Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Droogte

Droogte

Door de droogte is er op elke vierkante meter grond in Vlaanderen zo’n 150 liter water te weinig uit de lucht gevallen. Bedrijven gebruiken vooral leidingwater en grondwater. Onder meer voor het reinigen of koelen van installaties, de stoomproductie of als grondstof. Het merendeel van de ondernemingen kan geen alternatieve waterbron gebruiken. Als er een langdurige droogteperiode komt, verwachten ondernemingen problemen met de productie of continuïteit. 
 

Bekijk onze boodschap bij het Genkse bedrijf Orbix (bron: VTM Nieuws)

Zware risico's

Volgens Voka – KvK Limburg hebben bedrijven duidelijk nood aan informatie. Ze moeten bij een aanspreekpunt terecht kunnen voor inlichtingen over mogelijke droogte en ook advies krijgen over alternatieve waterbronnen. We verwachten actieve communicatie van de overheid want waterintensieve bedrijven zijn goed voor 22 procent van de jobs in Vlaanderen. Als je ze afkoppelt kan dat ook zware risico's inhouden voor de veiligheid. Denken we aan de koeling van energiebedrijven en het spoelwater om machines te reinigen. We vragen de overheid dan ook om de juiste prioriteit te geven aan bedrijven, als er effectief een afschakelplan komt.

De industrie heeft de laatste 16 jaar wel al grote inspanningen gedaan op het vlak van watergebruik en -besparing. Zo is het waterverbruik bij bedrijven sinds 2000 met 10 procent gedaald. Het gebruik van koelwater zelfs met 22 procent. Voka blijft zich inzetten voor de promotie van duurzaam watergebruik bij ondernemingen.

 

Gaat de kraan toe?
 

Onze Voka-Kamer heeft in het verleden een rondvraag gedaan over om te weten welke bedrijven impact ondervinden van de aanhoudende droogte. Daarnaast hebben we regelmatig overleg met de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters over deze materie. In 2022 hebben we nipt een captatieverbod vermeden. Om onze bedrijven proactief te betrekken organiseren we in het voorjaar van 2023 samen met de Vlaamse Waterweg een aantal sessies rond droogteproblematiek. We willen de bekendheid met de lokale problematiek vergroten zodat bedrijven meer preventieve acties kunnen nemen.

Zelf ook geïmpacteerd door de droogte? Schrijf je dan in voor onze ontbijtsessie met de Vlaamse Waterweg op 20/04
 

Contactpersonen

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging