Voka brengt de bezorgdheden van de ondernemingen letterlijk tot in de Wetstraat. Partijvoorzitters en CEO’s gaan met elkaar in gesprek. Waarom politici ook eens naar ondernemers zouden moeten luisteren? De oplossingen voor veel maatschappelijke uitdagingen starten in onze bedrijven. Deze keer reist Nadia Naji van Groen naar de Weetstraat met Caroline Craenhals, CEO van Belgian Scrap Terminal.
Nadia Naji zit nog maar 3 jaar in de partijpolitiek, maar schopte het al tot covoorzitster van Groen. Ze is jong, erg bewust en niet op haar mond gevallen. We confronteren haar met een harde stelling: 4 op 10 ondernemers in België geeft aan dat we geen interessant land zijn voor internationale investeerders.
“Ik hoor vaak dezelfde dingen terugkomen”, vertelt Nadia. “We kampen met hoge lasten op arbeid, maar vooral met een nood aan een duidelijk beleid rond klimaat en milieu. Dat de klimaatdoelstellingen nodig zijn, hoor ik niemand ontkennen. Ondernemers lopen soms zelfs voor op het beleid. Maar ze hebben een rechtlijnig pad nodig richting die doelstellingen, geen zigzag. Die bezorgdheid begrijp ik.”
“Ondernemers lopen soms zelfs voor op het beleid. Maar ze hebben een rechtlijnig pad nodig richting die doelstellingen.”
Onderweg naar de Weetstraat stapt ook Caroline Craenhals in, CEO en eigenaar van Belgian Scrap Terminal. Haar passie ligt in ‘urban mining’, het recycleren van metalen. De gedachte ‘we hebben maar één aarde, laten we ze koesteren’ hebben de politica en onderneemster alvast gemeen.
Caroline uit haar bezorgdheden over de regelgeving: “Als we kijken naar de Europese natuurherstelwet zitten we vandaag met een lasagna aan regelgeving. Maar we moeten het ook nog kunnen bolwerken. Hoe ga je met correct beleid ervoor zorgen dat de lat niet telkens zo hoog wordt gelegd dat we het afval hier in België niet meer verwerkt krijgen?”
Over de doelstelling op zich is er volgens Nadia weinig discussie, ook bij de industrie. De nood om internationaal competitief te blijven is voldoende drijfveer. “De vraag is eerder: hoe gaan we bij die doelstelling geraken? Wij vragen een klimaatpact met de industrie en dat betekent dat wij die industrie ook moeten helpen om bij de eindmeet te geraken. Wat zeker niet mag gebeuren is dat het beleid om de zoveel jaar wordt teruggeschroefd, verstrengd, teruggeschroefd,...”
Eenvoudig en duidelijk
Ondernemers willen vaak volop inzetten op duurzaamheid, maar krijgen al snel te maken met de gevreesde ambtenaar: “Je doet alle mogelijke inspanningen en gaat op zoek naar oplossingen, maar je krijgt er vaak de tijd niet voor”, legt Caroline uit. “Elke kleine letter kan genoeg zijn om je te vertragen. En als je dan een oplossing hebt, krijg je onrealistische deadlines opgelegd om te zorgen voor de nodige vergunningen vooraleer je die oplossing effectief mag uitvoeren.”
Dat het proces eenvoudiger moet, vindt ook Nadia: “Het is niet normaal dat je je gegevens tig keer moet invullen. Merk op dat het hier weer niet over de doelstelling zelf gaat, maar de weg ernaartoe. We moeten onze diensten versterken, zodat ondernemers minder lang moeten wachten en sneller aan de slag kunnen.”
De speeddate van Nadia en Caroline zit er weer op. Ze hebben het gehad over de circulaire economie, de klimaatdoelstellingen op lange termijn en het pad daarnaartoe. “Dat is voor mij en voor ondernemers een belangrijke vraag”, zegt Nadia. “En daar ligt dan ook een van de grootste uitdagingen de komende jaren: hoe ondersteunen we ondernemers om die doelstellingen te behalen?”
Dat is ook een van de voorstellen van Voka: meer rechtszekerheid en oppassen met tussentijdse doelstellingen. We mogen de klimaatneutraliteit niet té ver naar voren trekken. De transitie is belangrijk, en er is nog veel innovatie nodig om die doelstellingen te halen. “Daar zijn we het mee eens,” sluit Nadia af, “maar we moeten er ook voor zorgen dat we niet in 2040 tegen al onze ondernemers moeten zeggen dat we de lat te laag hebben gelegd en nu op 10 jaar alles moeten regelen.”
Snelle vragen aan Nadia Naji
Heeft Vivaldi een goed parcours gereden?
Ja. In het Voka debat stemde ik wel nee voor nog eens dezelfde coalitie; voor mij hoeft het niet in exact dezelfde constellatie en met dezelfde mensen te zijn.
Het INEOS project in Antwerpen, vergunnen of niet?
Nee.
Besparen op bestaande uitgaven of nieuwe belastingen?
Hier gebruik ik mijn joker: het is beide.
Een vermogenskadaster opzetten, ja of nee?
Ja, want ik wil een vermogensbelasting.