Skip to main content
  • Home
  • Voka - Dag Duurzaam Ondernemen 2020
Voka-Dag Duurzaam Ondernemen

Voka - Dag Duurzaam Ondernemen 2020

Laat je inspireren tijdens de Voka-Dag Duurzaam Ondernemen!

Tijdens de derde Voka-Dag Duurzaam Ondernemen op 27 oktober 2020 laten we u graag kennis maken met verschillende circulaire businessmodellen en bedrijven die er volop op inzetten.

Voor de allereerste keer zullen 88 bedrijven van CIFAL Flanders het UNITAR-certificaat 'SDG Pioneer' ontvangen, na 3 jaar succesvolle deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Nikhil Seth, excecutive director van UNITAR, zal de laureaten huldigen. Een UNIEKE KANS dus om deze toonaangevende man aan het woord te horen!

DDO

Omwille van COVID-19 zal het evenement in digitale vorm doorgaan. De Voka-Dag Duurzaam Ondernemen kadert binnen het meerdaags event van G-STIC. Voka werkt samen met Minister Crevits, UNITAR/Cifal, MVO Vlaanderen, Fluvius en heel wat ondernemers om jullie mee te nemen in de wereld van Duurzaam Ondernemen.

Programma

12u15 | Welkom en intro door Geert Noels (main stage)

Geert NoelsGeert Noels is CEO en hoofdeconoom van Econopolis, een onafhankelijke vermogensbeheerder en economisch adviesbureau. Hij is vooral bekend bij het grote publiek door zijn columns in verschillende kranten en zijn aanwezigheid in economische tv- en radioprogramma's. Zijn advies wordt regelmatig gevraagd door verschillende organisaties en autoriteiten, die zijn creatief denken en volledig onafhankelijke visie waarderen.

In 2019 kwam zijn tweede boek Gigantisme uit, een stevig pleidooi tegen bedrijven en organisaties die steeds groter en machtiger worden. Het doodt gezonder concurrentie, leidt tot niet-duurzame groei en brengt de mens in verdrukking. In Gigantisme stelt Geert tien oplossingen voor die economische spelregels bijstellen, de giganten temmen en de mens en het milieu weer een plaats gevne in de wereldeconomie. De toekomst zal kleiner, trager en menselijker zijn.

12u35 | Erik Paredis over transitie (main stage)

Erik ParedisErik Paredis is hoofddocent 'Transitiesturing en socio-technische systeeminnovatie voor de circulaire economie' aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij doceert over de politiek van duurzaamheid en zijn onderzoek richt zich op welke maatschappelijke en politieke vraagstukken er opduiken in de transitie naar een duurzamere samenleving.

 

13u10 | Break-out sessies

U heeft de keuze tussen twee break-outs die focussen op circulaire businessmodellen. Tijdens deze sessie worden volgende topics behandeld:

  • Hoe kan je met 'circulaire input' aan de slag gaan in je onderneming? (sessions > Voka)

Sprekers: Veldeman Bedding en Studio Ama

  • Hoe zit het nu met het herwinnen van grondstoffen? (Voka stage)

Sprekers: Katelijne Haspeslagh en Ardo

Valerie VeldemanVeldeman Bedding is een Limburgs familiebedrijf, waar Valerie business controller is. Naast bedden produceren ze onder andere ook matrassen, boxsprings, zetels en accessoires. Veldeman Bedding ontwikkelt bedden die moeten beantwoorden aan een ecologisch model waarbij design for disassembly (DFD) voorop staat. Met het "resleep"-concept hebben ze in 2018 het eerste volledig circulair bed ontwikkeld. "Resleep is een boxspring en matras die door de consument zelf volledig uit elkaar kunnen worden gehaald en herleid tot kleine en makkelijk te vervoeren onderdelen, die allemaal afzonderlijk gerecycleerd en opnieuw gebruikt kunnen worden.

