Skip to main content

Seminarie: Bedrijfsgeheim of octrooi? That's the question

Je hebt jouw idee omgezet in een tastbaar product, klaar voor de markt. Natuurlijk wil je vermijden dat anderen met jouw innovatie aan de haal gaan. Een octrooi lijkt de logische keuze, maar waarom het niet houden bij bedrijfsgeheimen?

Bedrijfsgeheimen hebben op vandaag een nieuwe plaats verworven in de bescherming van je innovatie. Naast de wet bedrijfsgeheimen van 2018, hebben ook onze Belgische hoven en rechtbanken zich ondertussen over bedrijfsgeheimen gebogen en hierover uitspraken gedaan. 

In het licht van deze nieuwe ontwikkelingen, wat is voor jou de beste beschermingsstrategie: een octrooi nemen en de uitvinding openbaar maken? Of de uitvinding net geheim houden en beschermen als bedrijfsgeheim? Wat is het prijskaartje van het een en het ander? En wat met het nieuwe Unitair Octrooi en het Unified Patent Court (UPC) dat er zit aan te komen? 

Programma

We gaan in op de voor- en nadelen van de verschillende beschermingsregimes. Je krijgt ook tips & tricks mee vanuit praktijkcases, zodat je de juiste keuze kan maken op maat van jouw onderneming.

Volgende thema’s komen aan bod:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van bedrijfsgeheimen t.o.v. octrooien?
  • Wanneer is er sprake van een bedrijfsgeheim?
  • Hoe verhouden octrooien zich t.o.v. bedrijfsgeheimen? 
  • Welke mythes rond octrooien kloppen (niet)?
  • Wat is de impact van het nieuwe Unitair Octrooi en de nakende introductie van het Unified Patent Court (UPC)?

Voor wie?

Voor kmo-ondernemers, maar ook juridisch verantwoordelijken, innovatiemanagers, R&D-managers, medewerkers die in een organisatie betrokken worden bij innovatie

Contactpersoon

Marijke Bouciqué

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Adres

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9A
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

Voka-leden: 200 euro
Niet-leden: 300 euro

kmo portefeuille

Voka is erkend opleidingsverstrekker in het kader van kmo-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be). Dit betekent dat deze opleiding voor 20% of 30% gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid, mits jouw bedrijf aan de voorwaarden voldoet. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.O104126.

Voorwaarden

Kosteloos annuleren kan enkel per mail naar de genoemde verantwoordelijke, uiterlijk tot 7 werkdagen voor aanvang van de opleiding. Bij laattijdige annulering blijft het volledige bedrag verschuldigd. Je kan je wel laten vervangen door een collega die aan de doelgroep voldoet.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in de vorm van foto en/of film - dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.


Dit seminarie ondersteunt SDG's 9 & 16. De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Ze vormen ook de basis van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO).

SDG 9

 

SDG 16

 

Meer info over het VCDO kan je hier terugvinden.


Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag