Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Start- en scale-ups

Start- en scale-ups

Al in 2015 drukte de Vlaamse regering de wens uit om door te stoten naar de Europese top qua snelgroeiende ondernemingen. Terecht, want snelle groeiers dragen het meest bij aan de netto jobcreatie en zorgen voor de nodige economische dynamiek. In het verleden bleken de doorgroei van ondernemingen en de bijhorende internationalisering te beperkt. Gelukkig heeft het beleid de laatste jaren meer aandacht voor scale-ups. Voka zet zich in voor het ideale klimaat voor starters en scalers.
 

Boost de start- en scale-ups!

Sinds enkele jaren zien we een snelle toename van het aantal start- en scale-ups. Zowel in aantal, als in kapitaal. Die groei is niet toevallig, maar te wijten aan de steeds ruimere beschikbaarheid van durf- en ander kapitaal. Een goede evolutie, maar helaas onvoldoende, want in de Verenigde Staten en China gaat het eens zo hard. China verdrong het afgelopen decennium Europa zelfs van de tweede plaats. Bovendien behoort ons land slechts tot de middengroep van Europese landen. Om de Europese top te halen zullen we ons ecosysteem moeten versterken, met bijzondere aandacht voor de stad als ecosysteem. Wereldwijd ontstaan scale-ups steeds vaker in stedelijke innovatie-ecosystemen. In België zijn Gent en Brussel de koplopers. Dat is gelinkt aan de daar aanwezige ontwikkelingen in bedrijfssoftware, diensten en life sciences & healthcare. Daarnaast zijn de Europese topsectoren Vlaanderen ook niet vreemd: fintech, energy & cleantech en cybersecurity. Dat biedt volop kansen om verder op in te spelen.

stats

Een manifest voor rimpelloze zaken

Vlaanderen kent een stijgend aantal starters. In 2020 werden meer dan 65.000 eenmanszaken en vennootschappen opgericht, nota bene midden in de zwaarste economische crisis sinds de oorlogsjaren 1914 en 1945. Ondanks dat groeiend aantal starters kent Vlaanderen een aantal pijnpunten. Zo bereiken we bij de starters en groeiers onvoldoende de ambities. Om hen nog meer rugwind te geven, start Voka Oost-Vlaanderen de missie ‘het ministerie van rimpelloze zaken’.

Met deze wil Voka Oost-Vlaanderen extra aandacht vragen van het beleid voor deze groep jonge ondernemingen. Extra rugwind, minder drempels en een persoonlijkheid die het ambitieniveau in binnen- en buitenland uitdraagt: dat zijn de uitdagingen.

 

Voka Bryo

Wil je graag je eigen zaak starten? Of ben je al gestart, en je bent klaar om te schalen naar het volgende niveau? Dan is Bryo iets voor jou. 

Publicaties

Onze uitgebreide studies en standpunten kan je hier raadplegen: 

paper scale up  Manifest

Recente persberichten

 

Contactpersonen

Jan Geers

Manager Belangenbehartiging - Manager Communicatie

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Ledenrelaties

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.