Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
Voka Infosessie

Webinar: Flexibele energieconsumptie

Energie
  • Online

De toenemende elektrificatie in de industrie, mobiliteit en gebouwen heeft belangrijke gevolgen voor het elektriciteitssysteem. De toename van hernieuwbare energie en de elektrificatie van toepassingen kan de stabiliteit van het elektriciteitsnet in gevaar brengen en brengt ook uitdagingen met zich mee voor de verdere uitbouw van de netten en bijhorende datasystemen. Maar de elektrificatie maakt het ook mogelijk om het verbruik te plannen en bij voorkeur te consumeren als de elektriciteit het goedkoopst is. Ontdek er alles over in dit webinar. 

Herbekijk het webinar

DOWNLOAD DE SLIDES HIER

Vandaag zijn er nog te veel obstakels om flexibel elektriciteitsverbruik op grote schaal mogelijk te maken. Het is omslachtig en er zijn nog niet voldoende incentives om flexibiliteit te incentiveren. Om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen, is het essentieel om in te zetten op flexibiliteit. Huishoudens en industriële klanten met elektrische apparaten kunnen consumeren aan een lagere prijs door elektriciteit te verbruiken op momenten met veel hernieuwbare productie. Door het verbruik te optimaliseren in functie van de beschikbare productie, kan je consumptiepieken afvlakken en de variabele productie van hernieuwbare productie beter managen. Het kan ook de druk op netinvesteringen verminderen.


Zowel de transmissienetbeheerder Elia als distributienetbeheerder Fluvius kijken naar flexibiliteit als onderdeel van de energietransitie, bijvoorbeeld om balancing van het net te garanderen of netcongestie tegen te gaan. Tijdens dit webinar komen verschillende pistes voor een flexibele consumptie aan bod, hoe jij hier als onderneming je voordeel mee kan doen en welke barrières er nog zijn.  
 

Programma

  • 10.00 uur: ontvangst en context door Yannick Van den Broeck, adviseur klimaat & energie bij Voka vzw
  • 10.10 uur: the power of flex door Hanne Pittomvils, System of the Future Analyst bij Elia
  • 10.35 uur: de visie op flexibiliteit van Fluvius door Lieven Degroote, Afdelingshoofd Netwerkontwikkeling bij Fluvius
  • 11.00 uur: Q&A
  • 11.30 uur: voorziene einde

Elia

 Elia: beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit

Contactpersoon

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

Wanneer

Prijs

Gratis

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus
imu - vzw - Altez