Skip to main content
Map
 • Netwerkevents
 • Voka Reload - Energiegebruik: welke (nieuwe) verplichtingen zijn er en hoe bereid je je voor?

Voka Reload - Energiegebruik: welke (nieuwe) verplichtingen zijn er en hoe bereid je je voor?

Op 'Voka Reload' koppel je een ontspannend netwerkmoment aan een inspirerend en informerend luik zodat jij als ondernemer volledig opgeladen terug naar huis gaat. Deze keer ben je samen met ondernemers uit de regio's West Side en Kanal+ te gast bij Rensol in Relegem. Voor de start van het netwerkgedeelte, ga je eerst dieper in op een actueel topic: het energiegebruik van bedrijven. Welke (nieuwe) verplichtingen zijn er, wat kun je doen om je gebruik te optimaliseren en hoe zorg je ervoor dat je energiegebruik je bedrijf vooruit helpt in plaats van kosten oplevert?

Dit event bestaat uit twee onderdelen: een infosessie over energiegebruik (gratis), en een netwerkgedeelte (betalend). Bij je inschrijving kan je aangeven of je wenst deel te nemen aan één onderdeel, of beide.

15.00 - 15.30 u. | Ontvangst en verwelkoming miK-sessie

15.30 - 17.00 u. | DEEL 1: miK-infosessie energiegebruik

Ondernemers staan voor heel wat uitdagingen op vlak van energiegebruik en -efficiëntie. Wat mag je op korte en langere termijn verwachten? Daar gidst expert Lorenzo Van de Pol je door én hij geeft je advies om deze uitdagingen juist aan te pakken.

 • De energiefactuur staat vandaag al steevast in de top 3 van bedrijfskosten en de energietransitie waarbij het aandeel hernieuwbare energie moet stijgen zal hier nog eens een impact op hebben. 
 • Vanaf 1 januari 2022 start de renovatieverplichting voor alle niet-residentiële gebouwen.
 • Vanaf 2023 zal de Vlaamse overheid ook voor niet energie-intensieve ondernemingen een wetgevend kader ontwikkelen. Bepaalde ondernemingen zullen verplicht worden om een energie-audit uit te voeren en rendabele maatregelen die daaruit voortkomen, zal je verplicht moeten uitvoeren.

Spreker

lorenzoLorenzo Van de Pol werkt als adviseur klimaat en energie voor Voka vzw en leidt o.a. de stuurgroep energie binnen Voka. De recente paper van zijn hand “Naar een slanke energiefactuur” schetst een beeld van de complexiteit die er speelt rond bevoorradingszekerheid en investeringen in klimaatneutrale energie.

Uit de eerste presentatie leer je dat er na de verplichte energieaudit voor grote bedrijven weldra ook een verplichte energieaudit voor kmo’s komt, inclusief de uitvoering van rendabele maatregelen. Extra verplichtingen en kosten om de toekomst van volgende generaties niet te hypothekeren. Benjamin De Bruyn maakt je duidelijk hoe je dit in de praktijk kunt aanpakken.

 • Hoe kun je als bedrijf de juiste balans te vinden tussen klimaat en het huidig economisch model?
 • Hoe kan rationeel energieverbruik jouw bedrijf werkelijk helpen, in plaats van extra kopzorgen en kosten te bezorgen?
 • Wat kan je zelf doen, wat besteed je best uit, en waarop moet je dan letten?

Deze presentatie doorprikt fabeltjes en belicht blinde vlekken.

Spreker

benjaminBenjamin De Bruyn werkt deeltijds als technisch adviseur bij Pixii en combineert dit met zijn activiteiten als erkend gerechtsdeskundige. Het afgelopen decennium heeft Benjamin heel wat overheden en bedrijven opgeleid en begeleid in de realisatie van gegarandeerde energiebesparingen via prestatiecontracten en duurzaam gebouwbeheer.

17.30 - 21.30 u. | DEEL 2: Netwerking

Tijdens dit tweede gedeelte kan je netwerken met de andere aanwezige ondernemers uit de regio's West Side en Kanal+. Een hapje en drankje wordt voorzien.

mik

Contactpersonen

Yves Vermeerbergen

Relatiebeheerder

Eric De Pessemier

Adviseur Belangenbehartiging Noord-Rand

Sophie Dings

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Adres

Rensol
Poverstraat 204
1731 Relegem

Wanneer

Prijs

Deel 1: miK-infosessie energiegebruik

 • Gratis

Deel 2: Netwerking

 • Voka-leden: € 20
 • Niet-leden: € 40

Bij je inschrijving kan je aangeven of je wenst deel te nemen aan één onderdeel, of beide. Prijzen excl. btw.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus