Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Netwerkevents
 • Seminarie: Een positief en duurzaam verzuimbeleid als antwoord op hoge ziektecijfers

Seminarie: Een positief en duurzaam verzuimbeleid als antwoord op hoge ziektecijfers

De massale uitval door ziekte stelt werkgevers voor grote uitdagingen, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Naast de uitdagingen rond tijdelijke vervangingen komt de uitval ook met een kostprijs: de jaarlijkse kost van het ziekteverzuim in een onderneming bedraagt gemiddeld 1.100 euro per voltijds equivalent. Daar komen nog de indirecte kosten bij voor productiviteitsverlies en het missen van groeikansen. Hoog tijd dus om een duurzaam beleid rond ziekteverzuim op te zetten!

Een effectief verzuimbeleid vraagt een doordachte aanpak. Daarom organiseren we samen met Certimed (het vroegere Mensura Absenteïsme) dit seminarie rond het concreet uitwerken van een duurzaam en positief verzuimbeleid.

Bart Teeuwen deelt met jullie zijn inzichten en tips over uiteenlopende verzuimtopics en helpt ziekteverzuim in jouw onderneming voorkomen. Met praktische handvaten zetten we je op weg om aan de slag te gaan!

Daarnaast vormt een verzuimbeleid de sleutel tot succesvolle re-integratie. Na langdurige afwezigheid door ziekte of een ongeval is het vaak niet eenvoudig om weer aan het werk te gaan. Zowel voor werknemer als voor werkgever rijzen er heel wat vragen:

 • Wanneer neem je opnieuw contact op?
 • In welke mate is iemand hersteld?
 • Hoe bereid je de terugkomst van de werknemer voor?
 • Op welke manier herstart de werknemer: deeltijds of voltijds?
 • Zijn er jobaanpassingen nodig? En zijn die haalbaar?

Een ambitieus verzuimbeleid houdt rekening met de maturiteit van je onderneming, gaat uit van wat een werknemer wél nog kan en zet sterk in op een goede opvolging.

Programma

Bart Teuwen, verzuimexpert en algemeen directeur bij Certimed, geeft je de nodige informatie:

 • Concrete tips en tricks aan de hand van praktijkgerichte cases
 • Re-integratie is een werk van ons allen. Maar soms werkt het ook niet en moet je andere oplossingen overwegen. Ook hier staan we even bij stil.
 • Tot slot: minister van Sociale Zaken Vandenbroucke en minister van Werk Dermagne ondernamen enkele acties in het kader van de uitvoering van hun meerjarenbegroting 2022-2024. Het 'Terug Naar Werk'-plan en ook de ‘Terug Naar Werk'-coaches zijn intussen gestart in (West-)Vlaanderen.

Spreker

Bart Teuwen (°1970) deed als huisarts en bedrijfsarts in Nederland en België ruime ervaring op in de preventieve geneeskunde en de aanpak rond veiligheid en welzijn in bedrijven. Vandaag is hij Algemeen Directeur van Certimed (het vroegere Mensura Absenteïsme) en begeleidt hij als verzuimexpert organisaties en bedrijven rond een positief verzuimbeleid. Hij is ook auteur van het boek 'Verzuim, maak er werk van', een praktische gids voor een positief verzuimbeleid.

Lees hier alvast een artikel van Mensura over het belang van een goede re-integratie.

mensura

Doelgroep

Ondernemers, hr-professionals, preventieadviseurs en leidinggevenden. Kortom, iedereen die werknemers tijdens/na ziekte terug re-integreert op de werkvloer.

Praktisch

Wanneer?

Donderdag 2 maart 2023, van 13.00 tot 16.00 uur

Waar?

Voka | Brugge (O-Forty bedrijvencampus), Kapellestraat 138, 8020 Oostkamp

Je bereikt Voka | Brugge via afrit 9 Oostkamp op de E40. Eens de afslag genomen, rijd je in de Kapellestraat Voka | Brugge aan je linkerzijde gewoon voorbij en keer je op het eerstvolgende rondpunt 360° terug richting de autostrade. Na 100 meter vind je de inrit naar Voka | Brugge aan jouw rechterzijde.

Parkeren: Betalend in de ondergrondse parking. Voor de ondergrondse parking volg je de inrit naar Voka I Brugge en bereik je na 80 meter de inrit naar de parking. Kostprijs: 8 euro. De betaalterminal bevindt zich in de ondergrondse parking. Daar volg je de signalisatie naar het Meeting Center en neem je de trap of lift naar + 2 Voka | Brugge.

Contactpersoon

Thomas Dujardin

adviseur HR & Arbeidsmarkt

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

 • Voka-leden: 200 euro
 • Niet-leden: 300 euro

kmo portefeuille

Voka is erkend opleidingsverstrekker in het kader van kmo-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be). Dat betekent dat deze opleiding voor 20% of 30% gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid, mits uw bedrijf aan de voorwaarden voldoet.

Voka-registratienummer: DV.O104126
Aantal opleidingsuren: 3

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in de vorm van foto en/of film - dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag