Skip to main content
  • Continentale vrijhandelszone voor Afrika

Continentale vrijhandelszone voor Afrika

Meer dan 40 landen van de Afrikaanse Unie tekenden voor een vrijhandelszone tijdens een top in de Rwandese hoofdstad Kigali. Met als gevolg dat Afrika één van de grootste economieën ter wereld wordt. Volgens voorspellingen zal de handel tussen de Afrikaanse landen onderling stijgen met 54 procent in de komende 4 jaar door het sluiten van een vrijhandelsblok. Door het akkoord ontstaat een handelszone met 1,2 miljard inwoners en een bbp van 2.000 miljard euro. Doel is om meer stabiele economische groei te creëren én meer werkgelegenheid, vooral voor de jongen die vaak Afrika ontvluchten.

Toch blijven waarnemers sceptisch omdat de kleine landen zouden worden doodgeconcurreerd. Het zijn namelijk de relatief sterke economieën – zoals die van Nigeria en Egypte – die mogelijk het meest profiteren van de liberalisering van de onderlinge handel. Hun industrieën het sterkt ontwikkeld en hebben dus het meeste baat bij ongehinderde export. Men pleit daarom om eerst in de arme landen de productiecapaciteit en loonvoorwaarden te verbeteren en dan pas de grote droom te verwezenlijken.

Opvallend, de grootste Afrikaanse economieën - Nigeria en Zuid-Afrika - tekenden het vrijhandelsakkoord niet. Nigeriaanse president Muhammadu Buhari annuleerde op het laatste moment zijn vlucht naar Rwanda omdat de vakbonden bezwaar maken tegen het handelsakkoord, een teken dat men niet overal gelooft dat de vrijhandelszone een verbetering is.

Het akkoord legt vast dat de lidstaten van de Afrikaanse Unie hun invoertarieven willen opzeggen voor 90% van de handelsgoederen. Nu zijn de onderlinge tarieven heel hoog, waardoor de interne handel in Afrika zeer laag staat, rond 16%.

Naast producten, wijst het akkoord ook op diensten die zouden worden vrijgemaakt. en worden er belemmeringen geschrapt die lange wachttijden aan de grenzen veroorzaakte. Ook zal er in de toekomst gestreefd worden naar een reispaspoort en zelfs een Afrikaanse eenheidsmunt.

De vrijhandelszone van Afrika moet tegen eind dit jaar in werking zijn, maar het verdrag zal enkel in werking treden als minimum 22 van de 44 landen het verdrag ratificeren.