Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Weetstraat: Raoul Hedebouw x Gert Bervoets

  • 23/04/2024

Voka brengt de bezorgdheden van de ondernemingen letterlijk tot in de Wetstraat. Partijvoorzitters en CEO’s gaan met elkaar in gesprek. Waarom politici ook eens naar ondernemers zouden moeten luisteren? De oplossingen voor veel maatschappelijke uitdagingen starten in onze bedrijven. Deze keer reist Raoul Hedebouw van PVDA naar de Weetstraat met Gert Bervoets, CEO van Essers.

PVDA zit stevig in de lift en kopman Raoul Hedebouw, die bekendstaat als een goedlachse kameraad, maakt ondernemers graag het leven zuur. In alle parlementen boekt hij successen en ook in de Wetstraat is hij uitgegroeid tot een politiek fenomeen. Wij vroegen Raoul wat hij vindt van een van de grootste bekommernissen van Vlaamse ondernemers: de arbeidsmarkt.


“Er zijn meerdere problemen op de arbeidsmarkt”, vertelt Raoul. “Een groot probleem, zeker in Vlaanderen, zijn de langdurige zieken. Op een paar jaar tijd zijn we van 400.000 naar 500.000 langdurige zieken gegaan. Meer en meer mensen zijn kapotgewerkt en we moeten oplossingen vinden. Of dat nu minder werkdruk is of mensen helpen aan aangepaste jobs, het probleem moet opgelost worden. Je kan niet vragen dat mensen tot 67 jaar werken en tegelijk niet ziek vallen, dat spreekt elkaar tegen. Ik geloof ook niet in de 24-uurs economie, dat blust de mensen uit.”

“Meer en meer mensen zijn kapotgewerkt… de 24-uurs economie blust de mensen uit.”
 

Raoul wordt vergezeld op de achterbank van de Weetbus door Gert Bervoets, CEO van Essers. Zijn familiebedrijf stelt 7.500 mensen tewerk, waarvan 4.000 in België. “We worden klassiek gefinancierd vanuit de grootbanken”, zegt Gert. “Vandaar dan ook mijn eerste vraag: ik vind dat je soms een fixatie hebt op grote ondernemingen, dus hebben we schrik als we horen dat de belastingsdruk wéér verhoogd moet worden. Vanwaar die vrees dat bedrijven te weinig hun steentje bijdragen?”

Raoul nuanceert snel en wijst op de eerlijkheidsfactor: “Ik praat bijna nooit over ‘de bedrijven’ en het is belangrijk voor mij om een verschil te maken tussen de grootteordes. Vandaag wordt een groot debat gevoerd dat multinationals een minimumbelasting zouden moeten betalen van 15%. Dat zegt iets over onze oneerlijke fiscaliteit: dat kleine of middelgrote bedrijven 25% moeten betalen, is unfair, ook qua competitiviteit. Onze bedoeling is niet om te verhogen, maar om eerlijk te zijn.”


Multinationals

Als het over competitiviteit gaat, ziet Gert ook gevaren in het belasten van deze multinationals: “We leven in een economisch klimaat met de landen rond ons en we hebben ze absoluut nodig voor de export. Dan moeten we toch inspanningen doen om de multinationals naar hier te halen en ook hier te houden?” Voor Raoul is dit te wijten aan een gebrek aan industrieel beleid in België. “Vanuit PVDA geloven we in de maakindustrie en de logistiek die daaraan gelinkt is. De concurrentie tussen Europese landen is dan ook geen goede zaak; het is geen toeval dat de Europese markt gemaakt is voor een ‘race to the bottom’.”

Ondanks grondige verschillen in mening, zijn Raoul en Peter het over twee zaken eens: we hebben de bedrijven en de groei nodig om de welvaart in stand te houden én we moeten als Europa meer verenigd uit de hoek komen. “PVDA is vollenbak voor groei”, zegt Raoul. “Wij geloven in arbeid. Het is de financiële wereld die alsmaar meer als een parasiet meerwaarde uit de economische sector haalt. Natuurlijk geloven we in de bedrijven. Ik ben de concurrentiestrijd in Europa gewoon beu: iedereen wordt tegen elkaar opgezet, ook op economisch vlak.”

“Wij geloven in arbeid. Het is de financiële wereld die alsmaar meer als een parasiet meerwaarde uit de economische sector haalt.”
 

Vermogenstaks

Wanneer Gert de vermogenstaks aanhaalt, groeien de twee ideologisch weer uiteen. “Mijn grote bezorgdheid is dat je het hebt over het vermogen van onze aandeelhouders, dat vast zit in de bedrijven. Als je die vermogenstaks oplegt, gaan wij er als bedrijven voor moeten zorgen dat ze dat kunnen betalen.” Raoul nuanceert weer: “Voor mij zijn vermogens afgezonderd van bedrijven. We willen dan ook bewust niet de economische dynamiek belasten, maar de grote vermogens. Het doel is ook om te investeren in onze economie. Voor een sterk energieplan hebben we miljarden nodig vanuit de overheid. Ik geloof niet dat de markt onze energiecrisis gaat oplossen.” Voor Gert hoeft de overheid zich dan weer niet te moeien in de energiecrisis: “Laat de privé- en de familiale bedrijven hun ding doen en investeren, zij kunnen dat beter dan de overheid.”

Raoul gaat niet akkoord, maar uitgediscussieerd raken de politieker en ondernemer nooit. Eén ding is zeker: als enig politiek kopstuk in de Weetbus stapt Raoul niet uit bij Voka, maar verlaat hij ons voor een vakbondsdebat, waar hij zijn politieke scherpzinnigheid weer kan laten botvieren.

Snelle vragen aan Raoul Hedebouw

Langer werken of minder pensioen?
Wat een dilemma… hier zet ik al mijn joker in.

Wat wil je eerst nationaliseren, banken of energie?
Ik denk dat energie nu het dringendste is.

Ben je voor een miljonairstaks of het verminderen van de algemene belastingen op arbeid?
Miljonairstaks.

Siegfried Bracke of Tom Van Grieken?
Siegfried Bracke.

Kilometerheffing, ja of nee?
Nee.

Facebook of TikTok?
Facebook.

Contactpersoon

imu - vzw - Altez