Skip to main content

Seminarie: Beleggen via de vennootschap

Het opgebouwde familiaal vermogen waarborgen en verder laten aangroeien is geen eenvoudige opdracht, zeker niet binnen het Belgische fiscale kader en de huidige macro-economische situatie. Hoe kan je jouw vermogenspuzzel fiscaal optimaal organiseren? En hoe hou je daarbij al rekening met successieplanning, binnen de familie of in voorbereiding op een externe verkoop? Het wordt al snel een complex kluwen maar het loont absoluut de moeite om hier vandaag al over na te denken. 

Programma

Wat zijn de voor- en nadelen om liquide middelen in de vennootschap zelf te beleggen in plaats van deze snel uit te keren naar het privévermogen? Loont het de moeite om via de vennootschap zelf te beleggen, bijvoorbeeld in andere vennootschappen via zogenaamde DBI-fondsen? Verliezen we andere interessante technieken niet uit het oog, zoals de aanleg van Individuele Pensioentoezegging? 
We bekijken diverse mogelijkheden om op een fiscaalvriendelijke wijze middelen in een vennootschap te beleggen.

Beleggen in de vennootschap is sowieso nauw verbonden met de vraag hoe je middelen uit de vennootschap kan halen. Het zijn de 2 zijden van één medaille. Opteren we om een dividend uit te keren, in principe onderworpen aan een roerende voorheffing van 30%? Of leggen we liquidatiereserves aan en zitten we de termijn van 5 jaar uit? Komen we in aanmerking voor de vaak onderbelichte regeling van de VVPR bis? Of zijn er nog andere uitkeringsmethodes mogelijk, zoals auteursrechten, kapitaalverminderingen of rekening courant? Of organiseren we de vennootschap zo dat we ze gecontroleerd kunnen doorschuiven naar de volgende generatie?

Het is duidelijk dat de vraag privé versus professioneel zich pas stelt wanneer het zeker is dat de middelen niet opnieuw gebruikt zullen worden voor operationele investeringen. Er spelen uiteraard verschillende factoren die impact zullen hebben op zo'n beslissingen. Fiscaliteit is daarbij veruit de belangrijkste. Tijdens dit seminarie wijzen we je op diverse mogelijkheden, zodat je voor jezelf kan uitmaken wat de meest aangewezen beleggingsstrategie is.

Spreker

  • Niko Hostyn is Head of Estate Planning Flanders bij Degroof-Petercam.
  • Gert Coppens is Estate Planner bij Degroof-Petercam. 

Voor wie?

Dit seminarie is bedoeld voor zaakvoerders/bedrijfsleiders die al thuis zijn in de materie en hun kennis willen verdiepen.

Contactpersoon

Matthias Derycke

Member services/projectbegeleider finance & sales

Adres

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9A
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

Voka-leden: 200 euro
Niet-leden: 300 euro

kmo portefeuille

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in de vorm van foto en/of film - dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag