Skip to main content
  • Voka - Dag Duurzaam Ondernemen 2019

Voka - Dag Duurzaam Ondernemen 2019

Ben je als ondernemer of medewerker gebeten door duurzaam ondernemen? Neem je al deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen? Zet je pas je eerste stappen of wil je gewoon even komen proeven? Ben je op zoek naar inspiratie om jouw bedrijf proactief ‘duurzaamproof’ te maken en in te spelen op trends en uitdagingen? Dan ben je welkom op onze jaarlijkse Dag Duurzaam Ondernemen bij Deloitte Gateway Building in Zaventem 24 oktober 2019 vanaf 12u00.

Hieronder vinden jullie alle informatie over de Voka-Dag Duurzaam Ondernemen 2019. Wil je meer info en/of deelnemen aan ons event op 27 oktober 2020? Ga dan naar https://www.voka.be/dag-duurzaam-ondernemen

Programma

12u00 Onthaal met duurzame catering

13u00 Keuze uit 2 break-outsessies rond de 5 P’s (optioneel)

15u30 Pauze

Plenair gedeelte

  • 16u00 Het duurzaamheidsbeleid bij Deloitte in een notendop - CEO Piet Vandendriessche
  • 16u15 Opportuniteiten voor duurzaamheid in de retailsector - Keynote Philippe Weiler, sustainability manager Lidl Supermarktketen
    Lidl heeft de ambitie om een duurzame retailer te zijn, met een positieve impact op werknemers, klanten en de samenleving. Sustainability manager Philippe Weiler vertelt over doelstellingen en uitdagingen, en over hoe Lidl dit in de dagelijkse praktijk aanpakt.
  • 17u15 VCDO-laureaten worden in de bloemetjes gezet door Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka
  • 17u30 Afrondend woordje door Marian Blondeel, Head of Benelux & EU Desk van het United Nations Regional Information Centre for Western Europe (UNRIC)

17u30 Netwerkreceptie

Doorlopend kan je interessante info meepikken op onze kennismarkt. Je kan er standjes vinden van Sustanova, MVO-Vlaanderen, Cifal, Natuurpunt, Netwerk tegen armoede, Werkplekarchitecten, Eco-tips, …

 

We raden je aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Gateway Zaventem is makkelijk bereikbaar met de trein (station Brussel Zaventem Airport) en ligt op wandelafstand van het luchthavengebouw. Neem uitgang ‘departures hall’ en wandel naar links tot ingang Gateway Zaventem.

 

Meer info over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen? www.voka.be/vcdo of Myriam Heeremans via myriam.heeremans@voka.be.

dag duurzaam ondernemen

Keuze uit 2 break-outsessies

Inclusief jobdesign als onderdeel van een duurzaam MVO-beleid – Wim Van Ammel – verantwoordelijke I-Diverso

Inclusief jobdesign is een economisch rendabel en sociaal antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt. Het biedt enorme kansen voor de verdere uitbouw van een geëngageerd MVO-beleid en de realisatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s). We dompelen je onder in de methodiek van inclusief jobdesign. Je doet inspiratie op en ontdekt de mogelijkheden, je maakt kennis met een aantal good practices en krijgt handvaten om er in jouw bedrijf zelf mee aan de slag te gaan.

Genderauthenticiteit verweven in het DNA van Athlon – Erwin Ollivier - CEO

Bij autoleasebedrijf Athlon in Machelen is genderauthenticiteit ingebakken in de bedrijfscultuur. Er wordt niet alleen gestreefd naar een genderevenwicht in het aanwervingsproces, er is ook aandacht voor het doorbreken van genderpatronen en het aligneren van salarissen. Geen heldencultuur, flexwerk, kinderen eerst en respect voor schoolvakanties en examenperiodes zijn enkele geldende principes. Er is aandacht voor de timing van kritische meetings en er werd een systeem voor kinderopvang opgezet. Deze cultuur creëert employer branding, veerkracht, tevreden werknemers, en dus ook tevreden klanten.

