Skip to main content
  • Collega in de kijker - Wim Pannecoucke

Collega in de kijker - Wim Pannecoucke

wim

Als advisor mobiliteit bij Voka is Wim Pannecoucke steeds tot in de puntjes op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de wereld van mobiliteit. Officieel luidt zijn titel ‘mobiliteits- en bereikbaarheidsmanager’, maar daarnaast werkt hij ook via de Werkvennootschap voor Voka: “Ik tracht het verhaal van de werken aan de Brusselse Ring naar de bedrijven te brengen, en omgekeerd. Daarnaast spits ik me volledig toe op alle aspecten van mobiliteit: elektrificatie, infrastructuurwerken, openbaar vervoer, de modal shift en logistieke flows.”

Welk parcours legde Wim af en hoe ziet zijn leven buiten Voka eruit?

Het Voka-begin

“Ik heb 20 jaar in de IT-gewerkt. Daarna was ik 7 jaar bij Colruyt actief in de logistiek, waarvan de laatste 2 jaar in een corporate mobiliteitsproject. Daardoor kwam ik in contact met de Werkvennootschap, en zo ben ik uiteindelijk bij Voka terechtgekomen. In januari vier ik mijn derde Voka-verjaardag.” Variatie vind je bij Wim niet alleen terug in zijn professionele carrière, maar ook in zijn privéleven. Schilder, fotograaf, reiziger, sporter, variatie-lover, … Wim valt niet in één woord te omschrijven. “De sky is the limit!” 

Vrije tijd na de mobiliteit

Wie is Wim?

“Ik durf mezelf een nieuwsgierig persoon te noemen Een nieuwsgierig persoon, met een brede blik op de wereld die voortdurend in verandering is. Daardoor weet ik wat belangrijk is: vakmanschap. Iets onderbouwd en bewust uitvoeren zo lang het (esthetische) plaatje klopt. Tenslotte is zingeving en het maatschappelijk belang iets wat mij sterk aantrekt.”
En daar stopt het niet voor Wim: hij is tuk op sport, cultuur, geschiedenis, de wereld verkennen en zijn academische vaardigheden verrijken met creatieve bezigheden als fotografie of schilderkunst. “Ik heb 20 jaar geleden lessen fotografie gevolgd in deeltijds kunstonderwijs en ben dat dan lang als hobby blijven doen. Via die passie voor fotografie ben ik uiteindelijk in het schilderen en tekenen gerold. Beiden hebben veel gemeenschappelijk: het kijken naar compositie, kleur, vorm en licht. Een grote verrassing was dat niet echt: mijn interesse in schilderkunst is al als jonge knaap ontstaan tijdens de lessen plastische opvoeding en esthetica”, vertelt hij. “Toch heb ik met die passie nooit echt iets gedaan … Tot ik een persoonlijke groeitraining volgde. Die training heeft me doen inzien dat grafische kunst echt iets voor mij is. Intussen ga ik tweemaal per week naar de academie en probeer ik toch wel dagelijks bezig te zijn met mijn handen. Ook tijdens de lockdown was dat voor mij een goede ontsnapping. Collega’s hebben mijn creaties al regelmatig kunnen bewonderen op de achtergrond tijdens Teams- en Zoomvergaderingen!” 

Voor mij is kunst...

“Kunst geeft troost en houvast tijdens Covid. Het is een beetje een ankerpunt in donkere tijden waar mensen meer dan ooit willen 'aarden' en met materie bezig zijn. Wanneer je dit fysiek kan uiten – bijvoorbeeld door te schilderen – kan je prachtige dingen creëren. Of het nu graffiti is op een betonnen blok, een middeleeuws schilderij of een digitaal portret, eigenlijk is dat wonderbaarlijk: een blanco canvas kunnen vullen met je eigen handen en er een diepgang insteken.  

Mobiliteitsmanager x Kunstenaar

“Schilderen laat me toe om even los koppelen, de ratio achter te laten en meer naar het hart en buikgevoel te luisteren. Je kan naar je emoties toewerken waardoor je intuïtief sterker wordt. Dat is een vaardigheid die ook in het werkleven niet onbelangrijk is. Op deze manier wissel ik mijn dagelijks werk af met iets creatief. En dat is goed denk ik: een creatieve fulltimejob zou niets voor mij zijn. Maar ik heb er wel op regelmatige basis nood aan, en die afwisseling doet me goed. Als je schildert of tekent zit je even in een cocon of een soort van meditatieve sessie. Je kan je even afzonderen en je hoofd leegmaken.”
Waarnemen om te schilderen vindt Wim belangrijk, maar de interactie met mensen maakt het voor hem compleet. “Daarom focus ik mij liever op portretkunst en modeltekenen. Het menselijk lichaam heeft zo veel variaties en vormen waarin je je eigen persoonlijke stijl kan steken. Je kan een emotie zo tot leven brengen op het doek.” Hieronder kan je een aantal creaties van Wim bekijken.

Favoriete artiest

Eén van Wims grote voorbeelden in de beeldende kunsten is Jenny Saville, een Engelse kunstenares die het lichaam centraal stelt in grootschalige portretten. Maar ook Lucian Freud en David Hockney inspireren Wim. 

 

Juryhoek in de Kunst Academie De Meiboom in Halle na 5 jaar schilderkunst
Juryhoek in de Kunst Academie De Meiboom in Halle na 5 jaar schilderkunst