Skip to main content
  • Vrijstelling bedrijfsvoorheffing: ontwrichte zone Kempen

Vrijstelling bedrijfsvoorheffing: ontwrichte zone Kempen

Bedrijven die investeren in een afgebakende steunzone (ook wel ‘ontwrichte zone’ genoemd) kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen, voor een periode van twee jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd en die gedurende ten minste drie jaar (kmo's) of vijf jaar (grote ondernemingen) behouden blijft. 

<<< Terug naar het overzicht

ontwrichte zone

 

 

 

 

 

 

 

 

De afgebakende zone in de Kempen kwam er na de ontslagen in 2014 en 2015 bij onder andere Heinz, Henrad, Philips en McCain.

Overheden mogen maatregelen nemen om zones die getroffen worden door zware collectieve ontslagen economisch te ondersteunen. Vlaanderen heeft momenteel twee zones afgebakend, één rond Genk en één rond Turnhout.

Het voordeel komt overeen met een besparing van 4 à 5% op de loonkost en geldt ook indien er werkgelegenheid wordt overgenomen als gevolg van investeringen bij overname van een onderneming die anders mogelijk zou verdwijnen.

Het voordeel geldt voor kmo's en grote ondernemingen die in de afgebakende steunzone investeren én nieuwe werkgelegenheid creëren. Van midden 2015 tot begin 2019 kwamen er meer dan 1.600 arbeidsplaatsen in de Kempen bij via het systeem van de ontwrichte zone. 

Lees ook: Al 1.652 nieuwe jobs in regio Turnhout door steun aan ontwrichte zones

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Astrid Vanbever

Ondernemingsadviseur

Guy Beyens

Senior adviseur