Skip to main content
Map

Kwaliteit

De scholieren van vandaag zijn de medewerkers van morgen voor onze Vlaamse bedrijven. Daarom zijn we zeer bezorgd dat de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs de laatste jaren blijft achteruit gaan.

Dit zal grote gevolgen hebben voor onze economie als we dit niet op korte termijn kunnen kenteren. Bedrijven ervaren nu al een groot tekort aan jonge goed opgeleide mensen. Het onderwijs moeten beter worden afgestemd op de arbeidsmarkt. En als we de innovatieve topregio willen blijven die we vandaag zijn, moeten we de ambities hoger leggen.

De maatregelen die de laatste jaren genomen zijn om de kwaliteit terug omhoog te krikken, lijken nog niet meteen hun vruchten af te werpen. Cruciaal in heel dat verhaal zijn de leerkrachten. Zolang we er niet in slagen om het beroep terug aantrekkelijker te maken, zijn we aan handen en voeten gebonden. Het statuut van de leraar moet flexibeler, wat ook meer hybride carrières zal toelaten.

Scholen moeten, net zoals bedrijven, aan een modern HR-beleid en financieel beleid kunnen doen. En de organisatie van het studieaanbod moet rationeler. Vlaamse ondernemingen reiken de hand aan het onderwijs om vanuit hun expertise zowel inhoudelijk als organisatorisch het onderwijs mee te versterken.

Contactpersoon

Julie Beysens

Senior Adviseur Onderwijs