Skip to main content
Map

Seminarie: Inleiding in de geopolitiek

Wat betekent geopolitieke instabiliteit voor de wereldhandel? Waarom hebben conflicten zo’n impact op onze economie? Wat mogen we nog verwachten van verdere geopolitieke ontwikkelingen? In dit eerste seminarie van de reeks Geopolitiek ontdek je wat het concept geopolitiek nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor ondernemers.  

Context

  • Wat betekent geopolitieke instabiliteit voor de wereldhandel?
  • Waarom hebben conflicten zo’n impact op onze economie?
  • Wat mogen we nog verwachten van verdere geopolitieke ontwikkelingen?

Allemaal vragen die ondernemers bezighouden of toch zouden moeten bezighouden. Maar wat betekent geopolitiek nu precies? Wat houdt het concept in? Waarom is het (voor ondernemers) zo belangrijk? Kom het te weten in het eerste seminarie van de seminariereeks Geopolitiek.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en het Postuniversitair Centrum KU Leuven slaan de handen in elkaar om ondernemers onder te dompelen in de geopolitiek.

Programma

  • 17.45 uur: Ontvangst & verwelkoming
  • 18.00 uur: Uiteenzetting prof. dr. David Criekemans (Universiteit Antwerpen)
  • 18.45 uur: Uiteenzetting prof. dr. Steven Van Hecke (KU Leuven)
  • 19.30 uur: Onderbreking met lichte maaltijd en drankje
  • 20.00 uur: Uiteenzetting met een ondernemer uit ons netwerk (t.b.c.)
  • 20.45 uur: Panelgesprek
  • 21.15 uur: Q&A
  • 21.30 uur: Einde

Sprekers

Prof. dr. David Criekemans

Prof. dr. David Criekemans is hoofddocent ‘internationale politiek’ aan de Universiteit Antwerpen, docent ‘internationale politiek en internationale veiligheid’ aan het University College Roosevelt in Middelburg (een onderdeel van Utrecht University, Nederland) en senior lecturer ‘geopolitics’ aan het Geneva Institute of Geopolitical Studies (GIGS) (Zwitserland). In 2005 startte hij in Genève met collega Prof. Gyula Csurgai de jaarlijkse Summer Course in Geopolitics (GIGS). Het publiek omvat jaarlijks een 30-tal (doctoraats)studenten, diplomaten, militairen, journalisten, mensen uit de inlichtingendiensten, medewerkers van multilaterale organisaties, enzovoort.

David Criekemans is een vaak gevraagd spreker en commentator over actuele internationaalpolitieke en geopolitieke vraagstukken voor binnen- en buitenlandse media, zowel in de geschreven pers, als op radio en televisie.

“China lijkt door de spanningen met de VS nu bereid een volgende stap te zetten in het strategisch partnerschap met Rusland geopolitieke blokvorming dus. Zo raakt alles met alles verbonden. Daarom moet de druk van de ketel in Azië, anders voelt Peking zich geïsoleerd en maakt het ‘verkeerde keuzes’.”
— Prof. Dr. David Criekemans, De Tijd, 23 februari 2023

David Criekemans

Prof. dr. Steven Van Hecke

Steven Van Hecke is politicoloog en als hoofddocent Vergelijkende en Europese Politiek werkzaam aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven en aan de KU Leuven Campus Kulak Kortrijk. Als onderzoeker is hij verbonden aan het KU Leuven Instituut voor de Overheid. Van februari t.e.m. april 2022 was Steven Van Hecke senior research fellow aan het Leibniz-Institut für Europäische Geschichte in Mainz. Sinds 1 juli 2022 is hij non-resident visiting fellow aan het European Parliament Research Service.

Steven Van Hecke doet hoofdzakelijk onderzoek op het kruispunt van vergelijkende politiek, EU-studies en politieke geschiedenis. Zijn onderzoek bestrijkt volgende thema's:

  • Europese politieke partijen en studiediensten
  • EU-instellingen
  • Europese integratiegeschiedenis

“De keuze tussen vrede met lage energieprijzen en oorlog met hoge economische kosten is een valse tegenstelling. Een Europese oorlogseconomie dringt zich op.”
— Prof. dr. Steven Van Hecke, De Tijd, 16 juli 2022

Steven Van Hecke

Doelgroep

  • Eigenaar-ondernemers
  • Directieleden
  • Export- en public affairsmanagers
  • Bestuurders

Wil je niets missen en vermijden dat waardevolle inzichten aan jou voorbijgaan? Dan kan je ook de andere sessies uit deze reeks volgen.

Wil je de volledige seminariereeks volgen? Dan kan je aan verminderde totaalprijs inschrijven.

Postuniversitair Centrum van de KU Leuven

Contactpersoon

Thomas Buys

Adviseur Kenniscentrum

Wanneer

Prijs

  • Voka-leden: 220 euro
  • Niet-leden: 330 euro

Voka is erkend opleidingsverstrekker in het kader van kmo-portefeuille. Dat betekent dat deze opleiding voor 20% of 30% gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid, als jouw bedrijf aan de voorwaarden voldoet. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.O104126.

KMO-portefeuille

Aantal uren opleiding: 3
Thema: Internationalisering

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag