Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 23/04/2024

Voka brengt de bezorgdheden van de ondernemingen letterlijk tot in de Wetstraat. Partijvoorzitters en CEO’s gaan met elkaar in gesprek. Waarom politici ook eens naar ondernemers zouden moeten luisteren? De oplossingen voor veel maatschappelijke uitdagingen starten in onze bedrijven. Deze keer reist Melissa Depraetere van Vooruit naar de Weetstraat met Rika Coppens, CEO van House of HR.

Haar partij had de wind in de zeilen en de peilingen schoten de lucht in - tot dat ene pintje te veel. Het was tijd voor sterke crisiscommunicatie en voor Melissa Depraetere om het roer over te nemen als nieuwe kapitein van Vooruit. In de Weetbus leggen we haar op de rooster over de arbeidsmarkt: de enquête van Voka wijst namelijk uit dat het tekort aan werkende Vlamingen de grootste bezorgdheid is van meer dan de helft van onze ondernemers.


 

“De oplossing is natuurlijk niet eenvoudig”, nuanceert Melissa. “Voor ons is het vooral belangrijk dat iedereen die kan werken, zo goed als mogelijk aan het werk gaat. Door onder meer besparingen op VDAB wordt er niet meer zo actief tewerkgesteld, dat is een groot probleem. Voor ons moet de activering vanaf dag 1 gebeuren met concrete jobvoorstellen.” Met het voorstel van de PS om de werkweek te verkorten, gaat de voorzitster van Vooruit dan weer niet akkoord.

"Voor ons moet de activering vanaf dag 1 gebeuren met concrete jobvoorstellen."
 

In de tijd beperken

Al snel stapt er een nieuwe passagier in de Weetbus in: Rika Coppens is CEO van House of HR, dat per jaar zo’n 50.000 mensen tewerkstelt. “Meestal moeten we minstens tien mensen opbellen om één iemand aan de slag te krijgen”, vertelt Rika. “Soms leggen we te veel eieren onder de mensen. Als het dan gaat over het beperken van de werkloosheid in de tijd…”. Melissa pikt snel in: “De werkloosheidsuitkering beperken in de tijd gaat volgens mij weinig mensen aan een job helpen. Veel mensen gaan op een leefloon terechtkomen, niet op de arbeidsmarkt.

In Nederland lukt dat nochtans wel, vertelt Rika: “Het is een psychologische drempel. Als mensen na twee jaar nog altijd geen job hebben, dan is het ook omdat ze zich niet flexibel of open genoeg opstellen. Hoe langer je werkloos bent, hoe moeilijker het ook wordt om aan een baan te geraken.” Twee jaar wachten is volgens Melissa dan ook veel te lang op onze arbeidsmarkt. Vanaf dag één moeten we veel actiever aan de slag gaan”, vertelt ze. "Onmiddellijk op gesprek en jobs aanbieden. Als je mensen twee jaar lang overspoelt met kansen, kan het bijna niet dat daar geen enkele match tussen zit.”


Kansen bieden

Wat Rika betreft is het duidelijk: werklozen die na twee jaar nog geen job hebben, willen vaak ook niet werken. Melissa stelt met Vooruit een alternatief voor: “Wij pleiten voor een soort finaal bod, een basisbaan. Er zijn superveel tekorten. Mensen die dat bod accepteren, zetten daarmee een grote stap om weer op de arbeidsmarkt terecht te komen. Het belangrijkste is dat we twee jaar lang véél kansen bieden. De partijen die niets doen, niet activeren, op VDAB besparen en de steun na twee jaar stopzetten, gaan heel weinig mensen aan een job helpen.”

Voor Rika is ook de discussie rond arbeidsmigratie heel belangrijk. “Het is een gevoelig thema dat niet rationeel wordt behandeld. Er is werk aan de winkel om arbeidsmigratie in België op een correcte manier te reguleren.” Dat het een moeilijke kwestie is, bevestigt ook Melissa - al is ze er niet op tegen: “Onze bevolking is heel hard tegen migratie in het algemeen. We moeten de juiste mensen naar hier krijgen om de juiste profielen in te vullen, maar mensen blijven wat weigerachtig. Ze maken zich zorgen over waar de arbeidsmigranten gaan wonen en hoe het allemaal georganiseerd gaat worden. Als de overheid dat niet in handen neemt en de werkgevers daar niet mee over nadenken, creëer je een resem andere problemen.”

Snelle vragen aan Melissa Depraetere

Heeft Vivaldi te veel uitgegeven?

Ja.

 

Wat is urgenter voor de volgende regering: besparen of investeren?

Investeren, maar het zal een combinatie moeten zijn.

 

Wie is voor jou de voorkeurspartner, N-VA of Groen?

Voor mij maakt het weinig uit, het gaat er eerder over wat er gebeurt. Wel denk ik dat het beter is om met N-VA een federale regering te vormen, omdat dat ook Vlaams kan.

 

Meer of minder arbeidsmigratie?

Meer arbeidsmigratie, migratie niet per se.

 

Meer Vlaamse bevoegdheden of minder?

Hier gebruik ik mijn joker: ik ben niet voor meer of minder, het moet gewoon efficiënter.

Contactpersoon

Eric Laureys

Woordvoerder

imu - vzw - mediafin
imu - vzw - exact
imu - vzw - edenred
imu - vzw - sigli
imu - vzw - bebat