Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Netwerkevents
  • Waar moet je je als werkgever aan houden als het over discriminatie gaat?

Waar moet je je als werkgever aan houden als het over discriminatie gaat?

Elke zelfbewuste onderneming wil in contact komen met kandidaten en medewerkers van alle geaardheid en (geloofs)overtuigingen. Zo'n transparante houding is goed, maar brengt ook enkele juridische uitdagingen met zich mee. Tijdens deze opleiding ontdek je wat de aandachtspunten zijn bij het uitschrijven van een anti-discriminatie-, neutraliteits-, en diversiteitsbeleid.

Tijdens deze gratis opleiding krijg je een overzicht van de "do's en don'ts" voor een werkgever bij het uitwerken van een neutraliteitsbeleid. Daarnaast behandelen we enkele relevante, juridische vraagstukken met betrekking tot religie, mensen met een handicap en discriminatie. Naast het algemene kader bestuderen we trends in opkomende kwesties, soorten van vorderingen, preventiemethoden, compliance tools, geschillenbeslechtingsmethoden en recente rechtszaken.

Waarom werken aan een diversiteitsbeleid?

Het opnemen van een neutraliteits – of diversiteitsbeleid als onderdeel van de waarden van de organisatie en het integreren ervan in het verhaal van employer branding, is een mooie evolutie.  Wie hier als bedrijf actief op wil inzetten, zal evenwel merken dat hij botst op een aantal juridische vraagstukken. Het zijn deze die we willen belichten, want voor je weet is je neutraliteitsbeleid discriminerend. Bovendien moeten ondernemingen in het kader van de GDPR-wetgeving voorzichtig zijn wanneer ze diversiteitsgegevens in kaart willen brengen. Daarom gelden er ook strikte regels voor zowel positieve acties als quota.
 
Ondernemingen die een neutraliteitsbeleid willen invoeren, moeten er op toezien dat ze dit op coherente wijze doen, ook gelden er een aantal reglementeringen en gedragscodes voor wat betreft het antidiscriminatiebeleid.  De verschillende regelingen treffen elkaar dan dikwijls in het diversiteitsbeleid dat de onderneming uitschrijft en daarbij is het goed enkele basisprincipes voor ogen te houden. Deze willen we meegeven.

Welt banner

 

Spreker

Inger Verhelst is advocaat-vennoot bij Claeys & Engels Advocaten | Ius Laboris Belgium - Global HR Lawyers. Ze geeft cliënten dagdagelijks advies in individueel en collectief arbeidsrecht en begeleidt cliënten bij ontslagen, reorganisaties, overnames en onderhandelingen met vakbonden. 

logo's partners

Contactpersoon

Isabel De Winter

Adviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs - Preventieadviseur

Wanneer

Prijs

Gratis, inschrijven verplicht

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

Proximus