Skip to main content

Navigatie

Niet te missen

Voka Open Bedrijvendag

Virtuele Voka Open Bedrijvendag 2020

4 Okt 2020

Meer info
Verderkijkers - Kmo of the future

Verderkijkers - Kmo of the future

17 Nov 2020

Meer info
Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat

Energie & Klimaat

Publicaties

Vul uw gegevens in en selecteer de publicaties die u wil downloaden.

Expert Talk

Hoe krijgen we onze energiefactuur naar beneden? Colruyt en Voka aan het woord

Colruyt Group is een mooi voorbeeld van hoe bedrijven inzetten op energie-efficiëntie en ook zelf groene stroom produceren. "Bedrijven doen dat niet alleen om verantwoordelijkheid op te nemen, maar ook voor de kost", zegt Lorenzo Van de Pol van Voka. Ondanks de inspanningen, blijft de energiefactuur aandikken. "Dat komt omdat 40 procent van de factuur niets te maken heeft met de productie en levering van energie."

Bekijk video

De energiefactuur moet slanker en transparanter. 40 procent ervan heeft niets te maken met de productie en levering van elektriciteit, maar wel met de financiering van beleid.

Lorenzo Van de Pol  |  Adviseur Klimaat & Energie
lorenzo.vandepol@voka.be
+32 491 25 72 30
Lorenzo Van de Pol

SPRAAKMAKER

Ronnie Belmans, Energyville

Ronnie Belmans (Energyville): “De energietransitie moet een fun-wereld zijn”

We nemen dit interview niet af via Teams of Zoom, zoals stilaan het nieuwe normaal is in deze tijden, maar via de telefoon. Ronnie Belmans, CEO Van Energyville, is immers onderweg met zijn wagen, een Tesla. “Ik rij al 6 jaar met een elektrische wagen en stoor me aan de negatieve perceptie die er nog rond elektrische wagens hangt zoals ‘je kan maar 400 kilometer rijden met een volle batterij’ of ‘het duurt 8 uur voor de batterij helemaal opgeladen is’.” Een gesprek over elektrische transitie, het belang van comfort en vooruitgangsoptimisme in plaats van ‘doom and gloom’.

Energie-advertentie van Luminus

 

Business cases

Langdurig besparen op uw energieverbruik: zo doet u het

Wist u dat bedrijfsgebouwen grootverbruikers van energie zijn? We doen het in België op dat vlak een pak slechter dan het Europese gemiddelde. Nochtans is energie besparen gemakkelijker dan u denkt! Waarom en hoe uw energie-efficiëntie aanpakken? Daarover vertelt Pieter Theuwis, Director B2B  van Luminus, ons meer. Het bedrijf lanceerde onlangs een gratis online energiescan voor bedrijven.

Hannelore Raes (Agristo): “We leggen de lat hoog, ook nu”

Your partner in potatoes, zo omschrijft Agristo zich. Het groeiparcours van de producent van aardappelproducten uit Harelbeke van de voorbije jaren is indrukwekkend, al zet corona daar nu even de rem op. “Maar onze lat blijft even hoog, op het vlak van kwaliteit én van duurzaamheid”, zegt CEO Hannelore Raes. “Wij blijven investeren, en dat in de meest duurzame oplossingen. Zo zetten we ook meer en meer in op duurzame energie, onder meer met de aanleg van zonnepanelen en een groen stoomcentrale.”

Saartje De Boever (Colruyt): “Duurzaam omspringen met energie zit in ons DNA”

Colruyt Group staat erom gekend om sterk in te zetten op energie-efficiëntie en groene energie. “Het zit in het DNA van onze firma”, zeggen Saartje De Boever, diensthoofd Public Affairs en duurzaamheidsverantwoordelijke Mathias Steels. “Net zoals wij spaarzaam willen omgaan met prijzen en kosten, gaan wij ook spaarzaam om met energie en grondstoffen.”

VITO: Naar een duurzame transitie

Met het post-corona economisch herstelprogramma ‘Next Generation EU’ en eerder met de ‘Green Deal’ kiest Europa radicaal voor een duurzame toekomst. Bedrijven zullen dan ook meer dan ooit bij VITO terecht kunnen voor onderzoeksprojecten en advies.

