Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Weetstraat: Tom Ongena x Claudia De Moor

  • 23/04/2024

Voka brengt de bezorgdheden van de ondernemingen letterlijk tot in de Wetstraat. Partijvoorzitters en CEO’s gaan met elkaar in gesprek. Waarom politici ook eens naar ondernemers zouden moeten luisteren? De oplossingen voor veel maatschappelijke uitdagingen starten in onze bedrijven. Deze keer reist Tom Ongena van Open Vld naar de Weetstraat met Claudia De Moor, zaakvoerder van Vosschemie Benelux.
 

Sinds een paar maanden is Tom Ongena nationaal voorzitter van Open Vld. De peilingen voor zijn partij zijn ongenadig, toch blijft hij optimistisch. We confronteren hem met de twee grootste bezorgdheden van Vlaamse ondernemers volgens onze Wetstraatenquête: de hoge loonkost en de moeilijkheid om geschikt personeel te vinden.

“Na de inval van Rusland zijn de energieprijzen geëxplodeerd en dat heeft via de automatische loonindexering natuurlijk zijn effect gehad op de kosten van bedrijven”, vertelt Tom. “Daarom willen we naar een nettoloonindex gaan, waarbij we de loonkost plafonneren en enkel de nettolonen verhogen. Die nettolonen moeten de inflatie natuurlijk volgen om de koopkracht overeind te houden, maar de factuur daarvan mag je niet doorschuiven naar de bedrijven.”

Op dit moment is 1 op 3 beroepen in Vlaanderen een knelpuntberoep. Daar moeten we aan werken, vertelt de voorzitter van Open Vld: “Te veel mensen kunnen werken, maar doen het niet. Hervormingen zijn nodig: flexi-jobs, overuren en studentenarbeid mogen niet beperkt worden. Laat de mensen die willen werken, werken.”

“Laat de mensen die willen werken, werken.”
 

Voor het tweede deel van zijn rit in de Weetbus wordt Tom vergezeld door Claudia De Moor, zaakvoerder van Vosschemie Benelux. Zij heeft meteen een prangende vraag voor de politicus: “Jullie leuze is ‘Morgen doen werken’, maar ondernemers beginnen er het liefst vandaag nog aan. Zou ‘Meteen doen werken’ niet meer dynamiek geven om dingen onmiddellijk aan te pakken?” Al snel blijkt dat de twee op dezelfde golflengte zitten: “Wij willen vanaf 10 juni, de dag na de verkiezingen, meteen aan de slag”, vertelt Tom.

Rust wordt Tom niet gegund, want Claudia vuurt razendsnel de volgende vraag op hem af: als de ondernemer de motor van de welvaart is, waarom maakt de politiek het hen dan zo moeilijk met alle regels? “In de regelgeving moet inderdaad gesnoeid worden”, bevestigt Tom. “Vaak gaat het om goede bedoelingen, die te veel worden gebetonneerd. We moeten werken aan minder regeltjes en meer rechtszekerheid.”

Energietransitie

Ook wanneer het gaat over duurzame industrie, botsen ondernemers op weerstand. “Wij zijn erg bezig met duurzaamheid”, vertelt Claudia. “Maar ondernemers die bijvoorbeeld windmolens willen bouwen om energie op te wekken voor de firma, krijgen vaak op het laatste moment met verzet te maken. Zo gebeuren er drama’s.”

Het voorstel van de Vld topman is duidelijk: “Voor zulke investeringen, die belangrijk zijn in de energietransitie, is het algemeen belang veel groter dan het particuliere belang. Die ene betrokkene die klaagt dat een windmolen wat slagschaduw kan veroorzaken, mag die transitie niet tegenhouden. Windmolens en andere investeringen in energietransitie moeten voor ons de facto vergunningsvrij zijn, zodat je er niet zomaar tegen in beroep kan gaan.”

Claudia wordt weer afgezet aan haar onderneming, Tom blikt nog even terug op het interessante gesprek. “Wat me vooral is bijgebleven is dat je bij zowel kleine als grote ondernemingen dezelfde bekommernissen hoort: loon- en energiekosten, een overmaat aan regels, een gebrek aan personeel,... daar moeten we aan werken.” Een boodschap die we ook vanuit Voka naar de Wetstraat willen brengen. We hebben dringend nood aan een relance van onze industrie om onze economie op peil te houden en onze welvaart te vrijwaren.
 

Snelle vragen aan Tom Ongena

Heeft Vivaldi een goed parcours gereden of niet?
Volgens mij heeft Vivaldi wel een goed parcours gereden.

Wat gaat voor jou voor: nieuwe gezichten of gevestigde waarden?
Nieuwe gezichten, daar moeten we ruimte voor maken.

Moet de volgende regering een kilometerheffing uitrollen?
Ja, ik denk dat dat wel nodig zal zijn.

Belasting op vermogen of op erfenis?
Hier zet ik mijn joker in: ik wil de belastingen verlagen.

Besparen op gezondheidszorg of op fiscale voordelen voor bedrijfswagens?
Op gezondheidszorg, daar kunnen we het met minder doen.

Premier Magnette of premier De Wever?
Als ik moet kiezen tussen de twee, dan toch eerder De Wever.

Contactpersoon

imu - vzw - Altez