Wegwijs geraken in het starterslandschap is niet altijd evident. Het is vaak inefficiënt en niet eenduidig. Als Voka – KvK Limburg willen we daarom startende bedrijven meer ondersteunen. Niet alleen met onze bestaande trajecten zoals Bryo, maar ook door het beleidskader meer op maat te maken van starters. Want naast de administratieve rompslomp gaan start en scale-ups vaak gepaard met specifieke uitdagingen zoals het vinden van financiering en talent.
Stand van zaken
Eind 2022 konden we 9072 nieuwe Limburgse ondernemingen optekenen. Dit zijn -4,1% starters minder dan het jaar voordien. Vooral het najaar, met de stijgingen in september en november, heeft het aantal starters in 2022 nog relatief goedgemaakt. Ook in de andere provincies zien we een daling van het aantal starters dat jaar. De daling met -4,1% ligt in Limburg toch behoorlijk hoog waardoor we voor het eerst sinds jaren geen recordjaar mogen noteren. Aangezien we in Limburg al een grote achterstand hebben op de andere provincies zal ons inhaalmanoeuvre nog groter moeten worden. Voorlopig wordt in 2023 de negatieve trend van 2022 verdergezet.
Tot slot, is het ook nog belangrijk om mee te geven dat België sowieso bij de laatste van de Europese klas hoort als het gaat over het aantal nieuwe ondernemingen dat jaarlijks wordt opgestart zoals de grafiek hieronder aangeeft. Een duidelijk signaal om de drempels om te ondernemen verder weg te werken.
Aanbevelingen in het kort
- Blijf het Limburgse ecosysteem van starters versterken door in te zetten op intensieve begeleidingsmogelijkheden van starters (van prematuur tot scale-up fase) en maak bestaande initiatieven transparanter.
- Maak STEM-richtingen meer aantrekkelijk.
- Verminder de doorlooptijd van Single Permits en erken internationale diploma’s sneller.
- Genereer meer flexibele en modulaire opleidingen om levenslang leren te promoten.
- Intensiveer VLAIO-steun voor starters en begeleid starters sneller naar (Europese) investeringssteun.
- Subsidieprocedures moeten vlot en gemakkelijk verlopen.
- Coördineer de verschillende financieringsmogelijkheden in Limburg en ondersteun programma’s die financiële kennis bevordert.
- Voorzie regelluwe kaders waar starters kunnen experimenteren.
- Bouw meer flexibiliteit in qua proces en geschiktheidscriteria zodat start-up en scale-ups meer kunnen deelnemen aan overheidsaanbestedingen.
- Maak procedure voor aandelenopties minder complex en duur.
Lees onze volledige brochure