Soraya WancourDe Gentse ontwerpster Soraya Wancour maakt met Studio Ama uitsluitend kleding uit (textiel)afval. "Closing the loop", en hoe! Dat ook nog eens met een hart voor mensen, want voor de productie werkt ze samen met lokale maatwerkbedrijven.

 

Katelijne HaspeslaghDe EU zet volop in om de transitie naar circulaire economie waar te maken. Dit via het recent gepubliceerde “Circulaire economie actieplan” waar meer dan 35 maatregelen die moeten helpen om de milieu- en klimaatimpact van producten en economische activiteiten drastisch te verminderen. Het blijft niet bij maatregelen binnen het EU herstelplan wordt er 37% van het budget voorzien voor projecten die binnen de Green Deal vallen.

Ook in het Vlaamse beleid speelt circulaire economie een belangrijke rol. In het Vlaams regeerakkoord staat letterlijk “We streven naar een maximale circulaire economie”. In Vlaanderen wordt er al enige tijd intensief ingezet op het herwinnen van grondstoffen. Voka heeft in de paper “Bedrijfsafval efficiënt sorteren - Naar een circulair verdienmodel” een aantal concrete opportuniteiten geïdentificeerd om de secundaire grondstoffen maximaal te valoriseren.

Katelijne Haspeslagh is binnen Voka actief op het kenniscentrum als adviseur Milieu & Klimaat waar dat ze de klassieke milieudossiers zoals water, bodem, lucht, afval en circulaire economie opvolgt.

Ignace KintVoor de landbouw en voedingsindustrie is water onontbeerlijk. De beschikbaarheid van water van gepaste kwaliteit op de juiste plaats en op het juiste moment is voor de sector van levensbelang. De watervoorraden in Vlaanderen slinken waardoor de nood tot het sluiten van waterkringlopen hoog op de agenda staat van de voedingssector.

In juni 2011 begint men bij Ardo na te denken over het sluiten van de waterkringloop. In 2020 is het irrigatienetwerk van 26 km volledig operationeel. Ignace Kint, investment & environment manager bij Ardo, brengt ons het relaas van hetgeen hij “een van de meest uitdagende projecten die ooit gerealiseerd zijn binnen het bedrijf” noemt.  

14u10 | Break-out sessies

U heeft de keuze tussen twee break-outs die focussen op circulaire businessmodellen. Tijdens deze sessie worden volgende topics behandeld:

  • Hoe kan je overschakelen naar het concept van 'product as a service' (sessions > Voka)

Sprekers: Q-lite en Mobly

  • Hoe kan de levensduur van een product verlengd worden? (Voka stage)

Sprekers: Vitra en DNS Belgium

Jeroen RaeijmaekersSinds 2018 is Jeroen Raeijmaekers verantwoordelijk voor het implementeren van de ESG-strategie binnen Q-lite. Een belangrijk onderdeel hiervan is de circulaire transitie. Q-lite heeft zichzelf het doel opgelegd dat 10% van haar producten circulair moeten zijn tegen 2022. Tijdens de presentatie kom je te weten hoe Q-lite de ESG-visie omzet in de praktijk met bijvoorbeeld het "Display as a Service"-concept, wat circulair betekent voor hen en hoe je dit proces intern kunt versnellen en meetbaar maakt.

Hans De MondtMobiliteit is vrijheid. Toch zijn we vaak niet zo vrij als we zelf zouden willen. Mobly maakt jou mobieler, met slimme technologische oplossingen en mobiliteitsdiensten op maat. Ze zetten we jou terug achter het stuur, met meer inzicht en zekerheid. Vandaag en in de toekomst.

Met zo'n 15 jaar ervaring in product management in verschillende industrieën nam Hans De Mondt in 2019 de leiding over de productontwikkeling bij Mobly. Een jaar later werd hij de nieuwe CEO. Hiermee startte zijn missie om Mobly te laten groeien en te focussen op de mobiliteitsdiensten van de toekomst.