Nieuw leven geven aan gebruikte materialen – Renewi

Elk jaar valt Earth Overshoot Day steeds vroeger. Dit is de dag waarop wereldwijd alle grondstoffen op aarde voor de rest van het jaar al opgebruikt zijn. Precies daarom, omwille van die schaarste moeten we samen bewuster consumeren, beter recycleren en energie en grondstoffen uit het afval herwinnen. Laat dit nu net zijn waar Renewi, als leidend waste-to-productbedrijf, met ruim 8.000 medewerkers, elke dag aan werkt. Wij bieden oplossingen voor een aantal van de belangrijkste milieuvraagstukken van vandaag: het verminderen van afval, het vermijden van vervuiling én het leveren van recyclingoplossingen om onnodig gebruik van eindige natuurlijke bronnen te voorkomen. Voor ons is afval een manier van denken, een kans. We recyclen afval met gebruik van de nieuwste technologie tot bruikbare materialen. Op die manier winnen we uit het afval van vandaag, de grondstoffen van morgen. Een circulaire economie vraagt om oplossingen en ideeën die veel verder gaan dan alleen maar afvalinzameling en -verwerking.

Circulaire economie: niet dromen maar doen. Van post consumer textiel naar workwear - Jobien Laurijssen – sustainability manager HAVEP

Werkkleding waar jij je veilig en goed in voelt en die ook nog eens gemaakt is met respect voor mens en natuur, dat is ons doel. Geen eenvoudige opgave, maar we geloven oprecht dat een circulaire economie, zonder verspilling van grondstoffen, mogelijk is als we ons er allemaal voor inzetten. Een duurzame toekomst maken we samen! https://positiveimpact.havep.com

Transformatie naar het elektrificeren van een wagenpark – Geert Leppens, Business Development e-Mobility Luminus

De klimaatverandering doet de maatschappij evolueren. Bedrijven herzien hun mobiliteitsbeleid. Elektrische wagens werpen zich steeds meer op als een van de beste oplossingen om de uitstoot van CO2 en fijn stof terug te schroeven. Luminus begeleidt ondernemingen die hun wagenpark willen elektrificeren en biedt praktische en administratieve ondersteuning. Tijdens deze sessie krijg je informatie over de unieke methodologie en de 4 stappen om die transformatie in jouw bedrijf te maken.

Het mobiliteitsbudget als opportuniteit om je milieubewuster te verplaatsen - Robert de l’Escaille, Manager Sustainability team Deloitte

De laatste jaren is er op vlak van verloning veel te doen geweest rond mobiliteit. Sinds 1 maart 2019 is het mobiliteitsbudget bijvoorbeeld een feit. Dat laat werknemers toe om vlotter en milieubewuster op het werk te raken. Wat komt er de komende jaren nog op u af op vlak van mobiliteit? En wat met de langere termijn? Tijdens deze presentatie neemt Robert de l’Escaille u mee in zijn toekomstvisie van mobiliteit. Hoe gaat mobiliteit de komende jaren evolueren en wat is hiervan de concrete mogelijke impact in België? Welke zijn de uitdagingen en wat zijn mogelijke oplossingen die u in uw bedrijf vandaag al concreet zou kunnen uitwerken? Onze spreker licht ook een aantal problemen en oplossingen toe waarmee Deloitte te kampen had bij de relocatie van haar kantoren naar Brussels Airport voor haar medewerkers die zich doorheen het hele land verplaatsen.

