kleiner dat we belangrijke stappen over het hoofd zien.”

Prijs

  • Er is een familieprijs van 3.000 euro per familie (excl. btw).
  • Vanaf de zesde deelnemer: 500 euro pp. extra (excl. btw).
  • Niet-leden: 3.900 euro per familie (excl. btw).

Deelnemen aan Familio?

Charlotte Pollet

Adviseur arbeidsmarkt en familiebedrijven

Full bio of Charlotte Pollet

In samenwerking met

In samenwerking met Vlaio