Skip to main content
 • Duurzaamheid & milieu Vlaams-Brabant
Voka Community -

Duurzaamheid & milieu Vlaams-Brabant

Duurzaamheid & milieu Vlaams-Brabant

In het Voka transitieplan ‘Samen Groeien’ is duurzaamheid één van de speerpunten om komende jaren een gezonde groei te kennen. Die focus op duurzaamheid is voor Voka Vlaams-Brabant niet nieuw en het belang ervan zal de komende jaren alleen maar toenemen. Heb jij vragen of wil je initiatieven nemen op dit vlak? Dan staat ons team van experten klaar om jou op weg te helpen.

Duurzaam ondernemen? Voka Vlaams-Brabant helpt je op weg

Informeren, sensibiliseren en activeren

 1. Informeren: krijg gratis eerstelijnsadvies rond diversie duurzaamheidsthema’s, of doorverwijzing binnen ons brede netwerk van experten voor concrete of complexe cases.

  Mogelijke topics zijn omgevingsvergunningen, energie en klimaat, afval en circulaire economie, water en droogteproblematiek.
   
 2. Sensibiliseren: hierbij gaan we een stap verder. We bieden onze leden actua- of infosessies over de laatste trends, organiseren bedrijfsbezoeken bij bedrijven met best practices en laten leden met elkaar netwerken rond duurzaamheidsthema’s. 

  Deze sensibiliseringsacties kaderen in onze projecten die we uitvoeren in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant:
  MiK: het Milieu-infopunt voor de KMO
  Smart Hub Vlaams-Brabant: Cleantech 

  Nieuw in ons aanbod zijn ook de in-company opleidingen, die we zelf organiseren bij een bedrijf voor management- of personeelsleden. Helemaal op maat van het bedrijf werken we een CSR-opleiding of brainstormoefening uit in het kader van de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties.
   
 3. Activeren: Tijdens de activeringsfase vragen we een zeker engagement van onze leden en begeleiden we hen om rond een concreet duurzaamheidsthema stappen vooruit te zetten. Dit is de meest intensieve fase binnen onze dienstverlening en omvat meerdere contactmomenten waarbij we onze expertise delen. Bovendien kom je als bedrijf terecht in een community van duurzame bedrijven waarmee je best practices kan delen of ervaringen kan uitwisselen.

Trajecten waarin jij de handen uit de mouwen kunt steken

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Dit is een traject van een jaar waarbij je aan de slag gaat met duurzaamheidsacties, opgehangen aan de 17 SDG’s van de VN. Na 3 succesvolle deelnames maak je zelfs kans met een VN-certificaat te kunnen pronken.  

Samen definiëren we een actieplan en waken we over de succesvolle uitvoering. Gedurende het jaar bezorgen we je het nodige interne en externe communicatiemateriaal. Daarnaast organiseren we diverse netwerksessies met de andere deelnemers uit Vlaams-Brabant en Vlaanderen. Meer info

Samen Circulair

De transitie naar een circulaire economie vraagt een nieuwe manier van opstellen van je businessmodel. Het integreren van aspecten als circulaire input, grondstoffen herwinnen, levensduur verlengen, deelplatformen of Product as a service, kan bijdragen tot een circulair model. Het Voka Team Duurzaam Ondernemen kan je hierin begeleiden. Meer info

Contact

Meer info of wil je een vrijblijvend gesprek? Contacteer ons!

Bie Gielen

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Full bio of Bie Gielen

Kristien Depraetere

Projectmanager Duurzaam Ondernemen

Full bio of Kristien Depraetere

Sophie Dings

Milieu en Duurzaam Ondernemen

Full bio of Sophie Dings

Peter Wuyts

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Full bio of Peter Wuyts