2023 wordt een cruciaal jaar voor tal van vennootschappen, want veel vennootschappen hebben zich nog niet vrijwillig omgezet in één van de vennootschapsvormen die onder het WVV standhielden. De wet tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen dateert al van 23 maart 2019, maar de absolute hakbijl komt vanaf 2023 nu echt wel in zicht. Tijd dus om keuzes te maken.
Maak je als vennootschap niet zelf vrijwillig de keuze voor één van de vennootschapsvormen onder het WVV, dan zal de wetgever de keuze voor jou maken. Zo worden op 1 januari 2024 de volgende vennootschappen automatisch omgezet:
- De commanditaire vennootschap op aandelen (Comm.VA) wordt een NV met enige bestuurder.
- De coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (CVOA) wordt een VOF.
- De ‘oneigenlijke CVBA’ wordt een BV.
Programma
Hoog tijd dus voor een stand van zaken en een praktische leidraad om de keuze wat te vergemakkelijken. Zo komen onder meer tijdens dit seminarie aan bod:
- Is de NV werkelijk voorbehouden voor de grote vennootschappen?
- Voor welke vennootschappen staat de CV nu wel nog open en voor welke (al zeker) niet?
- Is de CV inderdaad de spiegel van de BV of zijn daar toch wel wezenlijke verschillen?
- Kunnen alle rechtsvormen voortaan verder met één aandeelhouder en één bestuurder?
- Hoe zit dat nu weer met de kapitaalvereiste?
- Is vrije overdracht van aandelen in elke vennootschap mogelijk en wat als er net overdrachtsbeperkingen gewenst zijn?
- Moet je rekening houden met andere kosten of formaliteiten (verslaggeving, uitkeringstesten, enz.) bij de diverse rechtsvormen?
- Wordt de keuze beïnvloed om reden van aansprakelijkheid van bestuurders of schuldeisersbescherming?
- Is het aan te raden om in de BV de uittreding en uitsluiting ten laste van het vennootschapsvermogen mogelijk te maken en hoe verhoudt zich dat dan tot de wettelijke geschillenregeling?
- Is de ene rechtsvorm beter geschikt dan de andere om te anticiperen op conflicten tussen de aandeelhouders of bestuurders?
- Verschilt de vertrouwelijkheid van aandeelhoudersafspraken binnen de vennootschap naargelang de gekozen rechtsvorm?
- Wat moet er concreet gebeuren tegen uiterlijk 1 januari 2024?
- Wat zijn de formele stappen bij de vereenvoudigde en gewone procedure van omzetting en welke procedure kan in welke situaties worden gevolgd?
- Hoe lang op voorhand moet je starten met de omzettingsprocedure (retroplanning)?
- Waaraan mogen bestuurders van vennootschappen die ondanks alle verwittigingen blijven stilzitten, zich verwachten?
Spreker
Vanessa Ramon startte haar loopbaan bij de afdeling Corporate/M&A van PricewaterhouseCoopers in Antwerpen. Zij is vennoot bij Crivits & Persyn en behandelt materies van vennootschaps- en verenigingsrecht en commercieel recht. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring als advocaat in overname- en herstructureringsbegeleiding en in het vennootschaps- en verenigingsrecht. Ze volgt de hervormingen in het vennootschaps- en verenigingsrecht op de voet en publiceert er ook over. Ze geeft daarnaast regelmatig opleidingen die kaderen binnen het nieuw vennootschapsrecht, waaronder recent over de impact van 3 andere hervormingen – het nieuwe goederenrecht, de b2b-wet en het nieuw verbintenissenrecht – op elke rechtspersoon.
Doelgroep
Ondernemers, bedrijfsleiders, bedrijfsjuristen en CFO’s