Vlaanderen moet diverse maatschappelijke uitdagingen trotseren. We willen dat Vlaanderen voor bedrijven aantrekkelijk blijft om zich er te vestigen en er te investeren en tegelijk willen we dat het hier een aangename plek is om te wonen en te ontspannen.
Het halen van milieudoelstellingen en het duurzaam ruimtegebruik zijn succesfactoren in het continue proces van vergroening van onze economie. Dat proces moet wel doordacht gebeuren, o.a. door sterk in te zetten op innovatie en niet blind te zijn voor de concurrentiepositie waarin onze bedrijven vertoeven. Voka vraagt dan ook een competitieve milieuregelgeving met een gezonde ambitie voor de toekomst. Een gunstig investeringsklimaat impliceert ook een coherente en transparante regelgeving waarbij het voor investeerders duidelijk is welke processen zij dienen te doorlopen voor de realisatie van hun projecten: administratieve vereenvoudiging en korte doorlooptijden blijven hierbij aandachtspunten.
Het kenniscentrum maakt uitgebreid gebruik van het Voka-netwerk om de aanwezige kennis in standpunten en visies om te zetten. Op vlak van omgeving zijn er dan ook een aantal werk- en stuurgroepen actief die op geregelde tijdstippen samenkomen. Dankzij een evenwichtige samenstelling worden standpunten ontwikkeld die goed onderbouwd en breed gedragen worden door ondernemingen uit diverse sectoren en die hierdoor ook meer aandacht krijgen van de beleidsmakers.
Publicaties
Contact
Contact

Steven Betz
Senior adviseur milieu & ruimtelijke ordening
Full bio of Steven Betz
Gerelateerde artikels

4 tips & tricks om uw afval nog meer te sorteren
Hoe kun je je afval nog beter sorteren? Het is een vraag waar veel ondernemingen mee kampen. Het toenemend belang van duurzaamheid speelt hierin mee, maar ook het economisch aspect. Wie slim sorteert, zal heel wat kunnen besparen.

Overheid moet klimaatinvesteringen prefinancieren
In een nieuwe Voka Paper vraagt Voka dat de overheid nieuwe financiële instrumenten opzet om mee de inspanningen te ondersteunen die bedrijven doen om richting een CO2-neutrale Vlaamse economie te evolueren. Dat kan bijvoorbeeld via het Klimaatfonds. Deze boodschap zette Voka kracht bij in verschillende media. Hieronder kan u het artikel lezen dat verschenen is in het weekblad Trends.

Eindelijk een stikstofakkoord?
Als de Vlaamse regering vrijdag tot een akkoord komt over een stikstofregeling is dat exact één jaar nadat het stikstofarrest onze vergunningverlening doorheen schudde. De rechter oordeelde toen dat Vlaanderen haar Europese natuurverplichtingen niet nakwam door een te laks stikstoftoetsingskader te hanteren bij de beoordeling van vergunningsaanvragen.

BOSAQ: Druppel per druppel de wereld redden
We leven op een planeet die voor driekwart uit water bestaat en toch krijgen we steeds meer te maken met (drink)waterschaarste. De enige remedie is duurzamer omspringen met het kostbare goedje. Het Gentse bedrijf BOSAQ geeft de wereld alvast een zetje, zowel met advies als met baanbrekende zuiveringsinstallaties. “De manier waarop wij met water omgaan, is absurd.”

Bedrijfsafval wordt duurder vanaf januari
Om bedrijven verder te motiveren hun afval correct te sorteren en zo weinig mogelijk restafval aan te bieden, besliste de Vlaamse Regering om het bedrijfsrestafval duurder te maken.

Voor het einde van dit jaar definitief stikstofkader
“We werken de komende dagen en weken hard met de Vlaamse regering om het definitief PAS goedgekeurd te krijgen”. Minister van omgeving Zuhal Demir bracht een duidelijke belofte mee naar het Milieuforum. Voor de zesde keer al organiseerden Voka en verschillende Vlaamse sectororganisaties het Milieuforum waar experts hun licht laten schijnen op de belangrijke omgevingsdossiers. Een definitief PAS zou een onderscheid moeten blijven maken tussen de uitstoot van veeteelt en industrie. De ondernemingen op het Milieuforum kijken uit naar hoe de programmatorische aanpak stikstof (PAS) op een nieuwe leest geschoeid zal worden.

Farida Doulami (EPAS): "Je moet kunnen groeien en bloeien"
“Reizen en gezellig eten, dat geeft me rust en nieuwe energie”, zegt Farida Doulami (54), CEO van EPAS International. Aan de start van haar carrière onderzocht ze of astronauten hun eigen urine konden herbruiken als drinkwater. Nu leidt ze een consultancybedrijf dat vanuit Gent tot China bedrijven en overheden adviseert over (afval)waterbeheer.

Biotalys: Belgische stem in de biologische revolutie
De Belgische ondernemingen laten zich op verschillende vlakken gelden in de wereld, maar weinigen hebben zo’n opmerkelijk potentieel als Biotalys uit Gent. Het agrotechnologiebedrijf heeft namelijk een unieke sleutel in handen om de toekomst van de landbouw duurzamer en veiliger te maken. “We willen veel verder gaan dan enkel gewassen beschermen.”

Nieuwe regelgeving inzameling afval
Maak je in je bedrijf een sorteerfout bij de inzameling van afval? Vanaf 1 september 2021 zijn de inzamelaars verplicht om aan de sorteerfout een non-conformiteit te koppelen. De inzamelaar heeft 3 mogelijkheden.

Een visionaire aanpak: zelf water maken
Een waterman met een visionaire aanpak. Water zal steeds minder vanzelfsprekend worden. Bedrijven moeten instaan voor hun eigen waterbevoorrading. Hans Goossens is een predikant van de toekomst.