Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Voka In House: Doorgroeien van teamleider naar productiemanager

Managementtools voor eerstelijnsverantwoordelijken die doorgroeien naar het volgende niveau: het productiemanagement of middenkader.

U wordt (mede)verantwoordelijk voor diverse processen in de organisatie, namelijk de kwaliteit, kwantiteit en het rendement van het productieproces en de continue procesverbetering. U stuurt daarbij meerdere teamleaders aan en rapporteert aan de directie of operations manager.

Via dit Lab maakt u kennis met verschillende theoretische managementdomeinen waarmee u in aanraking zult komen en vergroot u uw inzicht. De verwachtingen zijn immers dat u een bredere kijk ontwikkelt op de organisatie en de verschillende bedrijfsprocessen die gelinkt zijn aan uw vakgebied en uw teamleden.

Doel: Inzicht geven in verschillende theoretische managementdomeinen

We werken in dit Lab rond de 5 groeiboosters van een onderneming. Tijdens elke sessie gaan we dieper in op één managementdomein. Onder begeleiding van de coach werkt u één of meerdere theoretische modellen uit voor uw (toekomstig) team. U ontvangt hierop waardevolle feedback van de trainer en de andere cursisten.

Methodiek: Leren, delen, oefenen

In elke sessie wordt er rond één thema gewerkt. Daar worden verschillende theoretische managementmodellen aangereikt en ingeoefend via praktijksituaties. We delen praktische tips en ervaringen en wisselen meningen uit om tot inzicht te komen en te groeien naar een bredere kijk op de zaken.

Doelgroep

Basisopleiding voor productieleiders, eerstelijnsverantwoordelijken, brigadiers die (willen) doorgroeien naar het volgende niveau: het productiemanagement en kennis willen opdoen over andere bedrijfsprocessen en managementtools. Geen voorkennis vereist.

Programma

Sessie 1: Aantrekkelijke toekomstvisie

 • Wat is strategie?
 • Welke strategische modellen bestaan er? SWOT-analyse, Business Model Canvas, Ansoff Matrix, BCG Matrix, waardepropositie,…
 • Casus: uitwerken van een strategie.

Sessie 2: Logische organisatiestructuur

 • Wat is een organisatiestructuur?
 • Welke organisatiemodellen bestaan er? Soorten organigrammen met voor- en nadelen, zelfsturende teams, werken met rollen, flexmatrix,…

Sessie 3: Nuttige processen

 • Wat zijn processen?
 • Welke procesmodellen bestaan er? Schildpaddiagram, SIPOC, project management methodologie, kwaliteit, PDCA, lean, 6 sigma,…

Sessie 4: Budgettering, operationele en financiële doelen

 • Wat zijn operationele en financiële doelen?
 • Welke operationele modellen bestaan er? Performance Management, Balanced ScoreCard, KPI’s, rapporteringen, kostprijsberekeningen,...
 • Casus: uitwerken van een strategiekaart.

Sessie 5: Stimulerende bedrijfscultuur

 • Wat is een bedrijfscultuur?
 • Welke modellen voor bedrijfscultuur bestaan er? Cultuurmodellen en veranderstrategieën, link organisatiestructuurstructuur/cultuur, invloed van leiderschap.

Sessie 6: Uitwerking van een managementmodel op uw (toekomstige) team

 • Presentatie gegeven door de deelnemers.
 • Vraagstelling.

Resultaat

Via dit Lab maakt u kennis met verschillende theoretische managementdomeinen waarmee u in aanraking zult komen. U ontwikkelt een bredere kijk op de modellen die bestaan buiten uw eigen vakdomein en team. Op de laatste sessie presenteert u een managementmodel dat u onder begeleiding van de coach heeft uitgewerkt en dat van toepassing is op uw toekomstige team.

Heeft u interesse om dit seminarie bij u in het bedrijf te organiseren? Klik hier om een offerte aan te vragen. Voor meer info kunt u contact opnemen met Britte Ødegård.

Contactpersoon

Britte Odegard

Member Services - Productie/maintenance

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag