Skip to main content
  • Economisch Netwerk Albertkanaal

Economisch Netwerk Albertkanaal

Sinds 2004 worden via het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) nieuwe bedrijventerreinen ontwikkeld of opgewaardeerd aan het Albertkanaal. In Limburg gaat het om gemeenten als Tessenderlo, Beringen, Ham, Lummen, Genk, Heusden-Zolder, Hasselt, Diepenbeek, Zutendaal, Bilzen en Lanaken. 
 

Stand van zaken

Uit het meest recente voortgangsrapport van ENA blijkt echter dat we nog een hele weg af te leggen hebben. Hoewel de bruggen over het kanaal volop worden verhoogd, blijkt de ontwikkeling van de ENA-industriegebieden dit tempo niet te volgen. Zo werd er deze legislatuur nog geen 20 hectare gerealiseerd terwijl er al 100 hectare is geschrapt. Dit is onderdeel van een breder probleem: de voorbije vijf jaar is er slechts 21,5 hectare natuurlijk omgezet in industriegronden, terwijl in dezelfde periode 93,5 hectare industriegrond in groengebied werd omgezet. 
 

Standpunt Voka – KvK Limburg

Vanuit Voka - KvK Limburg vragen wij de Vlaamse regering om compensaties door elders de nodige bedrijventerreinen te realiseren of bestaande ENA-dossiers te versnellen. Een optie is bijvoorbeeld de Insteekhaven Lummen. Deze industriezone van 62 hectare is al jaren gelegen rond de voormalige kolenhaven van Zolder. Slechts 35 procent van die zone wordt momenteel effectief ingenomen. Nochtans is het belangrijk dat er voldoende watergebonden bedrijfsterreinen zijn om ook transport via het Albertkanaal duurzaam te versterken en bijgevolg bij te dragen aan de modal shift.