Skip to main content
Map

Seminarie: Sociale verkiezingen, start nu met de voorbereiding!

De sociale verkiezingen komen eraan. In mei 2024 is het (al) zover. Nog zó lang, horen we je denken. Maar vergis je niet, een grondige voorbereiding is geen overbodige luxe. 

Begin je op tijd aan de voorbereiding van de sociale verkiezingen, dan kan je nog bepaalde zaken bijsturen voor belangrijke concepten zoals de afbakening van de ‘technische bedrijfseenheid’ (TBE) of de lijst van het leidinggevend personeel. Je maakt dus maar beter nu al de nodige resources vrij en hakt knopen door over hoe je dit proces zal aanpakken.

Dat geldt des te meer voor wie nog nooit sociale verkiezingen organiseerde. Want het gaat om een lange en strikte procedure tot en met de stembusgang. Bovendien is de referteperiode voor het berekenen van de drempel van het aantal werknemers al gestart (50 voor de oprichting van een preventiecomité en 100 voor de oprichting van een ondernemingsraad).

Programma

Tijdens dit seminarie krijg je een antwoord op volgende vragen:

  • Wie moet sociale verkiezingen organiseren en op welk niveau?
  • Wat is er nieuw in de regelgeving rond sociale verkiezingen?
  • Welke werknemers moet je meetellen bij sociale verkiezingen?
  • Uit hoeveel leden bestaan je overlegorganen?
  • Hoeveel kandidaten mogen worden voorgedragen? Wie zal beschermd zijn tegen ontslag?
  • Kan je een akkoord sluiten met jouw medewerkers ondanks wetgeving van dwingend recht?

Sprekers

Bart Adriaens is advocaat bij Claeys & Engels. Hij concentreert zijn activiteiten binnen het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht. Hij wordt beschouwd als één van de toonaangevende advocaten in België op het vlak van actieve bijstand aan werkgevers die doorgedreven controles en onderzoeken ondergaan van de diverse sociale inspectiediensten.

Dieter Dejonghe is advocaat bij Claeys & Engels. Hij legt zich toe op individueel en collectief arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en sociaal strafrecht. Hij heeft zich gespecialiseerd in deelgebieden zoals herstructurering, arbeidsduur en sociaal overleg.

Doelgroep

Ondernemers en hr-verantwoordelijken

Contactpersoon

Davy Maes

Kennis & advies / Menselijk kapitaal

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

Voka-leden: 220 euro
Niet-leden: 330 euro

kmo portefeuille

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in de vorm van foto en/of film - dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag