Skip to main content

Navigatie

Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat Energie & Klimaat

Energie & Klimaat

Aan de
slag

Hoe maak je je bedrijf duurzamer? 5 tips van Bebat:

Plaats Bebat-inzamelkubussen op de werkplek en laat al je medewerkers hun lege batterijen daarin verzamelen. Als je zelf geen inzamelpunt bent, moet je ze wel nog even naar een Bebat-inzamelpunt brengen. 

Verbruikt je bedrijf veel batterijen? Word dan Bebat-inzamelpunt en je volle vaten worden gratis opgehaald. Handig toch?! 

Als producent of invoerder van batterijen kan je zelf voldoen aan je wettelijke aanvaardingsplicht, maar dat brengt veel zorgen met zich mee. De eenvoudige oplossing? Aansluiten bij Bebat! Doe de test en ontdek of jij aan de aanvaardingsplicht moet voldoen.

Motiveer je medewerkers om met milieuvriendelijke vervoermiddelen naar het werk te komen, zoals een elektrische fiets. Heb je bedrijfswagens of andere transportmiddelen? Elektrisch rijden is de toekomst!

Ontvang affiches, stickers, Bebat-inzamelkubussen en een brochure met tips. Zo zet je je inzamelpunt in de kijker en spoor je al je medewerkers aan om batterijen in te zamelen. Vraag je starterskit hier aan. 

Logo Bebat

 

Energie-FAQ

Energietoren

Energie-FAQ: de meeste gestelde vragen over de energiecrisis

De energiecrisis treft ondernemingen hard. Er zijn dringend maatregelen nodig want door de hoge prijzen zien heel wat bedrijven zicht genoodzaakt hun productie te verminderen of zelfs stil te leggen. In deze FAQ volgen we de situatie op de voet en beantwoorden we de meest prangende vragen van ondernemers. 

Webinar

Herbekijk het Voka Webinar over de energiecrisis

Lorenzo Van de Pol, expert Energie & Klimaat bij Voka, en Frank Beckx, directeur van het Voka-kenniscentrum, laten hun licht schijnen over de energiecrisis. Wat brengt de toekomst en wat kunnen overheden doen om de crisis te temperen?

Bekijk video

Publicaties

Vul uw gegevens in en selecteer de publicaties die u wil downloaden.

Business cases

Hoe Encon gegeerde profielen vindt dankzij duurzaamheid

Duurzaamheid is geen modewoord. Voor het Belgische consultancybureau Encon is het de enige weg naar een leefbare toekomst, zowel voor mensen als bedrijven. Hun baanbrekende boodschap en aanpak slaan aan, en dat merken ze ook aan de motivatie van hun medewerkers.

Binnenkijken bij Enprove CEO An Beazar

Ze is niet het type dat vrienden met de vinger wijst wanneer die het licht laten branden. Maar dat neemt niet weg dat duurzaamheid An Beazar nauw aan het hart liggen. Meer nog, ze bouwde er een heus bedrijf rond. 

VITO: Naar een duurzame transitie

Met het post-corona economisch herstelprogramma ‘Next Generation EU’ en eerder met de ‘Green Deal’ kiest Europa radicaal voor een duurzame toekomst. Bedrijven zullen dan ook meer dan ooit bij VITO terecht kunnen voor onderzoeksprojecten en advies.

Saartje De Boever (Colruyt): “Duurzaam omspringen met energie zit in ons DNA”

Colruyt Group staat erom gekend om sterk in te zetten op energie-efficiëntie en groene energie. “Het zit in het DNA van onze firma”, zeggen Saartje De Boever, diensthoofd Public Affairs en duurzaamheidsverantwoordelijke Mathias Steels. “Net zoals wij spaarzaam willen omgaan met prijzen en kosten, gaan wij ook spaarzaam om met energie en grondstoffen.”

Hannelore Raes (Agristo): “We leggen de lat hoog, ook nu”

Your partner in potatoes, zo omschrijft Agristo zich. Het groeiparcours van de producent van aardappelproducten uit Harelbeke van de voorbije jaren is indrukwekkend, al zet corona daar nu even de rem op. “Maar onze lat blijft even hoog, op het vlak van kwaliteit én van duurzaamheid”, zegt CEO Hannelore Raes. “Wij blijven investeren, en dat in de meest duurzame oplossingen. Zo zetten we ook meer en meer in op duurzame energie, onder meer met de aanleg van zonnepanelen en een groen stoomcentrale.”

