Skip to main content
 • Activiteiten
 • Via slimme arbeidsmigratie helpt Voka bedrijven om knelpuntvacatures in te vullen

Via slimme arbeidsmigratie helpt Voka bedrijven om knelpuntvacatures in te vullen

Voka Oost- en West-Vlaanderen helpen knelpuntvacatures van bedrijven invullen door gerichte economische migratie van hoogopgeleide IT’ers uit Marokko.

Met dit initiatief van Voka Oost-Vlaanderen brengen we bedrijven in contact met buitenlands IT-talent (Junior Java Ontwikkelaars). 
We hebben een matching platform opgebouwd waar de talenten met het hoogste niveau van IT en Engels zichzelf voorstellen (via een korte video-pitch). 

Neem een kijkje op het gratis platform met hun video-CV’s – en zet verdere stappen door u aan te melden en een telefonisch interview met de kandidaat te plannen. 

Onze talenten hebben een intensieve opleiding gevolgd tot Junior Java Ontwikkelaars, met o.a. Angular en JavaScript. Deze opleiding eindigt in de komende dagen. Het gaat om kandidaten die reeds beschikken over een diploma hoger onderwijs in een technische/wetenschappelijke richting. Aan de geselecteerde kandidaten werden kwaliteitstrainingen gegeven zodat ze inzetbaar zijn op ICT-knelpuntvacatures in Marokko én België.

Ik wil meedoen!

Buitenlands toptalent naar hier halen op een gerichte manier

De arbeidsmarkt staat in brand. Vacatures geraken niet meer ingevuld. Daarom wordt versterkt ingezet op de activering van de arbeidsreserve en het aantrekken van talenten over de grenzen heen. Omdat dit niet voldoende blijkt te zijn, kijken we ook voorbij de Europese grenzen, zeker wat betreft de IT-sector. 

Voor het eerst gaan Voka en het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel structureel buiten Europa op zoek naar die broodnodige arbeidskrachten. De handen worden in elkaar geslagen door werkgeversorganisaties Agoria, Voka Oost- en West- Vlaanderen en VDAB*. Samen zijn we overtuigd dat we naast alle initiatieven voor de activering van de eigen arbeidsreserve ook actief moeten inzetten op economische, actieve migratie om te voldoen aan de vraag naar arbeidskrachten én om te blijven groeien als innovatieve kennisregio.  

De Marokkaanse tegenhanger van de VDAB, Anapec, selecteert nauwgezet de werkzoekenden die voor het opleidingsprofiel in aanmerking komen, namelijk kandidaten die reeds beschikken over een diploma hoger onderwijs in een technische/wetenschappelijke richting en onze knelpuntvacatures kunnen invullen. In dit project zullen 60 Marokkaanse IT’ers in Marokko worden opgeleid. De Vlaamse bedrijven krijgen de kans een 30-tal van deze goed opgeleide informatici aan te werven.  

Dit Palim-pilootproject wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie, via het International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) en Enabel. 

Palim-project

 • Voka West-en Oost- Vlaanderen ondersteunen samen met Agoria werkgevers bij het invullen van hun knelpuntvacatures
 • 60 IT’ers worden opgeleid in Marokko
 • De helft van deze opgeleide IT’ers wordt toegeleid naar de knelpunten op onze Vlaamse arbeidsmarkt
 • Geen braindrain in Marokko, maar ‘braingain through braintrain(ing)’, door de samenwerking van VDAB en Anapac inzake bemiddelingsdiensten
 • Er wordt advies en ondersteuning geboden over de single permit

Actieve arbeidsmigratie

Integratie via onderwijs, actieve integratie via werk en gerichte arbeidsmigratie. Dat zijn de drie pijlers waar Voka op inzet om meer mensen met een migratieachtergrond en (niet)-EU-burgers aan de slag te krijgen in Vlaanderen. Want de Vlaamse arbeidsmarkt heeft iedereen nodig om een antwoord te bieden op de groeiende krapte. Activering van onze eigen arbeidsreserve en bij uitbreiding van de Europese, is niet voldoende om die vraag om talent te kunnen beantwoorden.

De komende jaren zal de vraag naar arbeidskrachten niet afnemen, integendeel. Alleen nog maar om onze beroepsactieve bevolking op peil te houden, zullen we tegelijk ook moeten inzetten op actieve economische migratie.  

Partners 

Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel werd gekozen voor Marokko omdat dit een partnerland is, waarmee al nauw samengewerkt wordt.

"De wereld is volop in verandering. Om de vacatures in te vullen moeten we soms over de grenzen heen kijken. Dit project zal ons nieuwe inzichten bieden over de links tussen ontwikkeling en migratie. Het initiatief zal zowel Marokko als België ten goede komen."
Jean Van Wetter, Algemeen directeur, Enabel 

Tijdslijn

 • 27/09/2019: selectie kandidaten
 • 14/10/2019: start opleiding (duur: 5 maanden)
 • 14/10/2019: infosessie werkgevers te Brussel 
 • 15/10/2019: infosessie werkgevers te Gent 
 • 01/01/2020: start rekruteringsfase 
 • 15/06/2020: matching platform is beschikbaar
 • 01/07/2020: aankomst eerste IT'ers in België

Doelgroep

Voka-leden die interesse hebben in het aantrekken van hoogopgeleide IT-profielen uit het buitenland.

Bekijk de talenten! 

Wilt u meedoen?

Wat zijn de voordelen voor uw bedrijf?

 • Hoogopgeleide gemotiveerde talenten die werden door VDAB en ANAPEC geselecteerd en hebben gedurende 6 maanden een intensieve IT opleiding gevolgd.
 • Deelname aan het project is volledig kosteloos.
 • Flexibiliteit om een selectie te starten (er is echter geen rekruteringsverplichting).
 • Operationalisering van uw diversiteitsstrategie
 • Begeleiding van visa/ Single Permit (administratieve procedures, vliegtickets,..)
 • B2B opportuniteiten met marokkaanse bedrijven

Wat wordt er van u als werkgever verwacht?

 • Contract: duur (vanaf 6 maanden tot onbepaalde duur) - brutojaarloon (wettelijk: minimaal 34k-42k€)
 • Uitwerking van een plan voor de verwelkoming van de talent (vanaf aankomst in de luchthaven, installatie faciliteren, administratieve steun,.. )
 • Professionele mentoring binnen het bedrijf
 • Contact behouden met het project/ Research-actie (pilootproject)

Informatie en inschrijvingen 

Ik wil meedoen!

Meer weten? Stuur een mailtje naar

 

 

logo's

Zoek je talent in het buitenland?

 Ja, ik wil talent aanwerven uit het buitenland!

Wanneer

Prijs

Gratis en exclusief voor Voka-leden

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Gent Jazz