Voka brengt de bezorgdheden van de ondernemingen letterlijk tot in de Wetstraat. Partijvoorzitters en CEO’s gaan met elkaar in gesprek. Waarom politici ook eens naar ondernemers zouden moeten luisteren? De oplossingen voor veel maatschappelijke uitdagingen starten in onze bedrijven. Deze keer reist Bart De Wever van N-VA naar de Weetstraat met Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket.
Verdediger van industrie en werkzaamheid en voorstander van een zelfstandig Vlaams beleid: voor velen is Bart De Wever een van de invloedrijkste politiekers van de afgelopen 20 jaar. Ook hij mag dus niet ontbreken op de achterbank van de Weetbus. We vuren meteen een stelling op hem af: 1 op 3 ondernemers vindt België op het gebied van industrie niet interessant genoeg om in te investeren.
“België is op dit moment ook gewoon geen interessant land om in te investeren”, zegt Bart. “De automatische index - die zogezegd de koopkracht, maar eigenlijk vooral de fiscus beschermt - heeft ons niet-competitief gemaakt. In Europa hebben we de lat ook te hoog gelegd wat betreft duurzaamheid. Daardoor is de kost van het ondernemen hoog, terwijl China en Amerika met subsidies smijten.”
Een moeilijk, maar niet onoplosbaar probleem volgens de voorzitter van N-VA: “We moeten onze arbeidsmarkt en fiscaliteit ingrijpend hervormen en ook klare wijn schenken wat betreft de Europese Green Deal. Ik pleit voor realisme: ons uit de markt prijzen om dan te zien dat fabrieken elders in de wereld veel vervuilender gaan produceren - en wij tóch nog van daar moeten importeren? Dat is gewoon crazy.”
“We moeten onze arbeidsmarkt en fiscaliteit ingrijpend hervormen en klare wijn schenken wat betreft de Europese Green Deal.”
De Weetbus staat even stil en mee aan boord stapt Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket. Het ICT-bedrijf maakt digitale producten en platformen, en adviseert bedrijven op het vlak van digitale strategie. Jan Modaal kent hen het beste van apps als Payconiq en itsme. “We komen uit moeilijke tijden voor de digitale sector”, vertelt Jeroen. “De sector wordt hier vaak nog als vanzelfsprekend beschouwd. Ik vraag me dan ook af hoe we de sector vanuit een bepaald strategisch belang concurrentieel kunnen maken door sterk beleid.”
Digitale infrastructuur
Geen simpele kwestie, zegt Bart. “Het valt me op dat de digitale sector vooral in Amerika boomt. Als we naar de beurswaarde kijken, zien we dat de grootste bedrijven groter zijn dan de Belgische economie, soms veel groter. In Europa is het blijkbaar moeilijk om van innovatie naar scale te gaan. Onze Europese markt wordt onvoldoende benut en is onvoldoende eengemaakt. Ook zie ik dat er in de politieke wereld vaak niet goed begrepen wordt wat ICT precies betekent en wat het belang is van een digitale infrastructuur. Ik heb die les geleerd na de cyberaanval op Antwerpen: onze jaarlijkse budgetten voor veilige digitale infrastructuur zijn duizelingwekkend verhoogd.”
Het is een onderbelicht maar belangrijk thema dus, daar zijn zowel Bart als Jeroen het over eens. Maar hoe brengen we de problematiek in de spotlight? “Het staat niet bij de partijstandpunten van N-VA”, zegt Jeroen. “Is dat niet van strategisch belang?” Bart nuanceert: “Moet je in een verkiezingsprogramma aangeven waar je precies op gaat inzetten? Is dat niet juist de kruisbestuiving die vanuit de economie moet komen? De overheid moet voldoende innovatiesteun ter beschikking stellen, maar wel technologieneutraal zijn. Het stoort me soms geweldig dat politici beter lijken te weten waar we binnen 10 jaar zouden moeten staan dan de economie.”
Investeren in ondernemerschap
Voor Jeroen mag het wat concreter, maar hij blijft hoopvol: “Ik ben blij met de animo bij de Vlaamse regering voor ICT. Maar ik vind ook dat men meer moet kijken naar welke kansen ondernemers nodig hebben om succesvol te zijn, ook in een internationale context. De loonkost helpt hier niet; het klinkt paradoxaal, maar 80% tot 90% van de kosten van een digitale onderneming bestaat uit loon, mensen.” Bart ziet het belang van ICT maar al te goed in: “Als we op onze arbeidsmarkt productiviteitswinst willen boeken, dan zal het via ICT zijn. Alle andere manieren lijken me uitgeput.”
Jeroen keert terug naar zijn kantoor, Bart sluit kort af: “Als ik één les heb getrokken uit dit gesprek, is het dat alle ondernemers me op dit moment hetzelfde vertellen: het klimaat rond investeren in ondernemen is - algemeen in Europa, maar ook specifiek in België - ongunstig geworden.” En dat is ook de boodschap van Voka. Om op korte en middellange termijn onze industrie hier te houden, moeten we onze scale-ups koesteren en vermijden dat ze de wijde wereld intrekken.
Snelle vragen aan Bart De Wever
Een kilometerheffing in Vlaanderen, ja of nee?
Nee.
Boeren of industrie?
Een moeilijk dilemma. Iedereen zal verwachten dat ik voor industrie kies, maar hier zet ik mijn joker in.
Uittredingsvergoeding of parlementair pensioen?
Gewoon een pensioen.
Meer defensieuitgaven of sociale zekerheid niet doen krimpen?
We zullen sowieso de sociale zekerheid moeten doen krimpen of we gaan failliet binnen dit en vijf jaar.
Burgemeester of premier?
Premier. Het is een strijd tussen mijn hart en mijn verstand - mijn hart klopt voor Antwerpen, maar mijn verstand zegt dat er op dit moment op de Wetstraat een augiasstal klaarstaat om uit te mesten.