Skip to main content

Globalsign

Doet u uw btw-aangifte al elektronisch? De Belgische Kamers van Koophandel fungeren dankzij hun neutraliteit en betrouwbaarheid als lokale registratie-organismen voor digitale certificaten.

Net zoals de handgeschreven handtekening gebruikt wordt op documenten, worden digitale handtekeningen gebruikt om de identiteit van auteurs/medeondertekenaars van e-mail of elektronische informatie te garanderen. Digitale handtekeningen worden gecreëerd en geverifieerd met Digitale Certificaten.

Vandaag hebben zowel de internationale als de Belgische juridische gemeenschap een wetgeving opgesteld die digitale handtekeningen even bindend en universeel aanvaard maakt als hun handgeschreven varianten. Wanneer u een boodschap wil ondertekenen of een beveiligde transactie wil uitvoeren, hebt u uw eigen uniek Digitaal Certificaat nodig.

Digitale handtekeningen hebben enkele belangrijke eigenschappen zoals:

  • authentificatie (verificatie van een persoon: de identiteit van diegene die de informatie handtekende wordt gegarandeerd)
  • confidentialiteit
  • integriteit (de integriteit van de informatie wordt beschermd, u weet wanneer deze toevallig of kwaadwillig gewijzigd werd)
  • onweerlegbaarheid (de auteur van het bericht kan bewezen worden en dus ook degene die in een transactie participeerde)

 

Waarom zou ik een digitale handtekening gebruiken?

Elektronische btw-aangifte

Ga naar de portaalsite van de Federale Overheidsdienst, afdeling financiën en klik op 'btw-aangifte via internet (INTERVAT certificaat nodig)'.

Toegang verlenen

U hebt een website of een netwerk en wil de toegang voor bepaalde werknemers beperken. U wil elk van hen een paswoord en gebruikersnaam toekennen, maar dit brengt waarschijnlijk veel paswoordrecuperatie - het geheugen van sommige werknemers is al iets slechter dan dat van andere - met zich mee. Het zou bovendien ook niet zo veilig zijn, want paswoorden kunnen makkelijk gehackt worden. U zou dus ook veiligheid en gebruikersvriendelijkheid kunnen combineren door identificatie van gebruikers. Dit wil zeggen dat iedereen die zich wil aanmelden op een website of een netwerk en een beperkte toegang heeft, zijn/haar certificaat moet voorleggen.

Veilige transacties

U bent vertrouwd met thuisbankieren? Dit is een andere toepassing die gebruik maakt van certificaten voor de identificatie van gebruikers.

Veilige downloads

U hebt het volgende voorbeeld waarschijnlijk zelf al meegemaakt: als u werkt met Microsoft Windows en uw besturingssysteem heeft software van Microsoft nodig, dan wordt er automatisch een verbinding gemaakt met de site om het ontbrekende onderdeel te downloaden. Indien dit gebeurt, kan u de herkomst van die onderdelen altijd vertrouwen omdat Microsoft ze digitaal ondertekende. Veilige communicatie: vrije beroepen versturen op regelmatige basis confidentiële documenten naar collega's en federaties. In dit geval worden digitale handtekeningen al frequent gebruikt (b.v. Vlaamse Advocaten).

 

Waar kan ik dit aanvragen?

Deze certificatie-authoriteiten bieden digitale certificaten, de basis voor uw digitale handtekening, aan in België: www.globalsign.net. De aanvrager moet persoonlijk verschijnen voor een lokaal registratieorganisme. De Belgische Kamers van Koophandel fungeren dankzij hun neutraliteit en betrouwbaarheid als lokale registratie-organismen.

 

Sinds 4 september 2006 past GlobalSign de volgende tarieven toe:

  • PersonalSign3Pro - 1 jaar: € 100 (excl. btw)

  • PersonalSign3Pro - 2 jaar: € 130 (excl. btw)

  • Personalsign3Pro - 3 jaar: € 150 (excl. btw)

Voor meer informatie zie www.belgianchambers.be.

Contactpersonen

Martine Delang

Specialist Exportadministratie

Full bio of Martine Delang