SPRAAKMAKER

Waterstof-installatie van Ziero

Samen met Ziero naar een zero emissiebeleid

Waren Thomas Houben en Mark Pecqueur in 2010 nog iets té visionair, dan komt de kennis die ze toen al in huis hadden, nu perfect van pas. De toekomst zal meer ecologisch moeten zijn en daar kunnen waterstoftoepassingen een belangrijke rol in spelen. En laat dat nu net de core business van Ziero zijn.

Ronnie Belmans, Energyville

Ronnie Belmans (Energyville): “De energietransitie moet een fun-wereld zijn”

We nemen dit interview niet af via Teams of Zoom, zoals stilaan het nieuwe normaal is in deze tijden, maar via de telefoon. Ronnie Belmans, CEO Van Energyville, is immers onderweg met zijn wagen, een Tesla. “Ik rij al 6 jaar met een elektrische wagen en stoor me aan de negatieve perceptie die er nog rond elektrische wagens hangt zoals ‘je kan maar 400 kilometer rijden met een volle batterij’ of ‘het duurt 8 uur voor de batterij helemaal opgeladen is’.” Een gesprek over elektrische transitie, het belang van comfort en vooruitgangsoptimisme in plaats van ‘doom and gloom’.

We moeten de opportuniteiten van economische groei aangrijpen om het klimaatvraagstuk verder op te lossen.

Lorenzo Van de Pol  |  Adviseur Klimaat & Energie
lorenzo.vandepol@voka.be
+32 491 25 72 30
Lorenzo Van de Pol

Expert Talk

ExxonMobil investeert 15 miljard dollar voor zero emissie-uitstoot

ExxonMobil wil tegen 2050 naar een zero emissie-uitstoot van broeikasgassen op al zijn productiesites. Daarvoor gaat het de komende jaren 15 miljard dollar investeren, zegt Jan Michielsen, CEO van ExxonMobil Benelux. Energie-expert van Voka Lorenzo Van de Pol legt uit wat nodig is voor de Vlaamse industrie om te evolueren naar een CO2-arme industrie.

Bekijk video

Hoe krijgen we onze energiefactuur naar beneden? Colruyt en Voka aan het woord

Colruyt Group is een mooi voorbeeld van hoe bedrijven inzetten op energie-efficiëntie en ook zelf groene stroom produceren. "Bedrijven doen dat niet alleen om verantwoordelijkheid op te nemen, maar ook voor de kost", zegt Lorenzo Van de Pol van Voka. Ondanks de inspanningen, blijft de energiefactuur aandikken. "Dat komt omdat 40 procent van de factuur niets te maken heeft met de productie en levering van energie."

Bekijk video
Energie-advertentie van Luminus

 

Opinie

“We moeten de energieproductie in eigen land en in eigen hand houden”

2+2+1, zo laat de energiedeal zich het snelste samenvatten. De regering besliste om 2 kerncentrales 10 jaar langer open te houden. 2 nieuwe gascentrales ontvangen CRM-steun en meer dan 1 miljard euro gaat naar investeringen in duurzame energie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen. De deal ligt in lijn met wat Voka en de andere ondernemersorganisaties vroegen in een gemeenschappelijke verklaring begin dit jaar. Voka is dan ook tevreden en opgelucht over het bereikte resultaat in deze moeilijke tijden. Hoe kijken Vlaamse ondernemingen naar deze deal?

WAT ZEGT VOKA OVER

Activiteiten

LAB+: Op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering

Lab+: Op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering

16 Mrt 2023

Meer info
Optimaal aankopen van energie

Seminarie: Optimaal aankopen van energie, hoe begin je eraan?

17 Mrt 2023

Oostkamp
Meer info
Hervorming European Trading System

Seminarie: Klimaattransitie Fit for 55-pakket - hervorming van het ETS-systeem

31 Mrt 2023

Oostkamp
Meer info

Updates van dit dossier in uw mailbox

Ik ontvang graag updates van Voka omtrent dit dossier

Meer info via https://www.voka.be/privacy