De Verenigde Naties schat dat wereldwijd jaarlijks ongeveer 1.3 miljard ton organische reststromen verloren gaan of op een niet-hoogwaardige manier terug worden ingezet. Nu duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, gaan bedrijven op zoek naar manieren om die nevenstromen en restproducten optimaal te valoriseren. De jongste jaren werden op dat vlak heel wat innovatieve verwerkingsmethodes en toepassingen ontwikkeld. Ondernemingen hebben er dan ook alle belang bij om de valorisatiemogelijkheden voor organische reststromen te verkennen. Tijdens dit seminarie leer je wat mogelijk is en wordt je geïnspireerd door bestaande bedrijfscases.
Wat mag je verwachten?
- Je krijgt een heel goed beeld van wat op vandaag mogelijk is inzake valorisatie van organische reststromen en wat de mogelijke eerste stappen voor jouw onderneming zijn.
- Je hoort experts aan het woord over de opwaardering van organische reststromen en van water en je leert welke de verschillende organisaties en kennisinstellingen zijn in Vlaanderen met expertise inzake opwaarderen van organische stromen.
- Je krijgt een overzicht van de financierings- en subsidiemogelijkheden en het beleidskader voor circulair en duurzaam ondernemen.
- Je maakt kennis met een bedrijfscase die de content illustreert.
- Je krijgt een rondleiding in Veg-i-Tec.
Programma
- 14.00 uur: Sura Impact: Toelichting circulair ondernemen in de agro-voedingsindustrie
Sura Impact is expert in duurzame subsidies, circulaire businessmodellen en non-financial reporting. 15 jaar ervaring in de subsidiewereld wordt enthousiast aangevuld door vernieuwende kennis van ecotechnologie en duurzame businessmodellen. www.sura-impact.be - 14.30 uur: VEG-i-TEC: Toelichting en rondleiding
Het onderzoekscentrum VEG-i-TEC evalueert innovatieve technologieën voor allerlei toepassingen in de voedingssector, onder meer het verminderen van voedselverlies en het zoveel mogelijk optimaliseren van het water- en energiegebruik tijdens verwerking. Daarnaast ligt een grote nadruk op de valorisatie van gegenereerde voedsel- en/of waterverliezen tot producten met toegevoegde waarde die verder kunnen worden gebruikt als voedselingrediënten. https://www.veg-i-tec.eu/ - 15.30 uur: Pauze
- 16.00 uur: Expert aan het woord: GLIMPS (nog onder voorbehoud)
GLIMPS is een designstudio die duurzame producten maakt die gebaseerd zijn op biologische materialen en processen. De producten die GLIMPS maakt, zijn vaak gebaseerd op afvalstromen en zijn nadien vaak composteerbaar. https://www.glimps.bio/ - 16.30 Expert + bedrijfsgetuigenis: Impetus + Agristo
Impetus heeft een jarenlange ervaring in chemie en biotechnologie en is zowel actief op vlak van laboratoriumexperimenten als op vlak van industriële opschaling en marktanalyse. Het bedrijf is gespecialiseerd in het identificeren van bedrijfsoplossingen, het opsporen van blinde vlekken in industriële processen en het recupereren van waarde, zonder de economische realiteit uit het oog te verliezen. https://www.impetus.eu.com/
Agristo werkt op verschillende manieren aan een duurzame toekomst voor het bedrijf. Dankzij de investering in gloednieuwe zonnepanelen vermijdt Agristo jaarlijks meer dan 700 ton CO₂. Het transport kon Agristo optimaliseren door meer te vervoeren via de waterwegen en zo 20.000 vrachtwagens van de weg te halen. Door gezuiverd Leiewater in het productieproces te gebruiken, daalde het gebruik van leidingwater met het jaarlijks gemiddeld verbruik van 10.851 gezinnen. Daarnaast werkt Agristo ook mee aan verschillende proefprojecten om reststromen in haar productieproces te valoriseren. https://www.agristo.com/en
Voor meer info over dit seminarie kan je contact opnemen met Marijke Bouciqué.