Skip to main content
Map
 • Duurzaamheid & milieu Vlaams-Brabant

Duurzaamheid & milieu Vlaams-Brabant

In het Voka transitieplan ‘Samen Groeien’ is duurzaamheid één van de speerpunten om komende jaren een gezonde groei te kennen. Die focus op duurzaamheid is voor Voka Vlaams-Brabant niet nieuw en het belang ervan zal de komende jaren alleen maar toenemen. Heb jij vragen of wil je initiatieven nemen op dit vlak? Dan staat ons team van experten klaar om jou op weg te helpen.

Duurzaam ondernemen? Voka Vlaams-Brabant helpt je op weg

Informeren, sensibiliseren en activeren

 1. Informeren: krijg gratis eerstelijnsadvies rond diverse duurzaamheidsthema’s, of doorverwijzing binnen ons brede netwerk van experten voor concrete of complexe cases.

  Mogelijke topics zijn omgevingsvergunningen, energie en klimaat, afval en circulaire economie, water en droogteproblematiek.
   
 2. Sensibiliseren: hierbij gaan we een stap verder. We bieden onze leden actua- of infosessies over de laatste trends, organiseren bedrijfsbezoeken bij bedrijven met best practices en laten leden met elkaar netwerken rond duurzaamheidsthema’s. 

  Deze sensibiliseringsacties kaderen in onze projecten die we uitvoeren in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant:
  MiK: het Milieu-infopunt voor de KMO
  Smart Hub Vlaams-Brabant: Cleantech 

  Nieuw in ons aanbod zijn ook de in-company opleidingen, die we zelf organiseren bij een bedrijf voor management- of personeelsleden. Helemaal op maat van het bedrijf werken we een CSR-opleiding of brainstormoefening uit in het kader van de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties.
   
 3. Activeren: Tijdens de activeringsfase vragen we een zeker engagement van onze leden en begeleiden we hen om rond een concreet duurzaamheidsthema stappen vooruit te zetten. Dit is de meest intensieve fase binnen onze dienstverlening en omvat meerdere contactmomenten waarbij we onze expertise delen. Bovendien kom je als bedrijf terecht in een community van duurzame bedrijven waarmee je best practices kan delen of ervaringen kan uitwisselen.

Trajecten waarin jij de handen uit de mouwen kunt steken

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Dit is een traject van een jaar waarbij je aan de slag gaat met duurzaamheidsacties, opgehangen aan de 17 SDG’s van de VN. Na 3 succesvolle deelnames maak je zelfs kans met een VN-certificaat te kunnen pronken.  

Samen definiëren we een actieplan en waken we over de succesvolle uitvoering. Gedurende het jaar bezorgen we je het nodige interne en externe communicatiemateriaal. Daarnaast organiseren we diverse netwerksessies met de andere deelnemers uit Vlaams-Brabant en Vlaanderen. Meer info

Masterclass Circulaire Strategie

In dit opleidingstraject van 5 maanden ontdek je het potentieel van de circulaire economie en leer je concrete circulaire vaardigheden die je meteen kan toepassen binnen jouw bedrijf. Via groepssessies, webinars, pitchmomenten, bedrijfsbezoeken en ervaringsuitwisseling duik je in de verschillende onderdelen die komen kijken bij een circulaire strategie. Enkele thema's die aan bod komen zijn circulaire businessmodellen, change management, ecodesign en de commerciële vertaalslag maken. Meer info

Contact

Meer info of wil je een vrijblijvend gesprek? Contacteer ons!

Sophie Dings

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Full bio of Sophie Dings

Karel Janssens

Projectbegeleider Duurzaam Ondernemen

Full bio of Karel Janssens

Eva Vanderstraeten

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Full bio of Eva Vanderstraeten