Duurzame partnerships – Björn Macauter, algemeen directeur OVO

"Ondernemers voor Ondernemers (OVO) bevordert duurzame economische groei in lage- en middeninkomenslanden door lokaal ondernemerschap te bevorderen. OVO is er immers van overtuigd dat sociale en duurzame bedrijven een belangrijke motor zijn om de levensstandaard van de lokale bevolking te verhogen. Een belangrijk element in het succes van OVO is het engagement van de Belgische private sector. In een gezamenlijk streven naar impact, sluiten Belgische bedrijven duurzame partnerschappen met NGO’s en sociale Afrikaanse ondernemers. Het delen van kennis en expertise staat hierbij centraal. Björn Macauter legt uit wat de Belgische bedrijven kunnen ‘winnen’ bij een dergelijke samenwerking."

Maatschappelijke initiatieven gebundeld in WeCare@delaware

Bedrijven kunnen hun positieve impact op de maatschappij verhogen door lokaal en in het zuiden goede doelen te steunen en via corporate volunteering. delaware past dit al verschillende jaren toe en bundelt al zijn maatschappelijke initiatieven onder WeCare@delaware. In deze sessie verneemt u meer over de praktische werking van WeCare, hoe zij initiatieven selecteren en hoe ze hun personeel motiveren om hier actief aan mee te werken. delaware is een internationale organisatie die geavanceerde IT-oplossingen en diensten levert ter ondersteuning van klanten in hun zakelijke en digitale transformaties.

Materialiteitsmatrix voor stakeholders - Koen Schelkens, Investor Relations Officer Fluvius

Fluvius wil als netbedrijf een voldragen MVO-beleid voeren. Daartoe werd een gestructureerde analyse van de materialiteit opgezet zoals die vanuit de onderneming zelf en vanuit de verschillende stakeholders gepercipieerd wordt. De opstelling van een materialiteitsindex op basis van een grondige stakeholder-dialoog werd uitgewerkt met de SDG’s als leidraad.

Creëren van een maximale maatschappelijke meerwaarde op vlak van natuur, landbouw, recreatie en toerisme – Steengoed Projecten

Bij Steengoed Projecten in Dilsen-Stokkem gaan ze de uitdaging aan om via nieuwe grindprojecten een maximale maatschappelijke meerwaarde te creëren in de Maasvallei. Het project Elerweerd heeft straks 2 maatschappelijke functies: het verhogen van de rivierveiligheid bij hoge debieten in de Maas en het verbeteren van de riviernatuur. De jaarlijkse maatschappelijke return door toerisme en overstromingsbescherming wordt geraamd op 20 miljoen euro, ook biodiversiteit, tewerkstelling en educatie delen in de winst. Er zal op termijn gestart worden met het ontginnen van 170 hectare grind en 64 hectare vulzand langs de Maas. Om dit alles te bewerkstelligen komt er voor Elerweerd een nieuwe bewerkingsinstallatie (goed voor gemiddeld 1,5 miljoen ton grind en zand per jaar), een nieuwe ontsluitingsweg met verhoogde bermen voor minimale hinder en een irrigatienetwerk van 7 km als flankerende maatregel voor het verlies van landbouwareaal. Om de hinder voor de buurt te beperken worden metalen constructies met rubber bekleed, het opstarttijdstip verlaat en is er een boetesysteem voor transporteurs ingevoerd bij ladingverlies. Er werd een infomarkt gehouden tijdens het openbaar onderzoek van de vergunningsaanvraag die ertoe leidde dat het visueel aspect van de installatie werd aangepakt door de verhoging van de geluidswal rond de exploitatie. En indien er alsnog klachten zijn, worden deze opgevolgd via het klachtenregister. Zo streeft Steengoed Projecten naar een goede verstandhouding met alle betrokkenen.

Contactpersoon

Myriam Heeremans

Directeur Ondernemerschap en Levenslang leren

Adres

Gateway Building
Luchthaven Brussel Nationaal
1930 Zaventem

Wanneer

Prijs

De Dag Duurzaam Ondernemen is een organisatie van Voka en MVO-Vlaanderen. Hierdoor is deelname aan het event gratis.

Extra info

Deze activiteit is volzet.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus
IMU - vzw - De Tijd
Gosselin
Advertentie Vermant - mei
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant
Welt white paper