Skip to main content
Map

Thematraject Welt: Generatiemanagement

Generaties, je vindt er verschillende terug op de werkvloer: de babyboomers gaan richting pensioen, terwijl Generatie X moet leren samenwerken met millennials en Gen Z. Omdat al deze generaties een ander referentiekader hebben, kan dat leiden tot uitdagingen op de werkvloer. Heel wat organisaties zijn namelijk niet ingericht om met verschillende generaties om te gaan op de werkvloer. Een gemiste kans: dankzij een optimaal generatiemanagement kan je generaties met elkaar verbinden, ze de krachten doen bundelen en samen tot een beter resultaat doen komen. 

Waarom generatiemanagement?

Op de arbeidsmarkt begeven zich momenteel 4 verschillende generaties:

  • De babyboomers (< °1956)
  • Generatie X (< °1971)
  • Generatie Y of de millenials (< °2001)
  • Generatie Z (vanaf °2001)

Al deze generaties zijn opgegroeid in verschillende periodes en bevinden zich in andere levensfasen.

De periode tussen iemands 15e en 25e levensjaar is essentieel voor de manier van betekenisgeving in het verdere verloop van zijn of haar leven. De economische, culturele en sociale gebeurtenissen in deze periode hebben hier allemaal invloed op: iedere generatie heeft m.a.w. een eigen referentiekader.

Generaties binnen organisaties

Ook binnen organisaties geven deze generaties op een andere manier betekenis aan gebeurtenissen, wat kan voor uitdagingen kan zorgen op de werkvloer. Veel organisaties zijn namelijk niet ingericht om met verschillende generaties op de werkvloer om te gaan.

Een gemiste kans: door generatiemanagement op de juiste manier toe te passen kan je generaties met elkaar verbinden en motiveren. Wanneer een organisatie bovendien de talenten van alle generaties tot uiting laat komen, kunnen de generaties krachten bundelen en gezamenlijk tot een beter resultaat komen.

Programma

Dankzij generatiemanagement

  • Leer je de verschillende eigenschappen per generatie beter te begrijpen.
  • Maak je optimaal gebruik van de generatieverschillen in jouw onderneming
  • Voorkom je onnodige conflicten en onvervulde verwachtingspatronen op de werkvloer. 
  • Optimaliseer je de communicatie en samenwerking tussen verschillende generaties.
  • Verhoog je de motivatie en betrokkenheid van je medewerkers.

Spreker

Samen met hr-expert Kim Van Houtven gaan we op zoek naar wat elke generatie typeert, wat hen drijft en hoe je ze kan motiveren, met handige tips & tricks over hoe je generaties optimaal kan laten samenwerken in jouw bedrijf.

Kim heeft zich de afgelopen 16 jaar verdiept in alle aspecten van HR. Door verschillende rollen op te nemen binnen hr heeft ze zich ontwikkeld tot echte hr-generalist, die graag met groepen en leidinggevenden aan de slag gaat als klankbord, inspirator en mentor. Het is haar doel om ervoor te zorgen dat leidinggevenden het beste uit zichzelf en hun teams kunnen halen.

Sinds 2017 is ze geïntrigeerd door het onderzoek rond samenwerken in diverse, waaronder multigenerationele, teams. Ze geeft dan ook regelmatig inspiratiesessies rond dit topic.

Contactpersoon

Thomas Dujardin

adviseur HR & Arbeidsmarkt

Adres

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
Pres. Kennedylaan 9A
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

Gratis voor Voka-leden en niet-leden

Welt     

ESF

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in de vorm van foto en/of film - dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag