Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Duaal leren - regio Mechelen-Kempen

Duaal leren - regio Mechelen-Kempen

Ons onderwijs is wereldtop. Dat geloven we toch graag in Vlaanderen. Toch lijkt dat verleden tijd. Ons secundair onderwijs behoort tot de duurste van de OESO, maar de resultaten van onze leerlingen tuimelen omlaag in de internationaal gerespecteerde PISA-scores. Ook ons hoger onderwijs laat steken vallen: almaar minder studenten halen hun diploma binnen de voorziene studiejaren. We moeten de onderwijsmiddelen efficiënter inzetten. 
 

Duaal leren, de toekomst

Inzetten op innovatieve leervormen zoals duaal leren is de toekomst. Uit vele proefprojecten blijkt de meerwaarde van het nieuwe duale systeem. Het decreet maakt het mogelijk om verdere stappen te zetten. We maken langzaam maar zeker onze achterstand op internationaal vlak goed.

Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen ijvert voor een verdere uitbreiding van duaal leren. Zo’n 1.100 leerlingen in Vlaanderen hebben zo’n traject gevolgd maar dat moeten er veel meer zijn. Het moet dé leervorm van de toekomst en dé eerste keuze worden van ouders en leerlingen.

Daarvoor moeten nog veel obstakels worden weggewerkt. Zo kan je geen vakantiewerk in een bedrijf doen, als je in dat bedrijf al een traject duaal leren hebt gevolgd. Dit moet anders. Voka pleit ook voor een apart agentschap duaal leren om de aansturing en overlegstructuren verder te centraliseren.

duaal leren

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder