Skip to main content
  • Reconversiespecial

Reconversiespecial

De Kanaalzone in Vilvoorde was ooit het hart van een zeer florerende regio, maar kreeg de voorbije 20 jaar zware klappen. De verlaten gebouwen en vervuilde gronden zijn stille getuigen van het roemrijke industriële verleden en de economische neergang. Er is gelukkig licht aan het eind van de tunnel met tal van projecten die de regio nieuw leven inblazen. Maar tegelijk tonen die projecten het failliet aan van de reconversiepolitiek.

De reconvresie-zone van Vilvoorde-Machelen biedt door haar ligging grote economische kansen, die tot de jaren 70 van vorige eeuw volop benut werden. Maar vanaf dan ging het achteruit. Vandaag biedt de troosteloze blik van desolate en vervuilde industriegronden geen hoopvolle aanblik. Maar er is hoop. Verschillende projecten geven nieuw leven aan de industriezone van weleer.

 

Sommige projecten worden zwaar gecontesteerd. Denk maar aan het Uplace-dossier, de geplande baanwinkels langs de Schaarbeeklei en het Watersite-project. Die dossiers tonen ook het failliet van de reconversiepolitiek aan: omwille van de hoge reconversiekosten komen bijna enkel woon- en winkelprojecten in aanmerking om winstgevende projecten op te starten op de brownfields. Tegelijk blijft er nood aan goed bereikbare industriegronden.

 

In deze Reconversiespecial geven we een overzicht van de projecten en het moeilijke evenwicht tussen hefbomen voor noodzakelijke investeringen in de regio versus het behoud en ontwikkelen van bedrijventerreinen.

 

Lees de Reconversiespecial hier.

 

Reconversiespecial