Skip to main content

Navigatie

Niet te missen

Voka Open Bedrijvendag

Virtuele Voka Open Bedrijvendag 2020

4 Okt 2020

Meer info
Verderkijkers - Kmo of the future

Verderkijkers - Kmo of the future

17 nov 2020

Meer info
Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk Toekomst van werk

Toekomst van werk

In de kijker

Sonja Teughels en Anouk Lagae

Anouk Lagae (Accent) en Sonja Teughels (Voka) over de toekomst van werk

We kampen met een krapte op de arbeidsmarkt, bedrijven moeten in een razend tempo digitaliseren, maar niet iedereen is mee. In onze podcast ‘De Toekomst van Werk’ ging Els Aerts samen met Anouk Lagae, CEO van Accent, en Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarkt bij Voka, op zoek naar hoe de toekomst van onze jobs er volgens hen uitziet. In dit artikel maken ze de balans op van vandaag, postcorona. 

Aan de
slag

Tips: hoe helpt technologie een employer of choice te worden? (powered by Mobco)

Laat je werknemers zelf de hard- en software kiezen waarmee ze moeten werken én je zult merken dat ze zich gewaardeerd voelen, productiever, creatiever en efficiënter zijn

 

Breng de processen voor het kiezen en bestellen van moderne werkplek tools in kaart om obstakels en frustraties weg te nemen. 

 

Je werknemers hebben diverse verwachtingen met betrekking tot verloning. Breng hun behoeften in kaart en werk een flexibel loonpakket uit waar werknemers hun eigen voordelen kunnen kiezen.

 

Deel informatie, gaande van financiële resultaten tot het bestelproces van moderne werkplek tools, met je werknemers. Werknemers die het gevoel hebben op de hoogte te zijn van de gang van zaken, zijn gemotiveerder én enthousiaster.  

 

Met mobco’s Workplace Self Service kunnen je werknemers via een eenvoudig én veilig dashboard voortaan zelf hun favoriete tools aanvragen, bestellen en beheren. Het enige wat jij hoeft te doen is een budget en portfolio van tools per functie en positie samenstellen. De toestellen worden - geconfigureerd voor werk - geleverd op een locatie naar keuze. Mobco staat ook in voor het beheer, de reparatie en de beveiliging van de toestellen. Jij kunt meekijken via het portaal én hebt zo steeds een up-to-date overzicht van alle werkplek tools.

Geïnteresseerd? Surf naar workplace.mob.co

Mobco

Spraakmaker

Philippe Reynebeau, plant manager bij Milliken Textiles

Milliken: "Hire for attitude, train for skills"

Wie vandaag niet creatief is in zijn rekruteringsbeleid, vindt nauwelijks nog volk. Bij Milliken uit Gent hebben ze die boodschap begrepen. Hire for attitude, train for skills, is dé rode draad. Ook inclusie en diversiteit staan hoog op de agenda. Daarvoor maken ze onder meer handig gebruik van Voka-trajecten zoals Welt en Jobroad.

DEBAT

5 argumenten waarom de Arbeidsdeal geen goede deal is

De federale regering bereikte een akkoord over de Arbeidsdeal, een uitvoering van het begrotingsconclaaf van afgelopen najaar. Initieel was het de bedoeling hiermee onder meer de werkzaamheidsgraad mee te kunnen verhogen naar 80%, noodzakelijk om onze welvaartsstaat te kunnen blijven onderhouden. Maar daarvoor vallen de maatregelen te licht uit. 5 argumenten waarom de Arbeidsdeal geen goede deal is.

Samen voor de 85%

Laten we starten met het goede nieuws. Onze trekt economie opnieuw aan. Uit een enquête bij duizend bedrijven blijkt dat we dit jaar een omzetgroei mogen verwachten van gemiddeld 6%. Maar dat goede nieuws wordt meteen overschaduwd door een aantal obstakels, waarbij de problemen om geschikt personeel te vinden met kop en schouders bovenuit steken. Negen op de tien werkgevers die willen aanwerven, ervaren moeilijkheden. Dat vormt nu al een rem op de groei van ondernemingen. Als we niets ondernemen zal dit obstakel alleen maar toenemen.

