Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Probleemoplossend denken

Stop met brandjes blussen, start met probleemoplossend denken. Ga tijdens deze workshop op 9 juli 2020 in 7 korte en krachtige stappen van probleem tot effectieve oplossing!

Vaak ben je een hele dag bezig met brandjes blussen. Je loopt de hele dag rond van hier naar daar en weet ’s avonds niet te vertellen wat je gedaan hebt.

Door meer tijd vrij te maken om problemen structureel aan te pakken, ga je op lange termijn die tijd terug winnen en komt er tijd vrij voor andere, belangrijkere zaken. Je kan problemen grondiger aanpakken door in eerste instantie een goede omschrijving te geven van het probleem. Vaak worden problemen omschreven vanuit een buikgevoel en niet vanuit feiten en cijfers. Door problemen te omschrijven met feiten en cijfers wordt duidelijk hoe groot het probleem is en kan op basis hiervan beslist worden hoe belangrijk het is om het probleem aan te pakken.

Een tweede stap is op zoek gaan naar oorzaken. 20% van de oorzaken zijn verantwoordelijk voor 80% van het probleem. Dus als die 20% aangepakt worden, is het probleem voor 80% opgelost. In een derde stap kan de medewerker met zijn team brainstormen over mogelijke oplossingen, om in een vierde stap samen met zijn team (of zelfstandig of met zijn leidinggevende) te kiezen voor de beste oplossingen. Tenslotte staat en valt alles met een goed actieplan en een goede opvolging.

Programma

Na deze training heb je inzicht in:

  • de zeven stappen van probleemoplossend denken;
  • het belang van een probleemomschrijving op basis van feiten en cijfers;
  • het belang van de oorzaken aan te pakken;
  • de verschillende categorieën van oplossingen;
  • de regels van brainstormen;
  • de verschillende beslissingsmodellen;
  • het belang van een actieplan;

Na deze training vergroot je je competentie om:

  • een stroomdiagram te maken;
  • een Ischikawa-diagram te maken;
  • een pareto-analyse te maken;
  • creatief te brainstormen over mogelijke oplossingen;
  • het beslissingsproces in groep te begeleiden;
  • een actieplan op te stellen en uit te voeren.

Samen met de deelnemers wordt een schema uitgewerkt om problemen systematisch (en dus diepgaander) te benaderen, aan de hand van 7 stappen. De deelnemers krijgen een case waarin ze deze technieken moeten toepassen. We bespreken met de deelnemers hoe een actieplan er uitziet. Aan de hand van een oefening laten we hen een activiteitenlijst opstellen, de logische volgorde bepalen en controlepunten inbouwen.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor medewerkers, leidinggevenden of afdelingsverantwoordelijken die problemen regelmatig zien terugkeren en deze structureel willen leren aanpakken. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Docent

Chantal Hendrikse, Novare

Chantal heeft een zeer brede kennis van HR beleid en organisatieprocessen en heeft heel wat ervaring met het trainen van leiderschapsvaardigheden in verschillende sectoren. De 7 stappen van het probleemoplossend denken zitten dan ook ingebakken in haar lijf.

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

biv

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/limburg/kameracademie

Contactpersoon

Lena Clement

Coördinator Kameracademie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 195,00 excl. BTW

Niet-leden:
€ 255,00 excl. BTW 

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.