Waarom hebben we nood aan (meer) handelsakkoorden? Kunnen akkoorden een antwoord bieden op de economische opkomst en dominantie van China? Wat betekent geopolitieke instabiliteit voor global value chains en de Wereldhandelsorganisatie? In dit tweede seminarie van de seminariereeks Geopolitiek leer je alles over de impact van geopolitieke ontwikkelingen op de wereldwijde handel.
Context
- Waarom hebben we nood aan (meer) handelsakkoorden?
- Kunnen akkoorden een antwoord bieden op de economische opkomst en dominantie van China?
- Wat betekent geopolitieke instabiliteit voor global value chains en de Wereldhandelsorganisatie?
In dit tweede seminarie van de seminariereeks Geopolitiek focussen Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en het Postuniversitair Centrum KU Leuven op de impact van geopolitieke ontwikkelingen op de wereldwijde handel.
Internationaal actieve ondernemers opereren momenteel in een snel veranderende wereld. Die verandering gaat vaak gepaard met verschillende crises die elk hun impact hebben op economieën en handelsstromen. Samen met 3 experts zoomen we in op de geopolitieke impact op het handeldrijven van onze ondernemers.
Programma
- 17.45 uur: Ontvangst & verwelkoming
- 18.00 uur: Uiteenzetting prof. dr. Jo Van Biesebroeck (KU Leuven)
- 18.45 uur: Uiteenzetting dhr. Geert Bourgeois (Europees Parlement)
- 19.30 uur: Onderbreking met lichte maaltijd en drankje
- 20.00 uur: Uiteenzetting dhr. Filip Wallays (Agristo)
- 20.45 uur: Panelgesprek
- 21.15 uur: Q&A
- 21.30 uur: Einde
Sprekers
Jo Van Biesebroeck is Professor Economie aan de K.U.Leuven en Faculty Research Fellow bij het National Bureau of Economic Research in Boston. Hij behaalde zijn doctoraat in economie aan de Stanford University en is gespecialiseerd op het gebied van industriële organisatie en internationale handel. Recent onderzocht hij de acceptatie van technologie, de interactie tussen innovatie en marktstructuur, en wereldwijde waardeketens in de auto-industrie.
Via ander werk richt hij zich op outsourcing en DBI naar lagelonenlanden en de evaluatie van handelsbeleid. Hij adviseert Industry Canada en International Trade Canada over beleidskwesties.
Geert Bourgeois was minister in de Vlaamse Regering sinds 2004. Hij bekleedde tot en met 2014 de portefeuilles Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Integratie, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme, Onroerend Erfgoed en de Vlaamse Rand. In 2009 werd hij viceminister-president, van 2014 tot 2019 was hij minister-president. Na de verkiezingen van 26 mei 2019 werd minister-president Geert Bourgeois verkozen in het Europees Parlement met 343.290 voorkeurstemmen.
Bourgeois is lid van het Committee on International Trade, Delegation to the EU-UK Parliamentary Partnership Assembly en de Delegation for relations with India.
“We moeten zelf meer investeren in cruciale sectoren en zo een slimme open strategische autonomie verwezenlijken. De EU mag ook niet talmen met belangrijke handelsakkoorden en met haar aanvoerlijnen diversifiëren. Het verzet tegen onder andere het Mercosur-akkoord heeft immense economische en geostrategische gevolgen. We mogen kritieke infrastructuur en strategische investeringen niet aan China overlaten.”
— Geert Bourgeois, 18 april 2023
Filip Wallays is co-CEO van Agristo, het familiebedrijf dat zijn oorsprong vindt in West-Vlaanderen. Agristo is uitgegroeid tot een van 's werelds grootste producenten van diepvriesfrieten. Onlangs heeft het bedrijf een nieuwe fabriek geopend in India. De oprichters van Agristo, de vaders van CEO's Filip Wallays en Hannelore Raes, waren jeugdvrienden. In 1986 startten ze het bedrijf in Harelbeke, toen de diepvriesfrietindustrie nog in haar kinderschoenen stond. In de loop der jaren heeft Agristo verschillende overnames gedaan, waaronder die van een fabriek in Tilburg voor extra frietcapaciteit, en een fabriek in Nazareth voor specialiteiten zoals rösti en kroketten. In 2017 werd er een nieuwe fabriek geopend in Wielsbeke, op een voormalig industrieterrein van Unilin. Deze fabriek vertegenwoordigde een investering van 200 miljoen euro en heeft het productievolume sindsdien verdubbeld tot 850.000 ton. Het personeelsbestand is gegroeid naar 1.100 medewerkers.
Agristo is momenteel de zesde grootste speler in de sector en levert producten aan horeca, grootkeukens en huismerken van retailers. Het bedrijf verkoopt zijn producten wereldwijd en heeft ook in de Verenigde Staten, de thuisbasis van grote spelers zoals McCain, voet aan de grond gekregen.
“Een kleine fabriek draait sinds zomer 2022 in India. Ze is klein, maar het is toch een grote stap voor ons. Een fundamentele beslissing om een zaadje te planten buiten Europa.”
— Filip Wallays, De Tijd, 29 november 2022
Doelgroep
- Eigenaar-ondernemers
- Directieleden
- Export- en public affairsmanagers
- Bestuurders
Wil je niets missen en vermijden dat waardevolle inzichten aan jou voorbijgaan? Dan kan je ook de andere sessies uit deze reeks volgen.
- Inleiding in de geopolitiek — dinsdag 19 september
- Geopolitiek & Energie — dinsdag 24 oktober
- Geopolitiek & Veiligheid — dinsdag 21 november
Wil je de volledige seminariereeks volgen? Dan kan je aan verminderde totaalprijs inschrijven.