Facts & figures

40%
Bijna 40% procent van de energiefactuur voor ondernemingen vloeit terug naar de overheid
Nettarieven
25%

Bron: PwC-studie in opdracht van FORBEG

WAT ZEGT VOKA OVER

Klimaatbeleid: 'hot topic' voor bedrijven

Willen we de opwarming van de aarde tot aanvaardbare limieten beperken, zal er binnen alle maatschappelijke sectoren ingezet moeten worden op emissiereducties. De Vlaamse industrie levert hiervoor alvast de nodige oplossingen en producten. Zo nam ze zelf de afgelopen jaren al talrijke maatregelen om de eigen emissies – zowel binnen als buiten de keten – te reduceren. Met resultaat, want terwijl onze economie gestaag groeide, daalden de emissies van de industrie.

De energienorm: concrete uitvoering nodig

Energie is een van de belangrijkste kosten van onze ondernemingen. Toch liggen onze energiekosten tot liefst 35% hoger dan in onze buurlanden, vooral door de toeslagen en heffingen van de overheden op de energiefactuur. Zowel het huidige federaal als het Vlaams regeerakkoord voorzien daarom de invoering van een energienorm om concurrentiehandicaps weg te werken. Deze energienorm maakt deel uit van een gezond en competitief energiebeleid. Het is ook een onlosmakelijk deel van het energiepact.

Het Nationaal Klimaat- en Energieplan: Ambitieus, maar realistisch blijven

De Europese Unie heeft haar energie- en klimaat doelstellingen voor 2030 bekend gemaakt. Zowel op vlak van emissies, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie worden nieuwe streefdoelen geformuleerd. De EU-lidstaten moeten deze helpen verwezenlijken via nationale maatregelen, die opgenomen worden in een Nationaal Klimaat- en Energieplan. 

COLUMN

Greendeal

The European Green Deal, of hoe ook u best snel in actie komt

11 december 2019…een datum voor de geschiedenisboeken! In Parijs stelde de Europese commissie die dag The European Green Deal voor. Europa legt zichzelf de ambitie op om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Het koppelt daaraan een routekaart met als einddoel de reductie van de netto broeikasgassen tot 0 tegen 2050. Concreet scherpt de Green Deal de bestaande doelstellingen aan en verplicht het om nog sneller de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Actie is dus nodig.

Tekst: Benoit Matthys, partner bij Power Pulse

Aan de
slag

5 tips om als bedrijf te besparen op uw energiefactuur

In de huidige tariefstructuur wordt uw hoogste piek 12 maanden lang gebruikt als referentie voor de berekening van de netkosten. Voor bedrijven met een ongeplande piek of een seizoensprofiel kan dit leiden tot hoge kosten die 12 maanden lang moeten betaald worden op basis van een éénmalige gebeurtenis.

In de toekomstige tariefstructuur is de kans reëel dat uw netkosten berekend zullen worden op basis van uw contractueel vermogen. Probeer dit optimaal te benutten en voorkom structurele onderbenutting van het contractueel vermogen om zo onnodig hoge kosten te vermijden.

Volg de evolutie van uw maand- en jaarpieken op om een potentiële stijging van de netkosten in te perken. Gezien de complexiteit van een energiefactuur is het aan te raden om na te gaan of de contractuele prijsvoorwaarden correct worden gehanteerd in de facturatie.

Een correcte dimensionering van uw geïnstalleerd vermogen in functie van het verbruiksprofiel verhoogt de rendabiliteit van uw investering.

  • Sluit tijdig uw contract af zodat u voldoende tijd heeft om de markt te monitoren en risico te mitigeren.
  • Ga uit van uw individueel verbruiksprofiel om te bepalen welk type contract u afsluit.
  • Analyseer of het betrekken van de spotmarkt een economische meerwaarde biedt.
  • Zorg voor een consistente en proactieve opvolging van de markt.
  • Streef naar budgetstabiliteit over een langere periode.

Gebruik publieke informatie (VREG) om de marktconformiteit van de
certificaatprijzen te verifiëren.

Activiteiten

European Green Deal: uitdagingen en opportuniteiten

European Green Deal: uitdagingen en opportuniteiten

21 Sep 2021

Brussel
Meer info
Lerend netwerk Energie 2021-2022

Lerend netwerk Energy 2021-2022

23 Sep 2021

Meer info
SEAposium - Wanneer komt het water tot aan uw lippen?

SEAposium - Wanneer komt het water tot aan uw lippen?

21 Okt 2021

Zeebrugge
Meer info

Updates van dit dossier in uw mailbox

Ik ontvang graag updates van Voka omtrent dit dossier

Meer info via https://www.voka.be/privacy