Waarom 5 verplichte opleidingsdagen invoeren achterhaald en incoherent is

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne legt een wetsontwerp op tafel dat wil voorzien in een interprofessionele doelstelling van 5 dagen formele opleiding per voltijds werkende werknemer per jaar. Dit gaat uit van een verouderde visie op vorming. Bovendien is wisselwerking met de Vlaamse beleidsaanpak zoek. We geven 3 grote kanttekeningen.

Business cases

Officient: één HR-tool voor het hele personeelsbeleid

Een bedrijf begint plots explosief te groeien en de HR-afdeling kan het niet meer bijbenen. Het is een situatie die maar al te vaak voorkomt in kmo’s. Om daar een mouw aan te passen, ontwikkelde Officient een tool die het hele personeelsbeleid in goede banen leidt.

Werkbaar werk in bedrijven met 70’s indeling? Uitgesloten!

Jo Peters, CEO van Deusjevoo en UPspace, zette 23 jaar geleden met zijn bedrijf Deusjevoo de eerste stappen in de ondernemerswereld. Vanuit een passie voor decor, entertainment en showbusiness groeide Deusjevoo al snel uit tot de nummer 1 in Vlaanderen rond alles wat te maken heeft met decorontwerp en -bouw. Gaande van interieurdesign, showrooms, retail tot horeca, met één grote en steeds belangrijkere uitschieter: officedesign.

“De hybride werkplek kan niet zonder technologie”

Corona is een echte gamechanger als het gaat over werken. Er wordt meer thuisgewerkt en dat zal in de toekomst ook zo blijven. Wat betekent dat voor bedrijven? Hoe kunnen zij succesvol de switch maken naar hybride werkplekken? We vroegen het aan Lieven Bertier, Segment Marketing Director Workplace bij Barco.

Van Dievel zet in op duurzaam HR-beleid dankzij Welt

Welt is de community van Voka dat bedrijven helt te werken aan een toekomstgericht HR-beleid. Transportbedrijf Van Dievel won met het Welt-traject niet alleen een award maar ook heel wat inzichten die hun HR-beleid versterken. Louis De Wael, managing director vertelt wat het Welt-traject voor hen betekende.

MultiBureau

Gezocht

JumpJobs

MNM JumpJobs biedt jongeren springplank naar een eerste job

We zijn vertrokken! Maandag gaven we de aftrap van MNM JumpJobs bij Telenet in Mechelen. Een project waarbij jonge werkzoekenden en studenten minstens 4 weken lang een betaalde werkervaring kunnen opdoen bij een straf bedrijf in de buurt.

Expert talk

Met welke recepten krijgen/houden we iedereen aan de slag?

2020 begon als een jaar vol ambitie om zoveel mogelijk mensen te activeren en eindigde in een ongeziene crisis. De nooit eerder geziene krapte op de arbeidsmarkt maakte plaats voor een arbeidsmarkt die op korte termijn on hold werd gezet. De pauzeknop die werd ingeduwd onder de vorm van massale tijdelijke werkloosheid, deed ondernemingen terugschakelen. Maar wachten en terugschakelen bereiden ons niet voor op de uitdagingen van morgen.
Wat gebeurt er als straks de steunmaatregelen gradueel zullen aflopen?

Bekijk video

Gratis tool

Talent wanted

Doe de gratis HR-scan

Is jouw HR-beleid aangepast aan de nieuwe economische omgeving, waarin inclusiviteit centraal staat? Toets het kosteloos via een eerste scan, ontwikkeld door de Antwerp Management School.

Publicaties

Vul uw gegevens in en selecteer de publicaties die u wil downloaden.

Activiteiten

Leertraject Voka HC 'Welzijn en gezondheid op en naast het werk

Leertraject 'Welzijn en gezondheid op en naast het werk'

17 Okt 2022

Meer info

Podcast

Podcast De toekomst van zorg

De toekomst van zorg

Op 5 jaar tijd verdubbelde het aantal vacatures in de zorg van 10.334 naar 22.256. En door de vergrijzing stijgt de behoefte aan nieuw personeel pijlsnel. Hoe kunnen we aan deze vraag tegemoetkomen, en hoe kan digitalisering daarbij helpen? 

Updates van dit dossier in uw mailbox

Ik ontvang graag updates van Voka omtrent dit dossier

Meer info via https://www.voka.be/privacy