Skip to main content

Online opleidingsmodules douane

 • Online

Klaar voor de brexit met de online opleidingsmodules douane

Voor bedrijven die internationale handel voeren, is een goede kennis van de verschillende douaneprocedures van essentieel belang voor een vlotte logistieke doorstroom van goederen. Bovendien kan een onjuiste toepassing van de douanewetgeving tot heel wat extra kosten leiden.

 • Volledig online
 • 13 modules op eigen tempo inclusief test na iedere module
 • Inloggegevens worden bezorgd na inschrijving en zijn 1 jaar geldig
 • Met heel duidelijke en overzichtelijke voorbeelden, praktijkcases en tests
 • 2 online Q&A-sessies over de leerstof (met een Voka-medewerker)

Vanaf 1 januari 2021 zal handel drijven met het Verenigd Koninkrijk niet meer zijn zoals voorheen en zal een grondige praktische kennis van de douaneprocedures meer dan ooit aangewezen zijn.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen biedt in samenwerking met Deloitte een online opleiding aan rond de verschillende douaneaspecten. Deze vorming is dus relevant voor uw handel met derde landen in het algemeen, maar vanaf volgend jaar dus ook specifiek voor handel met het VK.

Het gaat om een online opleiding die bestaat uit 13 interactieve modules. U werkt de opleiding op eigen tempo af. Na iedere module is er een korte test om te evalueren of u de opgedane kennis beheerst. Indien positief, ontvangt u een certificaat waarmee u kunt aantonen dat uw basiskennis rond douaneformaliteiten en procedures up-to-date is. 

Met het online leertraject ‘Douane in de praktijk’ maakt de gebruiker op een uitgebreide en toch heldere en praktische wijze kennis met de werking van de douane, de verschillende douaneprocedures en de basisregels voor de handel van goederen tussen de EU en derde landen. Na het doorlopen van deze opleiding zal men een duidelijk inzicht hebben in de werking van de douane, de verschillende douanedocumenten en douaneprocedures. Verder zal men ook vertrouwd geraken met de specifieke douaneterminologie.

Doelpubliek

De opleiding ‘Douane in de praktijk’ is niet alleen geschikt voor medewerkers die betrokken zijn in het operationeel beheer van de goederenstroom, maar ook voor customer service, inkopers, verkopers, en directieleden die baat hebben bij een basiskennis van douaneprocedures. Ook in het geval douanezaken worden uitbesteed aan een externe partij.

Enige voorkennis is niet nodig. Dit maakt het programma bij uitstek toegankelijk voor gebruikers die nieuw zijn in het vakgebied. Het traject is eveneens interessant voor zij die al over de nodige ervaring in de materie beschikken maar hun kennis willen opfrissen of verdiepen, of een certificatie wensen te behalen. We verwachten dat een gebruiker een 30-tal uur nodig zal hebben om heel het traject te doorlopen. De precieze doorlooptijd is evenwel afhankelijk van zijn of haar voorkennis. Zit men al even in de praktijk dan zal het wat vlotter gaan dan bij iemand die net gestart is.

Hoe ziet het programma eruit:

Na een inleidende module komen volgende thema’s modulair aan bod:

 1. Werking van de douane
 2. De Europese Unie
 3. Verschil tussen Unie en niet-Uniegoederen
 4. Diverse procedures
 5. Douanegebied, btw-gebied en accijnsgebied
 6. De belangrijkste vakken op een aangifte
 7. Classificatie
 8. Oorsprong
 9. Het EORI-nummer
 10. Incoterms
 11. Statistische waarde bij uitvoer
 12. Douanewaarde bij invoer
 13. Maatstaf van heffing inzake btw

Doorheen het leertraject krijgt de gebruiker tal van oefeningen die erop gericht zijn de praktische toepassing van de theorie te toetsen.

Inschrijven voor deze online opleiding kan via deze link. Voor meer info kunt u contact opnemen met Daphne Renier. Na inschrijving, ontvangt u uw inloggegevens.

In samenwerking met

Deloitte

Contactpersoon

Daphne Renier

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Wanneer

Prijs

 • Voka-leden: 380 euro (excl. btw)
 • Niet-leden: 480 euro (excl. btw)

Voor deze opleiding kunt u ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Uw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na uw inschrijving. Registratienummer: DV.O104126. 

Aantal opleidingsuren: 30

kmo

Voorwaarden

Na het succesvol beëindigen van de opleiding, ontvangt u een certificaat.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier uw vraag
Accent
ING
Proximus
SD Worx
CRM Group