Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Cybersecurity: bescherming in het digitale tijdperk

Cybersecurity: bescherming in het digitale tijdperk

Maar liefst  13,5% van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. Voka dringt er bij bedrijven dan ook op aan om cybersecurity bovenaan hun prioriteitenlijst te zetten. Dit komt omdat online aanvallen aanzienlijke schade veroorzaken en aanzienlijke financiële gevolgen hebben. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat ten minste 40% van de Belgische kmo's ooit het slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit.

De klok tikt

In de afgelopen decennia hebben digitale systemen en nieuwe technologieën een essentiële rol gespeeld in onze samenleving en in het bedrijfsleven. Helaas hebben deze ontwikkelingen ook nieuwe risico's met zich meegebracht, waaronder cyberrisico's. Cybercriminaliteit is tegenwoordig buitengewoon schaalbaar. Het is even eenvoudig geworden om 100.000 bedrijven te targeten als om 100 bedrijven aan te vallen. Dit betekent dat vrijwel elk bedrijf een potentieel doelwit is geworden voor hackers en cybercriminelen.

Cijfers schieten de lucht in

Recente bevindingen van een studie uitgevoerd door de FOD Economie tonen een aanzienlijke stijging van computercriminaliteit in België. Tussen 2017 en 2018 was er een opmerkelijke toename (17,6%) van dit type criminaliteit, vergelijkbaar met online fraude. De meest voorkomende vormen van computercriminaliteit waren informaticafraude (79%), gevolgd door hacking (14%), valsheid in informatica (5%) en sabotage (2%). [Bron: Barometer van de informatiemaatschappij - 2020, FOD Economie]

Zero risk bestaat niet: elk bedrijf, groot of klein, loopt de kans om ooit gehackt te worden

Jeroen Fiers, adviseur cybersecurity bij VLAIO

Maak werk van de cyberveiligheid van jouw KMO

Maak werk van de cyberveiligheid van jouw KMO. De Vlaamse overheid ondersteunt je hierbij. Via de cybersecurity verbetertrajecten kan je gebruik maken van financiële steun voor het inkopen van extern advies en begeleiding.

  • Versterking van jouw cybersecurity
  • Keuze uit acht geselecteerde dienstverleners
  • Keuze uit drie pakketten met een kostprijs tussen de 9.000 euro en 35.000 euro
  • 50% steun

Cybersecurity verbetertrajecten | Agentschap Innoveren en Ondernemen

Neem met ons contact op

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.