Detacheren of medewerkers tijdelijk naar het buitenland sturen, gaat gepaard met heel wat administratieve regelingen en verplichtingen. Ook bij het werken met gedetacheerde medewerkers vanuit het buitenland moet je als werkgever attent zijn. Tijdens dit seminarie loodsen we je doorheen de vele uitdagingen.
Een onderneming die in het buitenland gevestigd is, kan zijn medewerkers naar België detacheren, het kan met andere woorden tijdelijk zijn medewerkers in België tewerkstellen. Of een Belgische werkgever kan zijn medewerkers tijdelijk naar het buitenland sturen om een opdracht uit te voeren.
Tijdens de detachering is de werkgever ertoe gehouden bepaalde arbeidsvoorwaarden na te leven. Bovendien kan dit ook een impact hebben op de sociale zekerheid en de fiscaliteit voor die medewerker.
Voorbeelden
- Een Duitse werknemer-informaticus wordt door zijn Duitse werkgever uitgestuurd om gedurende 5 maanden een analyse uit te voeren bij een Belgische klant van zijn werkgever;
- Een Luxemburgse werknemer wordt aangeworven door een Frans uitzendbureau om gedurende 3 maanden in België te werken;
- Een Frans moederbedrijf stuurt één van zijn werknemers naar België om er gedurende 2 jaar te werken voor het Belgische filiaal van dat bedrijf.
Programma
- Wat is detachering?
- Sociale zekerheidsaspecten
- Fiscale aspecten
- Waar moet ik belastingen betalen?
- Onkostenvergoedingen voor buitenlandse dienstreizen
- Arbeidsrechtelijke aspecten
- Zal de payroll er anders uitzien?
- Welke administratieve verplichtingen zijn er in België en het buitenland (A1-document, Limosa-aangifte, buitenlandse meldingen,...)
Na deze opleiding
- Heb je de regels rond sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht in verband met detacheringen in de vingers.
- Weet je welke administratieve verplichtingen je in orde moet brengen.
- Weet je wat er van jou als werkgever verwacht wordt en waar je op moet letten.
Spreker
Sophie Maes is advocate bij Claeys & Engels. Ze adviseert nationale en internationale cliënten omtrent diverse aspecten van internationale tewerkstelling met inbegrip van detachering, het individuele en collectieve arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht. Sophie spreekt regelmatig op interne en externe binnenlandse en buitenlandse seminaries en is auteur van diverse artikels. Ze is daarnaast ook mede-auteur van het boek Tewerkstelling buitenlandse werknemers. Binnen Ius Laboris is ze voorzitter van de Global Mobility and Immigration Expert Group.
Doelgroep
Payroll- en hr-officers, payroll- en hr-managers, comp & ben-professionals, kmo-bedrijfsleiders, hr-businesspartners.
Kmo-portefeuille
Voor dit seminarie kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Datum opleiding: 22/02/2024
- Projectbedrag: €235 voor leden, €350 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 3,5
- Thema: Personeelsmanagement