Skip to main content
Map
 • Netwerkevents
 • Seminariereeks: Vermogen overdragen - Pijler 3 traject Vermogensplanning

Seminariereeks: Vermogen overdragen - Pijler 3 traject Vermogensplanning

Voka West-Vlaanderen organiseert in 2023 een 3-delige seminariereeks rond de opbouw van vermogen, als onderdeel van het traject rond vermogensplanning. Het traject is toegespitst op 3 centrale pijlers: de opbouw, het structureren en de overdracht van het vermogen. Elke pijler is gelinkt aan de levensfase en noodzaak van het bedrijf/de zaakvoerder. Je kan ervoor kiezen om het volledige traject te volgen of om in te schrijven voor één of meerdere pijlers. Naast heel wat kennis en inzichten krijg je bij elke pijler ook alle nodige praktische tips & tricks.

Pijler 3 - Vermogen overdragen

In deze laatste pijler reeks wordt stilgestaan bij de diverse aspecten die aan bod komen bij een overdracht van je vermogen. Of deze overdracht zich nu situeert binnen de familie of extern, bij middel van schenking dan wel verkoop - bezint eer je begint is hier het motto. Een tijdige voorbereiding is cruciaal in deze, niet alleen om de overdracht zelf vlot en correct te laten verlopen, maar ook om de continuïteit van de onderneming na de overdracht te garanderen. Niemand ziet immers graag zijn levenswerk verloren gaan, ongeacht wie dit levenswerk verderzet. Door op voorhand goed na te denken over de overdracht en alle betrokken partijen ook actief mee te nemen in het voorbereidend proces, kun je de slaagkansen van de overdracht en verderzetting van de onderneming substantieel verhogen en hier een succesverhaal van maken. In deze sessie wordt vanuit diverse invalshoeken uitgelegd hoe dit aangepakt kan worden, welke valkuilen en aandachtspunten er zijn.

De overname klaarmaken (transfer readiness)

In de eerste sessie zetten we uiteen hoe u uw bedrijf overdrachtsklaar maakt. Wat zijn de aandachtspunten? Waar kijken overnemers naar? Gebeurt de overdracht binnen de familie, dan wordt de overdracht best ook familiaal voorbereid.

Trainer

Deloitte - Karel Vercruysse

Het structureren van de overdracht: ‘managing the expectations’

In de tweede sessie wordt daarop dieper ingegaan. Het familiale voortraject: manage the expectations.

Trainers

Jurka Vanthournout - Titeca,  jurist van opleiding, gestart in 2004 als advocaat bij Eubelius, begin 2011 de overstap gemaakt naar consultancy, intussen 12 jaar werkzaam bij Titeca, waarvan 5 jaar als vennoot.
Annelies Van Gronsveld - Degroof Petercam, fiscaal jurist en werkt als estate planner bij Bank Degroof Petercam. Zij heeft bijna 20 jaar ervaring in het adviseren van vermogende particulieren en ondernemers bij hun vermogensplanning.

Waardedrijvers & schenking versus verkoop

In de laatste sessie en als slot van deze reeks, bekijken we hoe je bedrijf te valoriseren en over te dragen. Wat zijn waardedrijvers? Draag je over via schenking of verkoop, en waarom? Hoe kan de overnemer de aankoop financieren?

Trainer

Karel Vercruysse & Thomas Storme - Deloitte
Sofie Huyghe - ING

Programma

De overname klaarmaken (transfer readiness)

Dinsdag 12 september 2023
Van 9.00 tot 12.30 uur

Het structureren van de overdracht: ‘managing the expectations’

Dinsdag 26 september 2023
Van 9.00 tot 12.30 uur

Waardedrijvers & schenking versus verkoop

Donderdag 12 oktober 2023
Van 9.00 tot 12.30 uur

Deze seminariereeks is een unieke samenwerking tussen verschillende Voka-partners: Degroof Petercam, Deloitte, ING en Titeca.

  Doelgroep

  Ondernemers in de laatste fase van ondernemerschap, die nadenken over nakend pensioen en dus over overdracht, hetzij naar de volgende generatie, hetzij naar een derde opvolger, qua leeftijd 55+.

  Contactpersoon

  Matthias Derycke

  Member services/projectbegeleider finance & sales

  Adres

  Voka West-Vlaanderen
  President Kennedylaan 9A
  8500 Kortrijk

  Wanneer

  Prijs

  • Voka-leden: 625 euro
  • Niet-leden: 937,50 euro

  Voka is erkend opleidingsverstrekker in het kader van kmo-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be). Dat betekent dat deze opleiding voor 20% of 30% gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid, mits uw bedrijf aan de voorwaarden voldoet.


  Voka-registratienummer: DV.O104126
  Aantal opleidingsuren: 9

  kmo-portefeuille

  Voorwaarden

  Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

  Vraag het @ Voka

  Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

  Stel hier jouw vraag