Een personeelsbeleid met oog voor de verschillende levensfases van de medewerkers op de werkvloer zorgt ervoor dat alle medewerkers inzetbaar blijven voor de organisatie. Ondersteun je ervaren talent met de inzichten en strategieën uit deze opleiding.
Een levensfasebewust personeelsbeleid, dat betekent het aantrekken van mensen in verschillende levensfases, actief inzetten om ze te behouden, werken aan interne loopbaanmogelijkheden en zien hoe generaties elkaar wederzijds kunnen stimuleren en verrijken. Het aantrekken van "jong talent" wordt als vanzelfsprekend beschouwd, maar voor het aantrekken of behouden van "ouder talent" is vaak minder enthousiasme. Toch kan daar dé oplossing liggen voor je personeelstekort.
Dit traject reikt je inzichten en strategieën aan die gericht zijn op het creëren van een ondersteunende organisatiecultuur. Maar hoe brengen we loopbaanontwikkeling, mentorprogramma's en blijvende betrokkenheid dan in de praktijk? We gaan in op verschillende maatregelen en methodieken, houden percepties en veronderstellingen tegen het licht en laten je zien hoe je doorheen je bedrijfsorganisatie elke werknemer blijvend kan inzetten op zijn sterktes, ongeacht zijn leeftijd. Want oud worden, begint jong.
De opleiding biedt antwoorden op een aantal belangrijke vragen:
- Hoe bouw je een gedifferentieerd en generatiebewust HR-beleid? Wat doe je op het vlak van werving en selectie, functioneringsgesprekken, scholings - en loopbaanbeleid, beloningsbeleid?
- Hoe creëer je loopbanen die werknemers hun hele professionele leven lang én met goesting kunnen volhouden? En hoe zorg je ervoor dat zulke loopbanen ook een plus zijn voor elke organisatie?
- Hoe worden we ons bewust van stereotypes, hoe vermijden we dit soort denken en wat zegt de wet?
In vier sessies gaan we aan de slag met een levensfasebewust personeelsbeleid en maken we van vooroordelen voordelen.
-
Sessie 1: (Leeftijds)discriminatie: aandachtspunten op alle niveaus van je HR-beleid
-
Sessie 2: Fictie en feiten, vooroordelen en waarom ze dat niet (moeten) zijn en zeker niet (mogen) worden
-
Sessie 3: Het eindeloopbaanbeleid wordt het nieuwe loopbaanbeleid
-
Sessie 4: Het belang van de werkorganisatie en – omgeving
De sprekers
Inger Verhelst is vennoot bij het Antwerpse advocatenkantoor Claeys & Engels, waar ze dagdagelijks cliënten adviseert over individueel en collectief arbeidsrecht. Ze volgt de ontwikkelingen rond eindeloopbaanproblematiek nauwgezet op en pleit regelmatig voor de arbeidsrechtbanken.

Als arbeidsmarkt-expert heeft Bart Moens veel kennis en ervaring opgedaan omtrent de arbeidsmarktvraagstukken waar bedrijven voor staan. Bij het Leuvense Mooi Werk Makers zet Bart in op talenten en een diverse, duurzame en gemotiveerde werkvloer. Bart is ook een door TNO gecertificeerd Baaningenieur.

Frank De Craecker begeleidt organisaties in hun zoektocht naar innovatie en groei. Als professional met sterke analytische en strategische vaardigheden weet hij strategieën te vertalen in plannen en de implementatie daarvan te verzekeren. Dat doe hij bij het Leuvense Workitects, onder andere aan de hand van opleidingen.
