Skip to main content
  • Buitenlands talent aantrekken gemakkelijker vanaf volgend jaar

Vanaf volgend jaar kunnen hoogopgeleide werknemers die niet in de Europese Unie wonen een Vlaamse werkvergunning krijgen voor 3 jaar. Momenteel is dit slechts mogelijk voor één jaar en dient men deze vergunning dus jaarlijks te vernieuwen.

Door het voorstel van Muyters goed te keuren, wilt Vlaanderen meer buitenlands talent aantrekken voor vacatures die hier moeilijk ingevuld geraken, zoals deze voor knelpuntberoepen voor hoogopgeleide profielen. Kijk maar naar beroepen zoals hoogopgeleide informatici, mensen die bezig zijn met digitalisering en robotisering. Niet makkelijk te vinden. Maar wanneer we ze vinden, is het vanaf volgend jaar gemakkelijker om hen te werk te stellen door de administratieve berg te verminderen.

Bovendien wordt werken in Vlaanderen op die manier ook aantrekkelijker voor mensen van buiten de EU. "Als een werkgever iemand een voorstel kan doen voor 3 jaar, dat is heel wat anders dan een periode van 1 jaar, die telkens verlengd moet worden. Iemand van buiten Europa die de grote stap zet om in Vlaanderen te komen werken, heeft zo ook meer rechtszekerheid," volgens Philippe Muyters (N-VA), Vlaams minsiter van Werk.

De beslissing moet nog goedgekeurd worden door de Raad van State. Maar als alles volgens plan verloopt, gaan de nieuwe regels vanaf 1 januari 2019 in werking.

Bron: VRT Nieuws