Els HuijgensVitra is een Zwitsers familiebedrijf dat meubels ontwikkelt en bouwt en staat bekend voor haar toonaangevende design. Ook duurzaamheid staat hoog op de agenda. Voor hen hoort het heel natuurlijk bij de gebruikswaarde van een meubel dat de productie, het gebruik en de afvalverwerking ervan geen schade veroorzaakt.

Els Huijgens, Marketing Manager van Vitra Benelux, komt meer vertellen over de kracht van design, en hoe deze verenigd wordt met duurzaamheid en circulaire economie.

Arnoud ReckoArnaud Recko is duurzaamheidscoördinator bij DNS Belgium, een vzw wiens missie bestaat in het registreren van .be-, .vlaanderen-, en .brusselsdomeinnamen, het toegankelijker maken van het internet en het aanmoedigen van het gebruik ervan via domeinnamen. In 2019 waren zij de Klimaatambassadeur voor de provincie Vlaams-Brabant. Sinds 2009 steunen ze via PC Solidarity organisaties die de digitale kloof willen verkleinen en in 2019 resulteerde dat in de oprichting van DigitalForYouth.be, in samenwerking met Close The Gap.

Het doel hiervan is om organisaties te steunen die werken tussen digitalisering en jeugd. De voorbije maanden werden zo'n 15.000 laptops opgehaald bij bedrijven, waarvan 13.000 werden hersteld en werden uitgedeeld aan jongeren die zo online lessen konden volgen en hun schooltaken konden maken.

15u15 | Huldiging SDG Pioneer-laureaten door Nikhil Seth (UNITAR) (Main stage)

Maar liefst 88 organisaties hebben de voorbije jaren voluit ingezet op duurzaamheid en acties voltooid verspreid over alle 17 SDG's. Zij ontvangen het certificaat SDG Pioneer uit handen van Nikhil Seth, Executive Director van het United Nations Institute for Training and Research (UNITAR).

Nikhil SethOp 8 juni 2015 werd Mr Seth aangesteld door Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon als UN Assistant Secretary-General, Executive Director van het United Nations Institute for Training and Research. Voorheen was hij directeur van de afdeling voor duurzame ontwikkeling, departement van economische en sociale zaken (DESA) bij het Secretariaat van de Verenigde Naties in New York. In deze rol was zijn afdeling verantwoordelijk voor het ondersteunen van de intergouvernementele onderhandelingen voor de post-2015 ontwikkelingsagenda.

15u30 | Uitreiking en belang van duurzaam ondernemen door Raf Bellers, directeur Supply Chain Fluvius en Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka Vlaams Netwerk voor Ondernemingen (Main stage)

16u00 | Slotwoord door minister Hilde Crevits, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw (Main stage)

DDO partners

Contactpersonen

Sarah Spenninck

Duurzaam Ondernemen - Belangenbehartiging

Helen Jacobs

Coördinator Duurzaam Ondernemen

Wanneer

Prijs

De Dag Duurzaam Ondernemen is een organisatie van Voka in samenwerking MVO-Vlaanderen, UNITAR en Fluvius. Hierdoor is deelname aan het event gratis. Inschrijven is wel verplicht. Na registratie, krijgt u een toegangscode toegestuurd door G-STIC.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

VDAB
Gosselin
Welt white paper
Proximus
VZW - FIT - exportbeurs
Domestic Services
Banque de Luxembourg
Made in Vlaams-Brabant
BMW Brussels
CapitalAtWork
Deloitte
De Ridder
facilicom
ING
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
BovaEnviro+
Tormans
G4S
CRM Group
Deloitte Private
pfl
Logo KPMG
Logo Federale Verzekering
Logo Premed
Logo Randstad
Soundfield
Jobat
Varo
Intervest Offices & Warehouses - Greenhouse
Logo Hands
alk
Logo JAM
Ethias
Trixxo