De sociale verkiezingen komen eraan. In mei 2024 is het (al) zover. Nog zó lang, horen we je denken. Maar vergis je niet, een grondige voorbereiding is geen overbodige luxe.
Begin je op tijd aan de voorbereiding van de sociale verkiezingen, dan kan je nog bepaalde zaken bijsturen voor belangrijke concepten zoals de afbakening van de ‘technische bedrijfseenheid’ (TBE) of de lijst van het leidinggevend personeel. Je maakt dus maar beter nu al de nodige resources vrij en hakt knopen door over hoe je dit proces zal aanpakken.
Dat geldt des te meer voor wie nog nooit sociale verkiezingen organiseerde. Want het gaat om een lange en strikte procedure tot en met de stembusgang. Bovendien is de referteperiode voor het berekenen van de drempel van het aantal werknemers al gestart (50 voor de oprichting van een preventiecomité en 100 voor de oprichting van een ondernemingsraad).
Programma
Tijdens dit seminarie krijg je een antwoord op volgende vragen:
- Wie moet sociale verkiezingen organiseren en op welk niveau?
- Wat is er nieuw in de regelgeving rond sociale verkiezingen?
- Welke werknemers moet je meetellen bij sociale verkiezingen?
- Uit hoeveel leden bestaan je overlegorganen?
- Hoeveel kandidaten mogen worden voorgedragen? Wie zal beschermd zijn tegen ontslag?
- Kan je een akkoord sluiten met jouw medewerkers ondanks wetgeving van dwingend recht?
Sprekers
Bart Adriaens is advocaat bij Claeys & Engels. Hij concentreert zijn activiteiten binnen het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht. Hij wordt beschouwd als één van de toonaangevende advocaten in België op het vlak van actieve bijstand aan werkgevers die doorgedreven controles en onderzoeken ondergaan van de diverse sociale inspectiediensten.
Dieter Dejonghe is advocaat bij Claeys & Engels. Hij legt zich toe op individueel en collectief arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en sociaal strafrecht. Hij heeft zich gespecialiseerd in deelgebieden zoals herstructurering, arbeidsduur en sociaal overleg.
Doelgroep
Ondernemers en hr-verantwoordelijken