Skip to main content
Map
  • Netwerkevents
  • Seminarie: De impact van het nieuwe beoordelingskader op zonevreemde bedrijven

Seminarie: De impact van het nieuwe beoordelingskader op zonevreemde bedrijven

Wat is de concrete impact van het nieuwe beoordelingskader van het Departement Omgeving op zonevreemde bedrijven?

Een bedrijf is zonevreemd als het volgens het geldende plan niet in de juiste bestemming ligt, bijvoorbeeld een ambachtelijk bedrijf dat in een landbouwgebied gelegen is. Je mag daarnaast op een landelijk gebied ook niet zomaar in een leegstaande boerderij gaan wonen.

Sinds begin 2021 is er een strenger beoordelingskader van Departement Omgeving voor alle gebouwen die zonevreemd zijn binnen het landelijke gebied. Hoewel er wettelijk niets gewijzigd is, zijn er echter heel wat ongunstige adviezen vanuit Departement Landbouw en ook meer beroepschriften vanuit Departement Omgeving bijgekomen.

Tijdens het seminarie zullen we een toelichting geven over het huidige beoordelingskader en wijzen we waarop gelet moet worden als je te maken hebt met een zonevreemd bedrijf. Er komt ook aan bod waarop je moet letten als je een functiewijziging wil aanvragen om van een actieve of leegstaande boerderij naar een boerderij te gaan om in te wonen of zonevreemd te ondernemen. Dat laatste kan voorkomen bij een bedrijf dat handelt in toerisme, horeca of een ambachtelijk bedrijf. Op basis van verschillende voorbeelden geven we inspiratie over de wettelijke mogelijkheden bij een omzetting van een boerderij.

Gastspreker

Carlos Roelens, bestuurder en zaakvoerder bij United Experts.

Contactpersoon

Tom Vermeersch

Regioverantwoordelijke Westhoek, Noord-Frankrijk en Wallonie picarde

Adres

Voka West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9a
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

Voka-leden: €220
Niet-leden: €330

Voka is erkend opleidingsverstrekker in het kader van kmo-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be). Dit betekent dat deze opleiding voor 20% of 30% gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid, mits jouw bedrijf aan de voorwaarden voldoet. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.O104126.

Aantal opleidingsuren: 3,5 uur.

KMO portefeuille

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag